Vuonna 2017 aloitti 85 uutta K-kauppiasta

K-kauppiaana aloitti viime vuonna 85 uutta yrittäjää eri puolilla Suomea, ja heistä miehiä on 43 ja naisia 42.

Uusista kauppiaista 84 on ruokakauppiaita ja yksi urheilukauppias. Heistä suurin osa eli 77 aloitti K-Market-ketjussa.

Vuonna 2017 kauppiasuransa lopetti 78 kauppiasta. Lopettaneiden joukossa olivat 13 K-maatalouskauppiasta K-ryhmän maatalousliiketoiminnan siirryttyä Lantmännenille. Muita syitä lopettamiseen olivat alan vaihto ja eläkkeelle siirtyminen.

Suomessa yli 1 100 K-kauppiasyrittäjää

Suomessa toimii 1 111 K-kauppiasyrittäjää. Heistä 888 toimii K-ruoka-, 131 rauta- ja 92 erikoiskauppiaina. K-kauppiaat työllistävät vajaat 20 000 kaupan alan ammattilaista eri puolilla Suomea.

K-kauppiaiden keski-ikä on 48 vuotta. Vanhin Suomessa toimiva kauppias on 91-vuotias Rauta O. Riihimäen Olavi Riihimäki Pomarkusta. Nuorin K-kauppias on 24-vuotias K-Market Matkompiksen Axel Eriksson Taalintehtaalta.

Naisia K-kauppiaista on viidennes. Naiskauppiaiden määrä on kuitenkin käytännössä suurempi, koska suurin osa K-kaupoista on perheyrityksiä, joissa molemmat puolisot työskentelevät K-kauppiaina.

Tiedot perustuvat 1.1.2018 tilanteeseen.

Kuvassa Rosa ja Abinash Karki, jotka aloittivat K-kauppiasuransa K-Market Simonkalliossa Vantaalla 20.11.2017.