Satu Saariselle uravalinta oli selvä jo varhain. Kauppiasuralle on vankka perusta: Satu edustaa Saarisen kauppiassuvun neljättä polvea.
”Jo kauppaopistossa Riihimäellä opiskellessani tiesin, että minusta tulee kauppias. Ei ollut muita vaihtoehtoja”, hän sanoo.
Kauppias jo neljännessä polvessa
Isoisän isä Hjalmar Saarinen aloitti maakauppiaana Janakkalan pitäjän Löyttymäen kylässä vuonna 1907. Hjalmar laajensi kauppatoimintaansa Hausjärvelle ja Riihimäelle. Pojat Erkki ja Helle jatkoivat kauppiaina, samoin heidän lapsensa aikanaan. Hellen poika Juhani jatkoi kauppiasperinteitä kolmannessa polvessa Riihimäellä.
Nyt palkittu yrittäjä Satu Saarinen, Juhanin tytär, työskenteli Riihimäellä perheen kaupassa Kontio-Hallissa ja myöhemmin K-market Kontiossa ja opiskeli alaa kauppaopiston jälkeen K-ryhmän koulutuksissa. Sukupolvenvaihdos tapahtui 1995, jolloin Satu aloitti kauppiaana Riihimäen Kontiontiellä. Vuonna 2000 kauppapaikkaa vaihtui Riihimäen keskustaan Foorumiin. Kaupan nimeksi tuli K-supermarket Kontio.
Viime vuosikymmenen puolivälissä Riihimäellä kaupallinen toimeliaisuus siirtyi ydinkeskustan ulkopuolelle kauppakeskusten Merkoksen ja Atomin valmistuttua, jolloin tarjottu haaste lähteä kauppiaaksi Janakkalaan alkoi houkutella. Lähtö K-supermarket Turengin kauppiaaksi vuonna 2007 palautti Saarisen kauppiassuvun juurilleen Janakkalaan. Oli kulunut tasan sata vuotta Hjalmarin kauppiasuran alkamisesta.
Ja nyt on jo viides kauppiaspolvi tiukasti remmissä. Sadun 21-vuotias poika Felix on töissä myymälän palvelutiskillä ja kokkikoulun käynyt 19-vuotias tytär Lina työskentelee kassalla ja palvelutiskillä.
Paikallisuus arvossaan
Kaupassaan Saarinen pyrkii hyödyntämään mahdollisimman paljon paikallisia tuotteita ja palveluja. Yrityksessä työskentelee parikymmentä työntekijää.
”Uudet työntekijät otan mieluusti Janakkalasta. Paikallisia yrityksiä käytän muun muassa kiinteistönhuollossa ja siivouksessa”, kauppias kertoo.
Lisäksi kaupan valikoimiin otetaan mahdollisimman paljon paikallisia tuotteita, kuten perunoita, marjoja, kurkkuja, tomaatteja, leipää ja hunajaa. Uutta on yhteistyö Kiipulan puutarhan kanssa.