Siirry sisältöön

K-kauppias

Suomessa toimii yli 1 100 itsenäistä K-kauppiasyrittäjää ruoka-, rauta- ja erikoiskaupan aloilla. K-kauppiaat harjoittavat vähittäiskauppaa Keskon johtamissa vähittäiskauppaketjuissa.

Suomessa kaikissa K-ryhmän ruoka-, rauta- ja erikoiskaupoissa toimii itsenäinen K-kauppiasyrittäjä.

K-kauppiasyrittäjä vastaa kauppansa asiakastyytyväisyydestä, tuotevalikoimasta, hinnoittelusta, henkilökunnasta ja liiketoiminnan tuloksellisuudesta. K-kauppiaat rakentavat paikallisten asiakkaiden tarpeita vastaavan valikoiman ja palvelun heidän toiveitaan kuunnellen.

K-kauppiasyrittäjyys lukuina

Yhteensä 1 107 K-kauppiasyrittäjää (1.1.2021)

  • Ruokakauppiaita 909
  • Rautakauppiaita 121
  • Erikoiskauppiaita (urheilu, kenkä) 77
  • *Naisia 24 %
  • Keski-ikä 48 vuotta
  • Nuorin 24 vuotta, vanhin 83
  • K-kauppiasuran pituus keskimäärin 12 vuotta
  • Vuonna 2020 aloitti 46 uutta K-kauppiasyrittäjää.

* Todellisuudessa naiskauppiaiden määrä on suurempi, koska suurin osa K-kaupoista on perheyrityksiä, joissa molemmat puolisot työskentelevät K-kauppiaina. Prosenttiluku 24 % kertoo sen määrän K-kauppoja, joissa K-kauppiasoikeudet ovat naisen nimissä.

Vastuullista K-yrittäjyyttä

K-ryhmä eli K-kauppiaat ja Kesko työllistävät yhteensä 39 000 henkilöä kahdeksassa maassa, ja K-kauppiaiden palveluksessa heistä on 21 000 eri puolilla Suomea. K-ryhmä on myös merkittävä nuorten työllistäjä, esim. kesäisin K-kaupoissa työskentelee 5 000 kesätyöntekijää

K-Rauta Riihimäen kauppias Vesa Hautamäki.

K-kauppiaat ovat merkittäviä toimijoita omalla paikkakunnallaan. K-kauppiaiden suorat tavaraostot maakunnista olivat 580 miljoonaa euroa vuonna 2020. Samana vuonna K-kauppiaat maksoivat palkkaa henkilökunnalleen yhteensä yli 494 miljoonaa euroa, ja veroja yli 52 miljoonaa euroa.

Lue myös

K-kauppiasyrittäjäksi

Suomessa kaikissa K-ryhmän ruoka- ja rautakaupoissa toimii itsenäinen K-kauppiasyrittäjä. Tältä sivulta löydät lisätietoa K-kauppiasyrittäjyydestä ja K-kauppiasvalmennuksesta.

Lue myös

Rakkaudesta lajiin

Pitkäaikainen ja ammattitaitoinen henkilökuntamme on suurin vahvuutemme, kertovat Intersport Eastonin kauppiaat Tiia ja Jyrki Mollgren.

Lue myös

Korona osoitti yhteistyön voiman

Kun Pilvi Pääskynen aloitti kauppiasuransa, hän ei voinut kuvitellakaan, minkälainen vuosi oli edessä. Yhteistyön voimalla kaikesta selvittiin.

Ajankohtaiset nostot

Pieni suuri teko: Kauppiaan kekseliäs ratkaisu sai näpistelyaallon taittumaan

Kun turkulaisen K-Market Vasaramäen kauppias Anni Puhakka havahtui alkuvuodesta 2021 lisääntyvään näpistelyyn kaupallaan, hän päätti tarttua ongelmaan omalla tavallaan. Hyvä yhteistyö lähikoulun ja alueen vanhempien kanssa sai näpistelyaallon nopeasti taittumaan. Lue lisää Anni Puhakan Pienestä suuresta teosta ja käy ilmoittamassa omasi.

Lue lisää