Heimo Välinen 15 000 päivää K-kauppiaana – lue paljon nähneen kauppiaan mietteet

Jaa

Nuori Heimo Välinen päätti TET-jakson jälkeen, ettei menisi enää koskaan kauppaan töihin. Tänään 28. toukokuuta 2020 Väliselle tulee kuitenkin täyteen jo 15 000 päivää K-kauppiaana. Lue alta diplomikauppiaan ja talousneuvoksen käänteistä.

Heimo Välinen oli vasta kuusivuotias, kun hän perusti ensimmäisen kaupan kotitalon pihassa nököttävään aittaan. Veli nikkaroi sinne hyllyt, ja myytävät tavarat, muun muassa tyhjät kahvi- ja sokeripaketit, pikku Heimo sai äidiltä. Kotitalossa toimi veljen parturi, jonka asiakkaat Välinen raahasi aittapuotiinsa.

”Se oli elämäni parhaiten tuottanut kauppa. Myin tavarat oikealla rahalla, mutta kun asiakas oli lähdössä pois, keräsin tavarat takaisin hyllyyn. Rahat pidin kuitenkin itse”, Välinen muistelee nauraen.

Ihan oikeasta kaupassa työskentelystä Välinen sai maistiaiset koulun TET-jakson aikana Kangas Hynnilän K-kaupassa Alavudella. Hän pussitti siellä jauhoja ja perunoita ja päätti, että kaupan työntekijää hänestä ei ainakaan tule. ”Aina kun sain 50 kilon säkin vehnäjauhoja pussitettua, tuli joku ja kaatoi laariin toiset 50 kiloa”, Välinen purnasi äidilleen.

Rahat muovipussissa pankkiin

Työ kaupan alalla alkoi kuitenkin vähitellen kiinnostaa yhä enemmän. 60-luvun lopulla hän myi Coca-Cola pullonkorkeilla keräämänsä Pocket Cameran Tampereen asemalla ja osti junalipun Helsinkiin.  ”Pari markkaa oli rahaa taskussa kun pääsin Hesan asemalle”, Heimo kertoo.

Tekevälle miehen alulle löytyi töitä muutamasta K-kaupasta. K-Valinta Tikassa Välinen pääsi toimimaan kauppiaan oikeana kätenä, jolloin ajatus kauppiasurasta alkoi kypsyä. Pian Välinen kävikin K-Instituutin kauppiasvalmennuksen ja Lihateollisuusopiston lihamestarikurssin. Ensimmäistä tarjottua kauppapaikkaa hän ei voinut ottaa vastaan. Sen esti lojaalius monivuotista työantajaa kohtaan.

”Koulutin itselleni seuraajan, ja vasta sitten lähdin kohti omia unelmia”, Välinen kertoo.

Ensimmäinen oma kauppa, K-valinta Välinen avasi ovensa 23.4.1979 Etelä-Haagassa Helsingissä. 93 neliön puodissa oli Välisen itsensä lisäksi vain yksi apulainen. Jo kahden viikon päästä piti palkata toinen, jotta kauppias ehtisi viedä rahat pankkiin ja tehdä kirjanpitoa. Pankissa muisteltiin Välisen käyntiä vielä pitkään.

”Iskin kahden viikon myynnit muovikassissa tiskiin. Siihen saakka olin säilyttänyt rahoja sängyn alla”, Välinen nauraa muistellessaan kiireen takia tehtyjä hivenen omituisia ratkaisuja.

Muutto Länsi-Pasilaan

Kauppiasuran alkuaika oli raskasta, mutta Välinen ei ole katunut valintojaan päivääkään. Ei edes silloin, kun kolmas myymälä oli mennä nurin.

”Avasin kolmannen kauppani Ratamarketin vuonna 1984 Etelä-Pasilaan. Sinne luvatut kerrostalot valmistuivat vasta pari vuotta suunniteltua myöhemmin, eikä Itä- ja Länsi-Pasilan välistä siltaa vielä ollut. Kauppa ei käynyt, koska asiakaspohjaa ei vain ollut”, Välinen muistelee.

Kauppias menetti kaikki siihen asti tienatut rahansa, asuntoaan myöten. Vapaapäiviä ei pidetty ja konkurssi oli lähellä. ”Perustin sitten kahden kaverini kanssa paikallislehden Pasilan uutiset, jossa mainostin kauppaani. Kun kerrostalot lopulta pari vuotta myöhemmin valmistuivat, alkoi kauppakin käydä. Se oli hyvin raskasta aikaa, todellinen elämän korkeakoulu. Mutta onneksi siitäkin selvittiin, ja opin ainakin tekemään tarkkoja laskelmia”, Välinen hymähtää.

Viimeistään onnistumiset neljännessa kauppapaikassa Espoon Soukassa huomattiin, ja pian nuorelle kauppiaalle tarjottiin uutta haastetta Espoonlahteen perustettavasta Kauppakeskus Lippulaivan K-kaupasta.

Lippulaivan avajaiset tukkivat Länsiväylän liikenteen

Vuonna 1993 avatussa Lippulaivassa oli aikaansa edellä: tarjolla oli jo 20 vuotta sitten useita ravintoloita ja baareja, Alko, apteekki ja tori myyntikojuineen. Erityinen ylpeydenaihe oli aivan uudenlainen kierrätyspiste, joka sekin oli rutkasti edellä aikaansa – ja täysin uniikki palvelu kauppakeskuksessa. Avajaiskuukauden esiintyjiin lukeutuivat Kaija Koo, Kari Tapio ja Kiekko-Espoo.

Välisellä on Lippulaivan avaamisesta paljon rakkaita muistoja. ”Hommaa oli paljon ja teimme kaikki väsymättä ympärivuorokautisia päiviä, jotta kaikki saataisiin varmasti omalta osaltamme kuntoon. Paineet onnistumisesta olivat heti alusta lähtien kohtalaisen kovat, koska Seilorin investointi maksoi noin 9 miljoonaa markkaa. Oma painokin putosi puolen vuoden aikana 10 kiloa. Onnistumisen edellytykset olivat kuitenkin hyvät – laiva oli niin sanottu lastattu ja meillä oli puitteet enemmän kuin kunnossa.”

”Mikä parasta, Lippulaivaa ei rakennettu hetken huumassa. Sen myötä rakennettiin valmiiksi Espoon yhden kaupunginosan keskustan rakenne”, Välinen pohtii. Lopulta avajaisiin tuli lähes viisi tuhatta henkeä ja autojonot tukkivat Länsiväylän liikenteen.

Henkilökunnan ammattitaito avainasemassa

K-Seilori muuttui K-Supermarketiksi vuonna 1995 ja laajeni entisiin Anttilan tiloihin vuonna 2006. Oppia Välinen haki muun muassa Yhdysvalloista. Seilorin toiminnalle oli alusta alkaen tyypillistä tehokkuus: jokaiselle työntekijälle laadittiin kirjallinen työnkuva, jonka kautta työntekijä tiesi tarkasti tehtävänsä.

”Henkilökunnan ammattitaito on ollut alusta alkaen avainasemassa. Osaavan henkilökunnan merkitys on suuri kun luodaan hyvän palvelun ruokakauppaa. Haluan uskoa ihmisiin, ja annan aina mielelläni vastuuta muille. Hymy on tavaramerkkimme, eikä se hyydy meillä tungoksessakaan”, Välinen kertoo.

Alusta lähtien Välinen satsasi K-Seilorissa myös huipputekniikkaan. Kylmälaitteita ohjattiin jo 1993 digitaalisesti tietokoneen kautta. Välinen kertoo, että järjestelmä maksoi itsensä nopeasti takaisin säästettyinä energiakuluina, ja oikeat lämpötilat pienensivät hävikkiä. Muita uutuuksia olivat koneellisesti jäähdytetty hedelmä- ja vihannesosasto ensimmäisenä Suomessa, 150 eri juustolajikkeen juusto-osasto sekä kaupan sisällä toiminut leivontapiste.

Espoonlahden iso kauppakeskus Lippulaiva ehti tuskin 25 vuoden ikäiseksi, kun se jo purettiin. Heinäkuussa 2017 tilalle kohosi pop-up-kauppakeskus Pikkulaiva, joka korvaa noin viiden vuoden ajaksi naapuriin avattavan uuden Lippulaivan ja turvaa asukkaille hyvät lähipalvelut rakennushankkeen ajaksi.

Pikkulaiva on valmistettu kierrätettävistä, rekka-autolla siirrettävistä elementeistä, jotka on helppo kuljettaa toiseen paikkaan sen jälkeen, kun uusi Lippulaiva valmistuu vuonna 2022, eikä väistötiloja enää tarvita. Pikkulaivassa toimiva K-Supermarket Seilori työllistää nyt noin 40 henkilöä ja kaupasta löytyy yli 20 000 tuotteen valikoima.

15 000 päivää kauppiaana

Tasavallan presidentti myönsi vuonna 2011 Väliselle talousneuvoksen arvonimen kunnianosoituksena vuosikymmenten työstä kauppiaiden hyväksi. Diplomikauppias Heimo Välinen on toiminut monien luottamustoimiensa lisäksi muun muassa K-ruokakauppiasyhdistyksen hallituksen puheenjohtajana vuosina 2002–2006. Nykyisin hän toimii Vähittäiskaupan Takaus Oy:n hallituksen varapuheenjohtajana.

”Nimitys on kunnianosoitus tekemäni työn lisäksi henkilökunnalle, jonka ansiosta onnistuminen työssäni on ollut mahdollista. Samalla tämä osoittaa arvostusta perheelleni, joka on tukenut minua kaikki nämä vuodet”, Välinen sanoo.

Heimo Välisellä tulee 15 000 päivää täyteen K-kauppiaana torstaina toukokuun 28. päivänä. Näistä viimeiset 28 vuotta Välinen on toiminut Seilorissa. ”Päivääkään en vaihtaisi pois, paitsi ehkä muutaman ’eräpäivän’ 80-luvulla”, naurahtaa pirteä kauppias.