Marja ja Mikko Koivukangas, Intersport Rovaniemi ja Ylivieska

Jaa

Koivukankaat toimivat kauppiaina kahdessa 400 kilometrin päässä toisistaan sijaitsevassa Intersportissa: Ylivieskassa he ovat toimineet vuodesta 2013 ja 2016 maaliskuusta lähtien myös Rovaniemellä.

Kun Mikko nuorena huomasi, ettei hänestä oli jääkiekkoilijaksi, hän päätti alkaa myydä kavereille lätkäkamoja. Oulun Rintamäeltä se alkoi. Omasta urheilukaupasta tuli yhteinen haave. Monipuolinen, sitova mutta myös vapauksia antava työ sopii molemmille. On ostamista, myymistä ja johtamista, ja kaikki päivät erilaisia. Nyt Koivukankailla on kaksi Intersportia 400 kilometrin päässä toisistaan. He asuvat Rovaniemellä ja käyvät kerran-kaksi kuukaudessa Ylivieskassa, yksin tai kaksin. Lähes päivittäin ollaan yhteydessä työntekijöiden kanssa. Kauppiaat huolehtivat, että Ylivieskassa on myytävänä oikeaa tavaraa; henkilökunta hoitaa tavaran tuloutuksen, esillepanon ja myymisen.

Ylivieskassa molemmat tekivät kaikkea, Rovaniemellä työnjako on selkeämpi. Mikko vastaa suurista linjoista ja markkinoinnista, hoitaa laskujen maksamisen ja työvuorot. Hän ostaa aina yhdessä jonkun kanssa kovan puolen tavarat. Marja hoitaa tekstiilipuolen ennakko- ja täydennystilauksia tekstiilivastaavan kanssa, seuraa mikä tavara liikkuu, mikä ei, ja on mukana arjen käytännön pyörityksessä.

Työntekijöinä Marja ja Mikko ovat täysin erilaiset ja siksi yhteistyö toimiikin niin hyvin. Avoimia, iloisia ja sosiaalisia ovat kuitenkin molemmat. Marja on suorittaja, toimelias ja tehokas tekemään. Hän pitää huolen siitä, että sovitut asiat hoidetaan, ja haluaa että asiat puhutaan suoraan. Mikolla taas on tosi hyvät sosiaaliset ja yhteistyötaidot. Hän hakee aina asioiden positiivisen puolen, haluaa kehittää ja kehittyä. Koskaan ei saa olla liian tyytyväinen, aina voi tehdä asioita vielä paremmin.

Kahden kaupan johtamisessa henkilökunnalla on iso merkitys. Molemmissa kaupoissa on huippuhenkilökunta: leppoisia, iloisia, työhön sitoutuneita, luotettavia ja motivoituneita ihmisiä. Kauppiaat luottavat heihin, kun eivät ole itse paikalla. Hehän tekevät käytännön myyntityön. Henkilökunnalta saa paljon hyviä ideoita, ja heidän kanssaan on hyvä rakentaa kauppaa. Isossa porukassa on paljon osaamista ja tietoa. Kahden kaupan etuja on, että tavaraa voidaan siirtää kaupasta toiseen. Vaikka pitkä välimatka on välillä tuonut haasteita, kahden kaupan mahdollisuus on ollut mielenkiintoinen ja opettavainen.

Urheilukaupan haasteita ovat ulkomainen kilpailu, verkkokaupat ja kelivaihtelut. Rovaniemellä on varma talvi, lumi tulee aina jossain vaiheessa, ja se on vahva talviurheilukaupunki. Ylivieskassa talvet ovat epävarmempia.

Paikallisten seurojen kanssa tehdään paljon tapahtuma- ja markkinointiyhteistyötä. Ounasvaaran hiihtokeskuksen kanssa järjestettiin ”Talvi tulee kaupunkiin” -tapahtuma lokakuussa. Oli olympiaurheilijoiden tahdittamia laskunäytöksiä, lumilautailupiste lapsille, välineuutuuksia ym. Tapahtuma herätti kiinnostusta ja halukkaita yhteistyökumppaneita on jo ilmoittautunut ensi vuodelle. Hiljattain kaupassa oli Antti Autin vetämä vapaalaskuiltatapahtuma. Suksitestit laduilla on käynnistetty, ja muutakin on kehitteillä. On satsattu aiempaa enemmän mm. jääkiekkoon, murtomaahiihtoon ja huoltoon, etenkin suksihuoltoon. Toiveissa on tietysti lumitalvi ja sopivasti pakkasia.

Töiden vastapainoksi Koivukankaat panostavat perheeseen, kavereihin ja harrastuksiin. Tehdään tätä hommaa tosissaan, mutta ei liian vakavasti!