Jere Lehto on Suomen nuorin K-kauppiasyrittäjä

Jaa

Kokemäen K-Supermarket Teljänportin Jere Lehto, 24, on Suomen nuorin K-kauppiasyrittäjä. Hän aloitti ensimmäisessä kauppapaikassaan viime vuoden joulukuussa. Jerelle kaupan maailma on lapsesta saakka tuttu, sillä hän on K-kauppias toisessa polvessa.

Jere kertoo, että kauppiasura on ollut aina hänen haaveensa. ”Olen aloittanut kesätöissä pullokaapissa, sieltä siirtynyt kassalle ja hyllyttämään. Sen jälkeen tiskin taakse myyjäksi, ja viimeiset seitsemän vuotta työskentelin liha- ja kalamestarina, ensin K-Supermarket Ellenissä Naantalissa ja sitten K-Supermarket Itäpoijussa Uudessakaupungissa.”

Uusia K-kauppiaita aloitti viime vuonna 49

K-kauppiaana aloitti viime vuonna yhteensä 49 uutta yrittäjää. Heistä miehiä on 29 ja naisia 20. Uusista kauppiaista 44 on ruokakauppiaita, kolme rautakauppiasta sekä kaksi urheilukauppiasta. Heistä suurin osa eli 31 aloitti K-Market-ketjussa.

Vuonna 2019 kauppiasuransa lopetti 43 kauppiasta. Syitä lopettamiseen olivat alan vaihto ja eläkkeelle siirtyminen.

Suomessa yli 1 100 K-kauppiasyrittäjää

Suomessa toimii 1 114 K-kauppiasyrittäjää. Heistä 913 toimii K-ruoka-, 122 rauta- ja 79 erikoiskauppiaina. K-kauppiaat työllistävät noin 18 000 kaupan alan ammattilaista eri puolilla Suomea.

Useampi kuin yksi liike on 264 kauppiaalla, näistä K-ruokakauppiailla 228, K-rautakauppiailla 23 ja K-erikoiskauppiailla 13.

K-kauppiaiden keski-ikä on 47 vuotta. Vanhin Suomessa toimiva kauppias on 82-vuotias K-Market Kemppaisen Elina Kemppainen Hyrynsalmelta. Naisia K-kauppiaista on neljännes. Naiskauppiaiden määrä on kuitenkin käytännössä suurempi, koska suurin osa K-kaupoista on perheyrityksiä, joissa molemmat puolisot työskentelevät K-kauppiaina.

Tiedot perustuvat 1.1.2020 tilanteeseen. Lähde: K-kauppiasliiton jäsenrekisteri.