fbpx
Siirry sisältöön

K-kauppias

Suomessa toimii 1 100 itsenäistä K-kauppiasyrittäjää ruoka-, rauta- ja erikoiskaupan aloilla. K-kauppiaat harjoittavat vähittäiskauppaa Keskon johtamissa vähittäiskauppaketjuissa.

Suomessa kaikissa K-ryhmän ruoka-, rauta- ja urheilukaupoissa toimii itsenäinen K-kauppiasyrittäjä.

K-kauppiasyrittäjä vastaa kauppansa asiakastyytyväisyydestä, tuotevalikoimasta, hinnoittelusta, henkilökunnasta ja liiketoiminnan tuloksellisuudesta. K-kauppiaat rakentavat paikallisten asiakkaiden tarpeita vastaavan valikoiman ja palvelun heidän toiveitaan kuunnellen.

K-kauppiasyrittäjyys lukuina

Yhteensä 1 082 K-kauppiasyrittäjää (1.1.2023)

  • Ruokakauppiaita 913
  • Rautakauppiaita 114
  • Urheilukauppiaita 55
  • *Naisia 26 %
  • Keski-ikä 47 vuotta
  • Nuorin 22 vuotta, vanhin 85
  • K-kauppiasuran pituus keskimäärin 14 vuotta
  • Vuonna 2022 aloitti 68 uutta K-kauppiasyrittäjää.

* Todellisuudessa naiskauppiaiden määrä on suurempi, koska suurin osa K-kaupoista on perheyrityksiä, joissa molemmat puolisot työskentelevät K-kauppiaina. Prosenttiluku 26 % kertoo sen määrän K-kauppoja, joissa K-kauppiasoikeudet ovat naisen nimissä.

Vastuullista K-yrittäjyyttä

K-ryhmä eli K-kauppiaat ja Kesko työllistävät yhteensä 39 000 henkilöä kahdeksassa maassa, ja K-kauppiaiden palveluksessa heistä on 22 000 eri puolilla Suomea. K-ryhmä on myös merkittävä nuorten työllistäjä, esim. kesäisin K-kaupoissa työskentelee 6 000 kesätyöntekijää

K-Rauta Riihimäen kauppias Vesa Hautamäki.

K-kauppiaat ovat merkittäviä toimijoita omalla paikkakunnallaan. K-kauppiaiden suorat tavaraostot maakunnista olivat lähes 598 miljoonaa euroa vuonna 2021. Samana vuonna K-kauppiaat maksoivat palkkaa henkilökunnalleen yhteensä yli 519 miljoonaa euroa, ja veroja *363 miljoonaa euroa.

*K-kauppiaiden maksamat verot pitävät sisällään tuloverot (69,7 milj. euroa), arvonlisäverot (87,0 milj. euroa) sekä ennakonpidätykset palkoista ja työnantajan maksamat pakolliset sosiaaliturva- ja eläkemaksut (206,4 milj. euroa).

Lue myös

K-kauppiasyrittäjäksi

Suomessa kaikissa K-ryhmän ruoka- ja rautakaupoissa toimii itsenäinen K-kauppiasyrittäjä. Tältä sivulta löydät lisätietoa K-kauppiasyrittäjyydestä ja K-kauppiasvalmennuksesta.

Lue myös

Rakkaudesta lajiin

Pitkäaikainen ja ammattitaitoinen henkilökuntamme on suurin vahvuutemme, kertovat Intersport Eastonin kauppiaat Tiia ja Jyrki Mollgren.

Lue myös

Korona osoitti yhteistyön voiman

Kun Pilvi Pääskynen aloitti kauppiasuransa, hän ei voinut kuvitellakaan, minkälainen vuosi oli edessä. Yhteistyön voimalla kaikesta selvittiin.

Ajankohtaiset nostot

K-duuni-kisan voittajat saavat voimaa omasta työyhteisöstä

K-duuni-kilpailun esittelyvideolla Vuoden työantajakauppias Minna Astikainen kertoo pitävänsä työyhteisössään tärkeänä luottamusta. ”Annan työntekijöilleni vastuuta ja luotan, että he hoitavat hommansa parhaalla mahdollisella tavalla.” Vuoden työntekijä Alisa Hodzic kohtaa asiakkaat aitona itsenään ja kohtelee heitä kuin omia kavereitaan.

Lue lisää

Pieni suuri teko: Kauppiaan villasukkatalkoissa neulotaan lapsiperheiden hyväksi

”Kaikki villasukkatalkoissa mukana olevat ovat suorastaan villiintyneitä neulomisesta, ja heillä on aito halu auttaa muita”, kertoo lahtelainen K-kauppias Leena Nykänen. Kauppiaan talkoissa lähialueen neuleharrastajat tekevät yhdessä villasukkia lahjoitettavaksi Hope ry:n kautta lahtelaisille lapsiperheille.

Lue lisää