Uusia K-kauppiasyrittäjiä aloitti viime vuonna 46

K-kauppiaana aloitti vuonna 2020 yhteensä 46 uutta yrittäjää. Heistä miehiä on 37 ja naisia 9. Uusista kauppiaista 36 on ruokakauppiaita, kuusi rautakauppiasta sekä neljä urheilukauppiasta. Heistä suurin osa eli 25 aloitti K-Market-ketjussa.

Vuonna 2020 kauppiasuransa lopetti 43 kauppiasta. Syitä lopettamiseen olivat alan vaihto ja eläkkeelle siirtyminen.

Suomessa yli 1 100 K-kauppiasyrittäjää

Suomessa toimii 1 107 K-kauppiasyrittäjää. Heistä 909 toimii K-ruoka-, 121 rauta- ja 77 erikoiskauppiaina. K-kauppiaat työllistävät noin 18 000 kaupan alan ammattilaista eri puolilla Suomea.

Uutinen jatkuu videon jälkeen.

Useampi kuin yksi liike on 369 kauppiaalla, näistä K-ruokakauppiailla 222, K-rautakauppiailla 22 ja K-erikoiskauppiailla 8.

K-kauppiaiden keski-ikä on 48 vuotta. Vanhin Suomessa toimiva kauppias on 83-vuotias K-Market Kemppaisen diplomikauppias Elina Kemppainen Hyrynsalmelta, nuorin puolestaan on K-Kyläkauppa Paavolan Markus Kivioja, 24,  Siikajoelta.

Naisia K-kauppiaista on noin neljännes. Naiskauppiaiden määrä on kuitenkin käytännössä suurempi, koska suurin osa K-kaupoista on perheyrityksiä, joissa molemmat puolisot työskentelevät K-kauppiaina.

Tiedot perustuvat 1.1.2021 tilanteeseen. Lähde: K-kauppiasliiton jäsenrekisteri.

K-kauppiasliitto on K-kauppiaiden yhteistoiminta- ja edunvalvontajärjestö, jonka jäseniä ovat yli 1 100
K-kauppiasyrittäjää. K-kauppiasliiton perustehtävänä on K-kauppiasyrittäjyyden kehittäminen ja vahvistaminen sekä jäsentensä yhteisten etujen ajaminen. www.k-kauppiasliitto.fi