Pieni suuri teko: Työkalut ja omat taidot käyttöön päiväkodissa

Jaa

Kun läheisestä päiväkodista tiedusteltiin apua pieniin työkaluhankintoihin, Seinäjoen ja Lapuan K-Rauta-kauppias Iiro Takalan päässä alkoi raksuttaa. Alkunsa sai laajempi yhteistyökuvio, ja nyt päiväkodin metsäryhmän lapset puhuvat jo ”meidän Iirosta”.

Kesällä ilmajokelaisesta Käpälämäen päiväkodista otettiin yhteyttä K-Rauta-kauppias Iiro Takalaan. Päiväkodilla aloiteltiin uudenlaista viisivuotiaiden metsäryhmätoimintaa, ja toiveena oli saada lähiseudulla Seinäjoen ja Lapuan K-Rautoja luotsaavalta kauppiaalta apua pieniin työkaluhankintoihin.

– Päiväkodilla oli todella hyvä ja erilainen idea. On mielestäni hienoa, että lapsille päästään tarjoamaan monimuotoista oppimisympäristöä ja lapset oppivat rakentamistaitoja ja itse tekemistä. Minä sitten ajattelin, että eiköhän lähdetä yhteistyöhön vähän isommalla pensselillä ja tehdä tämä viimeisen päälle, Takala kertoo.

Yhteisessä tapaamisessa lähdettiin jalostamaan yhteistyökuvion yksityiskohtia ja teemoja. Kauppiaan suunnitelmat ja ideoinnit tulivat päiväkodille iloisena yllätyksenä.

– Päiväkotien toimintaan on liittynyt perinne, että käydään kyselemässä yrityksiltä apua pieniin hankintoihin. Oli meille iloinen yllätys, miten isolla mittakaavalla ja innostuksella Iiro halusi lähteä mukaan, Käpälämäen päiväkodinjohtaja Saija Keski-Heikkilä sanoo.

Noin 130 lapsen Käpälämäen päiväkoti sijaitsee luonnon lähellä, ja metsätoiminnan käynnistäminen on ollut päiväkodilla pitkään pohdinnassa. Tänä vuonna palaset loksahtivat paikalleen.

– Halusimme ikään kuin ottaa päiväkodin seinät pois. Metsäryhmä on ollut elokuusta alkaen vähintään kolmena päivänä viikossa metsässä. Ympäristö mahdollistaa paljon: teemme käsitöitä ja projekteja, leikimme ja opettelemme kaveri- ja tunnetaitoja, varhaiskasvatuksen opettaja Outi Mustakoski sanoo.

Lukuvuoden alkajaisiksi kauppias kokosi kaikille päiväkotiryhmän lapsille omat työkalupakit, joiden sisään pakattiin työkintaat, suojalasit, vasara, mittanauha ja saha. Lisäksi Takala on lahjoittanut päiväkotitoimintaan erilaisia rakennusmateriaaleja pressuista ja maaleista puutavaraan.

Takala huomauttaa, että oma työkalupakki opettaa myös vastuullisuutta, kun työkaluista tulee pitää huolta koko lukuvuoden ajan. – Lapset olivat innoissaan, kun kävimme yhdessä työkaluja läpi. Sieltä on kyllä tulevaisuuden rakennus- ja sisustusalan ammattilaisia tulossa, kauppias povaa.

Syksyn aikana lapset ovat päässeet itse suunnittelemaan ja toteuttamaan omia rakennuskokeiluja. Saija Keski-Heikkilän mukaan taustalla on ollut ajatus siitä, että lapset saavat ennen isompia projekteja ensin rauhassa tutustua työkaluihin ja harjoitella niiden käyttöä.

Päiväkodin metsätoiminnan teemoiksi oli valittu vastuullisuuden, kestävän kehityksen, kierrätyksen, metsään ja luontoon tutustumisen ja yrittäjyyden kaltaisia kokonaisuuksia. Varhaiskasvatuksen opettaja Maarion Raivio kertoo, että päiväkodin ja kauppiaan yhteistyön keskeiseksi teemaksi valittiin juuri vastuullisuus.

Vastuullisuudesta kumpusi myös lokakuun lopussa toteutettu yhteinen projekti, jossa lapset pääsivät kauppiaan tuella rakentamaan talvehtiville siileille koteja. Sopivaa työtä löytyi kaikille, ja vauhdikkaan päivän aikana valmistui viisi siilinpesää, joista ensimmäinen pääsi heti käyttöön siilinhoitajalle Seinäjoelle.

– Harjoittelimme lasten kanssa sahaamista, lautojen mittaamista ja poraamista. Lopuksi maalasimme pesät ja täytimme ne vaahteranlehdillä ja kuivikepurulla, jotta siilit tuntisivat uusissa kodeissaan olonsa kotoisaksi, Iiro kertoo päivän kulusta.

Osalle lapsista naulaaminen ja rakentelu ovat olleet aivan uusia kokemuksia. – Oli hienoa nähdä kun kaksi poikaa rakensi Iiron kanssa oikein intensiivisesti siilinpesää. Kun seinä saatiin valmiiksi, he heittelivät yhdessä ylävitosia, Saija Keski-Heikkilä kertoo.

Kauppiaan työ on paljon muutakin kuin tavaran myymistä. Iiro Takala kertoo, että kun kaupoissa on prosessit hallussa, kauppiaan työ muuttuu pitkälti sidosryhmäsuhteiden hoitamiseksi.

– Viime viikolla olin ammattikorkeakoulussa luennoimassa kauppiaan ammatista, välillä käyn kertomassa K-Raudasta maatalousseuralle ja tällä viikolla rakensin siileille pesiä Käpälämäen päiväkodissa. Tällainen on osa kauppiaan työtä.

Myös sponsoriyhteistyössä Takala on halunnut aina mennä pintaa syvemmälle: yksittäisten pistotukimuotojen sijaan tavoitteena on rakentaa laajempia projektimuotoisia yhteistyökuvioita, aivan kuten Käpälämäen päiväkodinkin kanssa.

– Olen saanut viime aikoina muidenkin paikkakuntien kouluista ja päiväkodeista viestiä, että määrärahat ovat monin paikoin tiukoilla. Kannustankin muita yrittäjiä kuuntelemaan tarkasti, jos paikalliset päiväkodit tai koulut kysyvät mukaan yhteistyöhön. Pienillä teoilla meiltä yrittäjiltä voi olla heille suuri merkitys, Takala kannustaa.

Käpälämäen päiväkodilla ollaan tyytyväisiä yhteistyöhön. Kauppiaan positiivinen persoona on innostanut lapsia, ja hyvät materiaalit ovat mahdollistaneet monenlaista toimintaa. Saija Keski-Heikkilä huomauttaa, että lapset ovat tulevaisuuden työntekijöitä ja kuluttajia.

– Kun luodaan näin positiivista kuvaa työelämästä, emmehän me voi tietää, mitä kaikkea hyvää se näiden lasten elämään vielä poikii. Ehkä meillä kasvaa tässä tulevia pieniä rakentajia ja kauppiaita!

– Tämä on ollut itsellenikin erilainen ja tosi mukava projekti, kauppias Takala komppaa. – Parasta on, että päiväkodin lapset ovat alkaneet kutsua minua ”meidän Iiroksi”!

Teksti: Jaakko Mäntyranta / Kuvat ja video: Vallilan Vaara