Siirry sisältöön
Kauppiasuutiset

Kauppiaiden kesätyömuistoja: ”Ajatus kauppiasurasta jäi kytemään”

01.02.2021

K-ryhmä työllistää kesäisin noin 5000 kesätyöntekijää. Kolme kaupan alalle alun perin kesätöiden kautta tullutta K-kauppiasta jakaa nyt omat kesätyömuistonsa.

Lue lisää K-ryhmän kesätöistä sivulta Kesko.fi/kesatyo.

Henri Karppinen: ”Jo ensimmäisiltä kesiltä jäi kytemään ajatus kauppiasurasta”

”ENSIMMÄISEEN KESÄTYÖPAIKKAAN hain jo 14-vuotiaana mutta silloin paikat oli täytetty. Siitä harmistuneena kysyin jo syksyllä että josko sitä ensi kesänä pääsisi, ja sitten nappasikin. Kesätyö oli oikein mielenkiintoista, varmaan senkin takia kun kaikki oli niin uutta ja työ oli myöskin minun ensimmäinen palkallinen kesätyöni. Ja olihan se toki siistiä kun sai omaa rahaa! Pääsääntöisesti olin ensimmäisen kesänä kuorman purussa ja myymälän fiksailussa, seuraavina kesinä pääsin sitten kassahommiin ja muihin töihin. Kauppiaat Mari ja Mika Mustonen olivat hyvin opettavaisia ja innostavia, ja oikeastaan jo varmaan ihan sieltä ensimmäisiltä kesiltä jäi kytemään ajatus kauppiasurasta.

Tästä kesätyöpaikasta poiki sitten useampi kesätyö, sen jälkeen sain liiketalouden perustutkinnon purkkiin ja siirryin vakituiseen työsuhteeseen juurikin kyseisille kauppiaille, jotka sitten mahdollistivat minulle myös esimerkiksi esimiehen erikoisammattitutkinnon opiskelun. Olin Mustosilla vuoteen 2016 asti töissä, jolloin sitten aloitimme kauppiasuramme juurikin kyseisessä kauppapaikassa Kestilän Eväsrepussa.

Että ei muuta kun reippaasti lähikaupan kauppiaalta kysymään kesätöitä, ja jos intoa ja mielenkiintoa on, niin se voi poikia myös tällaisia tarinoita.”

Henri Karppinen on K-Supermarket Jäälin kauppias Oulussa.

Vesa Hautamäki: ”Kesätyö opetti, että kaikki työ on tärkeää”

”ALOITIN KAUPAN TYÖT jo 15-vuotiaana kesätöissä. Ensimmäisenä työpäivänä sain tehtäväksi lakaista harjalla käsin K-Raudan pihan asfaltin puhtaaksi sepelistä (pihasta puolet oli asfalttia ja puolet sepeliä). Tässä tehtävässä näki ainakin heti työnsä jäljen. Tehtävässä meni koko päivä. Myöhemmin ensimmäisenä kesänä minulla oli hyllyvastuuna lapiot, talikot ja haravat, eli piti huolehtia että tavaraa on hyllyssä. Myös kottikärryjä piti olla aina kasattuna valmiiksi 5 kpl. Huomasin, että jokainen tehtävä on tärkeä, ja että työuran alussa saa yksinkertaisia tehtäviä, jotka kannattaa tehdä hyvin.

Kesätyö opetti, että kaikki työ on tärkeää, ja kun teet työt mahdollisimman hyvin, saat lisää vastuuta ja tehtäviä. Kesätyön hakijoille antaisin vinkiksi, että kannattaa hakea aktiivisesti töitä ja tehdä kaikkia annettuja tehtäviä positiivisella mielellä. Näin saa monipuolisen kokemuksen kaupan tehtävistä.”

Vesa Hautamäki on K-Rauta Riihimäen kauppias.

Tanja Rytilahti: ”Olihan se aika jännää tulla kaupan puolelle työliivi päällä”

”ENSIMMÄINEN KESÄTYÖPÄIVÄ Inarin kirkonkylän Nykäsen kaupassa oli kesällä 1993 ja olihan se aika jännää, kun ensimmäistä kertaa tulin alhaalta pukuhuoneesta ylös kaupan puolelle työliivi päällä. Kauppa oli pieni kyläkauppa jossa kaikki tuotteet hinnoiteltiin kynällä ihan pienille valkoisille tarroille ja liimattiin tuotteeseen. Myöskin tilaaminen hoitui niin, että konttorin pöydällä oli ruutuvihko johon käytiin kirjoittamassa puutteet ja tilaus annettiin lankapuhelimella tavarantoimittajille. Tuo hinnoittelu on asia, jonka muistan varmasti ikäni!

Työ oli tuolloin raskasta, kun kaikki tavarat, jotka eivät mahtuneet hyllyyn, kannettiin alakerran isoon varastotilaan. Ja maidot vietiin myös erilliseen kylmiöön portaiden taakse. Kuormattomina päivinä taas kannettiin ylös myyntiin tavaroita. Jo tuolloin opin tekemään todella monipuolisia töitä, vaikka kauppa oli pieni eikä siellä ollut suuria tuoretiskejä. Pienen pieni palvelutiski oli, josta myytiin tankomakkaraa ja pallojuuston paloja. Kauppias eli työlleen, asui kaupan yläkerrassa ja oli kauppias jo useammassa polvessa. Hän tunsi kaikki asiakkaansa ja hänellä oli aina aikaa asiakkailleen.

JO TUONA KESÄNÄ ajattelin, kuinka mukavaa on työskennellä kyläkaupassa. Tykkäsin täyttää ja järjestää hyllyjä, ja jos kaupan puolella ei hommia riittänyt, järjestin varastoja. Kipinä oli syttynyt, ja samana syksynä kävin syyslomankin tekemässä töitä samassa kaupassa. Nykäsen kauppa sitten loppui keväällä 1994. Tein kesätöitä eri aloilla kunnes vuonna 1997 palasin kaupan töihin.

Kannattaa mennä rohkiasti vain sinne oman kylän kauppiaan juttusille kyselemään, olisko kesätöitä tarjolla! Meidän kaupoissa on ollut niin huippuja tet-harjoittelijoita, että kesätyöpaikka on monella ollut valmiina takataskussa jo tet-harjoittelun jälkeen. Kun hoitaa koulun tet-jaksot hyvin, niin se voi poikia sen kesätyöpaikan.”

Tanja Rytilahti on K-Market Pöykkölän ja K-Market Ounasmetsän kauppias Rovaniemellä.


Hei K-kauppias! Jäseninfoa Kauppiassivuilla.