K-kauppiasyrittäjyys lukuina

Suomessa toimii yli 1 100 K-kauppiasyrittäjää, joista suurin osa eli noin 850 työskentelee K-ruokakauppiaina. K-rautakauppiaita on noin 150 ja erikoiskauppiaita noin 100.

K-ruokakauppiaiden määrä kasvaa tämän ja ensi vuoden aikana, kun vähintään 400 K-Marketeiksi muutettua Siwaa ja Valintataloa on siirtynyt tai siirtymässä kauppiasyrittäjien vastuulle.

K-kauppiaiden keski-ikä on 46 vuotta, ja naisia K-kauppiaista on viidennes. Naiskauppiaiden määrä on kuitenkin käytännössä  selvästi suurempi, koska suurin osa K-kaupoista on perheyrityksiä, joissa molemmat puolisot työskentelevät K-kauppiaina.

Vuonna 2016 aloitti 53 uutta K-kauppiasyrittäjää eri puolilla Suomea, suurin osa heistä ruokakauppiaina K-Market-ketjussa.

Kuvassa K-Market Marskin ja K-Market Linnankosken kaupiaspari Max ja Jaana Sundberg Porvoosta. Heidän kauppiasuransa alkoi vuonna 2013.