Suomessa yli 1 100 K-kauppiasyrittäjää

Suomessa toimii yli 1 100 itsenäistä K-kauppiasyrittäjää ruoka-, rauta- ja erikoiskaupan aloilla. K-kauppiaat harjoittavat vähittäiskauppaa Keskon johtamissa vähittäiskauppaketjuissa. Suomessa kaikissa K-ryhmän ruoka- ja rautakaupoissa toimii itsenäinen K-kauppiasyrittäjä.

K-kauppiasyrittäjä vastaa kauppansa asiakastyytyväisyydestä, tuotevalikoimasta, hinnoittelusta, henkilökunnasta ja liiketoiminnan tuloksellisuudesta. K-kauppiaat rakentavat paikallisten asiakkaiden tarpeita vastaavan valikoiman ja palvelun heidän toiveitaan kuunnellen.

K-kauppiasyrittäjyys lukuina

Yhteensä 1 129 K-kauppiasyrittäjää (1.1.2019)

• Ruokakauppiaita 914
  • Rautakauppiaita 126
  • Erikoiskauppiaita (urheilu, kenkä) 89
  • *Naisia 24 %
  • Keski-ikä 47 vuotta
  • Nuorin 24 vuotta, vanhin 92
  • K-kauppiasuran pituus keskimäärin 11 vuotta

Vuonna 2018 aloitti 59 uutta K-kauppiasyrittäjää.

* Todellisuudessa naiskauppiaiden määrä on suurempi, koska suurin osa K-kaupoista on perheyrityksiä, joissa molemmat puolisot työskentelevät K-kauppiaina. Prosenttiluku 24 % kertoo sen määrän K-kauppoja, joissa K-kauppiasoikeudet ovat naisen nimissä.

Kuva:
K-Supermarket Ritaharjun kauppiasyrittäjät Nina ja Esko Valkola Oulusta.