Stina Olander, kasvattajakauppias Helsingin Lauttasaaresta

Jaa

Arvokasta oppia oman kauppiasuransa alkuvaiheessa saanut Stina Olander haluaa nyt laittaa hyvän kiertämään. K-ryhmän vuoden kasvattajakauppiaaksi valittu Olander on ehtinyt muutamassa vuodessa toimia kasvattajakauppiaana seitsemälle K-kauppiasharjoittelijalle. Vuoden kasvattajakauppiaan kunniamaininta on tunnustus ansiokkaasta työstä henkilökunnan kouluttamisessa ja uusien K-kauppiaiden kasvatustyössä.

K-ryhmän vuoden kasvattajakauppiaiksi on valittu kolme K-kauppiasta Helsingistä, Kirkkonummelta ja Lohjalta. Klikkaa tästä artikkeliin kauppias Martti Halmesmäestä ja tästä artikkeliin Karina Lasarjan-Kuoppalasta ja Hanna Kuoppalasta.

K-ryhmän vuoden kasvattajakauppiaaksi on valittu kahta K-Marketia Helsingin Lauttasaaressa luotsaava Stina Olander. Olander aloitti työt K-kaupassa jo 13-vuotiaana ja siirtyi kauppiasuralle vuonna 2016. Reilun neljän vuoden aikana hän on ehtinyt toimia kasvattajakauppiaana seitsemälle uudelle K-kauppiaalle.

”Sain itse kauppiasvalmennuksessa arvokasta oppia, ja nyt haluan laittaa hyvän kiertämään. Olen etuoikeutettu päästessäni seuraamaan läheltä kauppiasharjoittelijoiden uran alkutaivalta. Kauppiasharjoittelijat ovat äärettömän motivoituneita, ja myös oma työni saa paljon sisältöä ja uusia näkökulmia, kun ympärillä on jatkuvasti loistavia sparraajia”, Olander kertoo.

”Kauppiaaksi ei valmistuta, vaan siihen kasvetaan”

Kun Olanderin päätös omasta kauppiasurasta aikanaan kypsyi, nousi juuri hyvän kasvattajakauppiaan löytäminen yhdeksi tärkeimmistä asioista polulla kohti omaa K-kauppiasyrittäjyyttä. Olander pääsi Nurmijärvellä kauppiaina toimineiden Ville ja Mia Kiurun oppiin.

”Hyvän kasvattajakauppiaan kriteereitä ovat mielestäni arvot yrityksen johtamisessa, aito kiinnostus kaupan alaa kohtaan ja halu kehittyä ja kehittää henkilöstöä. Ville ja Mia antoivat minulle vastuuta ja tavoitteita, olivat vaativia ja sparrasivat kanssani varmasti ihan kyllästymiseen saakka. Vaikka vastuu oppimisesta on viime kädessä aina kauppiasharjoittelijalla itsellään, täytyy myös kasvattajakauppiaan olla aidosti kiinnostunut valmennuksesta ja siinä onnistumisesta”, Olander sanoo.

Kauppiasuran aloittaminen ilman kasvattajakauppiaan tukea olisi ollut Olanderin mielestä lähestulkoon mahdotonta.

”Kauppiasharjoitteluaika on oman yrityksen ensimmäinen investointi tulevaan, ja siksi se on tärkeää ottaa vakavasti. Kasvattajakauppiaan tuki on tärkeää myös myöhemmin kauppiasuralla. Mielestäni kauppiaaksi ei opita tai valmistuta, vaan siihen kasvetaan, ja tämän kasvun tulee jatkua koko uran ajan”, Olander kiteyttää.

Vuoden kasvattajakauppiaat Helsingistä, Kirkkonummelta ja Lohjalta

K-ryhmän vuoden kasvattajakauppiaiksi valittiin Stina Olander (K-Market Oliivi ja K-Market Isokaari, Helsinki), Martti Halmesmäki (K-Rauta Kirkkonummi) sekä Karina Lasarjan ja Hanna Kuoppala (Intersport Lohja).

Kasvattajakauppiaan kunniamaininta on tunnustus ansiokkaasta työstä henkilökunnan kouluttamisessa ja uusien kauppiaiden kasvatustyössä. Kaikki uudet K-kauppiaat käyvät läpi kauppiasvalmennuksen, joka koostuu kauppiastyön harjoittelusta kasvattajakauppiaan valmennuksessa, verkossa ohjatusta opiskelusta ja työssä oppimisesta sekä alueellisista ja valtakunnallisista lähijaksoista.