fbpx
Siirry sisältöön

Elli Mäki, K-market Himanka

K-ryhmän nuorisotakuun tavoitteena on työllistää vähintään 1 000 nuorisotakuun kohderyhmään kuuluvaa nuorta. 18-vuotias Elli Mäki sai töitä Himangan K-marketista kokopäiväisenä myyjänä.

Lapsuuden haave ratsupoliisin ammatti

”Nimeni on Elli Mäki, ikää on 18 vuotta ja asun Himangalla. Työskentelen K-marketissa kokopäiväisenä myyjänä ainakin ensi vuoden elokuun loppuun asti.

Nuorempana haaveilin poliisin ja eläinlääkärin ammateista. Harrastin ratsastusta, ja yksi haave oli ratsupoliisin työ. Olen ollut isäni turkistarhalla ja perunapellolla kiireapuna, mutta se ala ei kiinnostanut kovin paljon. Äiti on myyjä, ja häneltä olen kuullut paljon ammatista.

Yläasteella olin työelämään tutustumisen jaksolla kaupassa, mikä tuntui kauhean kivalta. Ysiluokalla hainkin Kokkolan kauppaoppilaitokseen opiskelemaan merkonomiksi. Kauppiksessa oli kaksi linjaa: kirjanpito ja asiakaspalvelu. Halusin ilman muuta asiakaspalvelupuolelle, koska olen hirveän sosiaalinen ihminen. Varmaan sekoaisin, jos joutuisin olemaan koko päivän konttorissa.

Olin kesätöissä vaateliikkeessä Kokkolassa. Sekin antoi minulle vahvistusta siihen, että haluan olla tulevassa työssäni tekemisissä ihmisten kanssa. Pidin koulusta, vaikka oli aika rankkaa lähteä Himangalta Kokkolaan jo kuudelta aamulla ja tulla vasta viideltä takaisin. Opetus oli hyvää ja luokkakaverit kivoja.

Miettimisaikaa jatkokoulutukselle

Jukkolan Katri soitti ja pyysi minua töihin K-markettiin. Otin ilman muuta tarjotun työn vastaan. Halusin tienata rahaa, ja toisaalta työ antaa lisää aikaa miettiä mahdollista jatkokoulutusta.

Työssäni ei suoraan sanottuna ole mitään ikävää. Puran tavaroita, käytän veikkauskonetta ja autan postipisteellä, mutta suurimman osan ajasta olen asiakaspalvelussa. Yhtään tylsää päivää ei ole. Hienointa on se, kun saan olla koko ajan tekemisissä ihmisten kanssa. Päivä kuluu aina todella nopeasti, ja työpäivä on ohi ennen kuin huomaankaan.

Työkaverit ovat minulle erittäin tärkeitä. Olisi aika ikävä tehdä töitä, jos olisi jotain kinaa. Olen ollut niin vähän aikaa töissä, etten osaa vielä kaikkea, mutta kehtaan kysyä apua. Kun pääsin yläasteelta, minulla ei ollut vielä kokemusta työskentelystä vieraiden ihmisten kanssa. Työ on antanut minulle paljon itseluottamusta.

Tulevaisuudesta on vaikea sanoa, mutta ainakin työn tekeminen on minulle tärkeää. En pystyisi vain olemaan paikallani. Perhe ja ystävät ovat minulle tärkeitä myös. Heiltä olen saanut palautetta, että olen ihan oikealla alalla. Ja asiakkailtakin on kiva saada kehuja. Juuri hiljattain eräs mies kiitteli hyvästä palvelusta. Sellainen pelastaa päivän.”

Kauppias kertoo

Himangan K-marketin kauppias Katri Jukkola: ”Työnantajalle hakemus mukaan lähtemiseksi oli erittäin helppo tehdä netissä, ja palvelu TE-keskuksessa oli hyvää. On erittäin tärkeää, että nuoret saavat tehdä ja kokeilla työtä käytännössä.

Minusta on luontevaa jatkumoa työllistää nuoria valmistumisen jälkeen nuorisotakuun kautta. Nuori työntekijä saa näin myös lisäaikaa miettiä tulevaa. Ja voihan käydä niin, että voin tarjota samoille nuorille työpaikkaa tulevaisuudessa.”

Lähde: Pirkka-lehti 11/2013

Lue lisää K-ryhmän nuorisotakuusta.

Ajankohtaiset nostot

110 vuotta menestyksellistä K-kauppiasyrittäjyyttä

K-kauppiasliitto täyttää tänä vuonna 110 vuotta. Tampereen Palokunnantalolle kokoontuneet maakauppiaat päättivät aloittaa järjestäytyneen yhteistyön liiketoimintansa edistämiseksi ja etujensa ajamiseksi 11. elokuuta 1912. Maakauppiasliiton perustaminen vauhditti yksityisen vähittäiskaupan kehittymistä ja loi perustan myös K-ryhmän rakentumiselle, kirjoittaa K-kauppiasliiton toimitusjohtaja Jaana Hertsberg blogissaan.

Lue lisää