Kaupan alalle sopimus koululaisten kesäharjoittelusta

Jaa

Koululaiset pääsevät jälleen ensi kesänä tutustumaan kaupan alan tehtäviin – Kaupan liitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ovat sopineet koululaisten Tutustu työelämään ja tienaa -ohjelman ehdoista. Sopimus koskee koko kaupan alaa.

Tutustu työelämään ja tienaa -ohjelman tarkoituksena on antaa nuorille kokemusta kaupan alan työtehtävistä ja yritysten toiminnasta sekä esitellä kaupan alan monipuolisia työmahdollisuuksia ja urapolkuja.

Kaupan alan yritykset ovat tarjonneet koululaisille kesäharjoittelupaikkoja jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Harjoittelun kautta tuntumaa työelämään on saanut vuosittain tuhansia koululaista. Harjoitteluohjelman lisäksi ala tarjoaa vuosittain arviolta jopa parikymmentätuhatta varsinaista kesätyöpaikkaa.

”Olemme iloisia siitä, että koululaisten harjoitteluohjelma jatkuu kaupan alalla. Työelämään tutustuminen antaa nuorille paremmat mahdollisuudet päästä työhön kiinni myöhemmin. Töiden tarjoaminen on myös keino ehkäistä nuorten syrjäytymistä. Työssä opitaan myös arjen taitoja”, Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala kertoo.

Kaksiviikkoisen harjoittelun ajalta koululaiselle maksetaan 355 euron korvaus. Jos koululainen sairastuu harjoittelun aikana, työnantaja tarjoaa mahdollisuuden suorittaa harjoittelujakso loppuun myöhemmin. Tänä vuonna harjoittelujakson päätteeksi koululaiselle varataan lisäksi mahdollisuus vastata liittojen tekemään palautekyselyyn, jolla kartoitetaan harjoittelun onnistumista.

”Kesätyö on tyypillisesti nuorille ensimmäinen askel työelämään. Onkin erityisen tärkeää, että työnantajilla on mahdollisuus antaa nuorille työelämästä ja koko toimialasta myönteinen kuva. Hyvällä johtamisella, ennen kaikkea lähiesimiestyöllä, vaikutetaan paljon nuorten mielikuviin kaupan alasta. Myös henkilöstöllä on merkittävä rooli siinä, että nuori viihtyy työssä”, Lavikkala sanoo.