Onnipekassa vietetään K-kauppiassuvun 70-vuotisjuhlia

Heinolan perhe on tehnyt kauppaa Nakkilassa jo 70 vuoden ajan. K-supermarket Onnipekassa vietetään vuosijuhlia 29.8.-11.9. Kahden viikon synttäreillä on luvassa tarjouksia sekä mukavaa katseltavaa ja maisteltavaa – ruusuja, kahvia, jätskiä, makkaraa, ilmapalloja… K-kauppiaana toimii kolmannen polven kauppias Tatu Heinola puolisonsa Sarin kanssa, ja myös Tatun vanhemmat Pekka ja Sinikka Heinola ovat vahvasti mukana kaupan pyörittämisessä.

Heinolan kauppiassuvun historia alkaa vuonna 1946, kun puutavarakauppiaan poika, Onni Heinola palaa sodasta ja perustaa oman sekatavarakaupan Nakkilan Kukonharjaan, maalaistalon pieneen peräkamariin. Pula-aika rajoittaa tavaroiden saantia, mutta kaupan hyllyillä on kaikenlaista ruokatarpeista ruuveihin, osa kortilla. Vuonna 1947 kauppias ryhtyy Keskon osakkaaksi ja kauppa saa siitä tunnuksena K-kilven. Vuonna 1949 kauppa muuttaa Masiaan.

1950-luvulla Suomi valmistautuu Olympialaisiin, tavaroiden saanti helpottuu ja rakennustarvikkeitakin riittää niitä tarvitseville. Vuonna 1959 Heinolat avaavat myymälän myös Arantilaan. Onni hoitaa toista ja Hilkka-vaimo toista kauppaa.

1960-luvulla tavaravalikoimat laajenevat ja elintaso kasvaa. Muutos näkyy kaupassakin, pienten myymälöiden aika alkaa olla ohi. Onni Heinolan poika, Pekka, osallistuu yhä enemmän kaupan toimintaan. Arantilan myymälä muutetaan vuonna 1969 Nakkilan ensimmäiseksi valintamyymäläksi.

1970-luvulla riittää vilskettä. On uusi liiketila, tehdään laajennuksia ja tuodaan tarjolla uusia lisäpalveluja. Onni Heinola alkaa miettiä kauppiasuransa lopettamista. Pekka, joka on jo ehtinyt kiertää maailmaa, käydä kauppaopiston ja armeijan, ilmaisee kiinnostuksensa jatkaa kaupanpitoa. Onni osallistuu kuitenkin aktiivisesti kaupanpitoon vielä eläkepäivillään. Kun Nakkilan keskustaan aletaan suunnitella palvelukeskusta, Pekka Heinola lähtee mukaan rakennushankkeeseen. Uuden hallimyymälän avajaisia juhlitaan 1974, ja kaupan nimeksi tulee Onnipekka. Myös Masian ja Arantilan liikkeiden toiminta keskitetään Onnipekkaan.

1980-luvulla tavaravalikoima kasvaa edelleen ja asiakaspalvelun kehittäminen luo paineita uudelle laajennukselle. Marketiin rakennetaan uusi kerros, johon tulee toimisto- ja sosiaalitiloja sekä Pirkka-kabinetti. Laajennetun kaupan lisäksi asiakkaita palvelee kahvio Kaffeli ja Kesoil-huoltoasema. Onnipekan henkilökuntamäärä on kasvanut jo neljäänkymmeneen.

Lama iskee Suomeen 1990-luvun alussa. Monet asiakkaat luopuvat puolivalmisteista ja peruselintarvikkeiden myynti kasvaa. Onnipekalle myönnetään vuonna 1992 Nakkilan kunnan Vuoden Yrittäjä -palkinto. Keskon päivittäistavarakauppauudistuksen myötä Onnipekasta tulee kahden K:n marketti ja laajennuksen jälkeen vuonna 1999 kolmen K:n Supermarket.

2000-luvulle siirryttäessä Suomen talous elää nousukautta ja myös Onnipekka laajentaa. Vuonna 2002 kaupasta tehdään Tavallista parempi ruokakauppa.

Sukupolvenvaihdoksessa kauppiaaksi alkaa Tatu Heinola ja Pekka Heinola jatkaa toimitusjohtajana. Tatun veli Atte vastaa polttoaineliiketoiminnasta ja Panu juomaosastosta. Myös Tatun puoliso, terveystieteiden maisteri ja fysioterapeutti Sari Ketola käy kauppiaskoulutuksen ja tulee mukaan kaupan toimintaan.

Satakunnan Yrittäjät valitsee Heinolat Vuoden Yrittäjäperheeksi 2008 ja Vuoden Yrittäjäksi 2013. Pekka Heinola saa talousneuvoksen arvonimen 2015.

Onnipekka haluaa olla nyt ja tulevaisuudessa alueensa paras ja monipuolisin ruokakauppa: ruokaisin ja laadukkain. Uutuustuotteet rantautuvat aina ensimmäiseksi Onnipekan hyllyille, kauppa ratsastaa aallon harjalla myös ruokatrendien suhteen. Laajan valikoiman lisäksi Onnipekka tarjoaa asiakkailleen parasta palvelua, henkilökuntaa koulutetaan ja palveluja kehitetään jatkuvasti asiakkaiden toiveita kuunnellen.

Kiitos luottamuksesta ja muistorikkaista vuosista kuuluu asiakkaille. Kuten jo 70 vuotta sitten, edelleen Onnipekassa kaiken tekemisen keskiössä on tyytyväinen asiakas.