Tavara ei lopu kaupoista – K-kaupat ja kauppiaat suomalaisten tukena poikkeuksellisessa ajassa

Jaa

Ruokakaupoissa peräänkuulutetaan nyt malttia – ruoka ja muut päivittäistavaratuotteet eivät hetkellisistä puutteista huolimatta tule loppumaan. K-ruokakaupoissa on tällä hetkellä kädet täynnä töitä sen varmistamisessa, että tavaraa saadaan hyllyyn. K-kauppiaat ovat myös kehittäneet pikavauhdilla uudenlaisia toimintamalleja lähimmäisten auttamiseksi poikkeusoloissa. Kokosimme tähän uutiseen poimintoja K-kauppiaiden lukuisista teoista eri puolilta Suomea.

Riskiryhmille mahdollisuus asioida K-ruokakaupoissa

Lukuisissa K-kaupoissa eri puolilla Suomea järjestetään nyt erityisiä riskiryhmille suunnattuja ostoshetkiä ennen kauppojen normaaleja aukioloaikoja. Äänekosken Suolahdessa sijaitsevan K-Supermarket Suosikin kauppiaat Heli ja Ilpo Romppanen tarjoavat riskiryhmille oman asiointitunnin tiistai- ja torstaiaamuisin.

– Se on meidän perheemme aamu-unista pois, mutta mitä sitä ei tekisi tällaisessa tilanteessa. Haluamme palvella asiakkaitamme parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä on pieni teko meiltä, mutta tämä voi olla toiselle henkilölle niin merkittävä asia, Romppaset totesivat MTV Uutisten haastattelussa.

Haastattelun jälkeen paikallinen diakonissatyö ilmoittautui kauppiaille ja tarjoutui esimerkiksi toteuttamaan kotiinkuljetuksia. – Tämä oli yllättävä ja hieno ele. Kuljetamme tietysti itse suurimmat ja kylmäkuljetusta vaativat toimitukset, mutta kaikki apu on nyt tarpeen, kauppias Heli Romppanen kertoo.

Tietoa K-kauppojen järjestämistä riskiryhmätunneista saa kauppojen Facebook-sivuilta ja lista palvelua tarjoavista kaupoista löytyy K-Ruoka.fistä.

Sauvossa pyöräytettiin tyhjästä pystyyn kotiinkuljetuspalvelu

Myös kotiinkuljetuspalveluita on monissa kaupoissa viime päivinä laajennettu – tai aloitettu tyhjästä. Varsinaissuomalaisen K-Market Sauvon kauppias Leo Silfver pisti viime viikon lopulla pikavauhdilla pystyyn ruoan kotiinkuljetuspalvelun yhteistyössä paikallisen taksiyrittäjän kanssa. Tilauksen voi jättää sähköpostitse tai puhelimitse, kaupan henkilökunta keräilee ostokset kassiin ja Taksi Timo Kaskinen toimittaa tuotteet kotiovelle. Käytössä on terveystarkastajan hyväksymä, tilapäisiin kuljetuksiin tarkoitettu kylmäkuljetuslaatikko.

– Sauvossa asuu paljon vanhuksia, ja tällaisesta palvelusta on puhuttu heidän kanssaan jo aikaisemmin. Nyt kun tarve lävähti yhtäkkiä käsiin, päätimme ryhtyä heti toimeen ja saimme palvelun pyörimään todella nopeasti. Toiminnasta on tullut hyvää palautetta ja sille tuntuu olevan nyt kysyntää. Puhelin on tänäänkin soinut jo monta kertaa, kauppias Leo Silfver sanoo.

Keuruulla K-kauppa toimii auttamisen alustana

Myös Keuruulla Keski-Suomessa sijaitseva K-Supermarket Järvituuli otti käyttöön riskiryhmiin kuuluvien asiointitunnit arkiaamuisin. Kauppias Toni Mulari teki lisäksi päätöksen hyödyntää kauppaa alustana auttajien ja haastavassa tilanteessa olevien pienyritysten sekä toisaalta avuntarvitsijoiden yhteen saattamiseksi. Kaupan Facebook-sivuille kerättävälle listalle on jo ilmoittautunut mukaan joukko yhdistyksiä, yksityishenkilöitä ja kotiinkuljetuksia tekeviä lounasravintoloita.

– Moni kyseli meiltä ruoan kotiinkuljetuksia, mutta meillä ei valitettavasti ole siihen nyt mahdollisuuksia. Halusimme kuitenkin vastata tarpeeseen ja auttaa ihmisiä jotenkin. Myös monilla pienyrittäjillä on nyt tuska ja hätä, joten toivottavasti yrittäjät löytäisivät tätä kautta lisätienestiä. Kaupalle ihmisten saattaminen yhteen on luontevaa, kun kaupan Facebook-sivulta tieto leviää laajasti alueelle, sanoo kauppias Toni Mulari.

Lounaskuljetuksia ikäihmisille Järvelän K-Raudasta

Koronavirustilanne vaikuttaa myös K-Rautojen toimintaan. Päijät-Hämeen Kärkölässä Järvelän K-Raudan ja Nesteen lounasbuffetissa on jo siirrytty kontaktien välttämiseksi itsepalvelusta kokkien ja asiakaspalvelijoiden suorittamaan annosteluun. Kaupasta lähtee myös päivittäin lounaiden kotiinkuljetuksia alueen ikäihmisille.

– Olemme toimittaneet lounasta tähänkin asti asiakkaille ja firmoille. Aloitamme toukokuussa palvelutuottajana Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymälle, joten meillä oli jo valmius laajentaa toimintaa tässä tilanteessa, sanoo kauppias Sirpa Kaalikoski.

– Paikallisen ja yhteisöllisen toiminnan merkitys korostuu tällaisina aikoina. Jatkamme myös rautakaupan kotiinkuljetuksia, ja jos tavallisesti toimitamme isoa tavaraa, nyt pitää olla valmius toimittaa pakettiautotavaraa ja pientäkin nyssäkkää. Teen kuljetuksissa myös yhteistyötä paikallisten taksiyrittäjien kanssa ja voin tarvittaessa ajattaa useampaa taksia samaan aikaan, Kaalikoski jatkaa.

Hyödyllisiä linkkejä:

K-kauppojen viestintää kannattaa seurata kauppojen omilta Facebook-sivuilta.

www.kesko.fi

Päivittäistavarakauppa ry: Usein kysyttyä koronasta

Kaupan liiton ohjeistus koronaviruksen varalle