”Kaupastamme löytyy monia erikoisuuksia, ja heviosastomme on vailla vertaa!” vakuuttaa Ahvenanmaalla K-supermarket Kantarellenissa työskentelevä Josephine Berg, 20.
Kantarellenissa panostetaan ekologisuuteen ja laajaan valikoimaan. ”Tuemme paikallisia tuottajia myymällä mahdollisimman paljon ahvenanmaalaisia tuotteita. Niitä löytyy etenkin maito- ja vihannesosastolta. Meillä on myös oma leipomo, jonka kaikki tuotteet leivotaan jauhoja ja munia myöten ahvenanmaalaisista raaka-aineista”, ikänsä Ahvenanmaalla asunut Josephine kertoo ylpeänä.
Palvelu kaupassa on yleensä ruotsinkielistä ja tarvittaessa vaihdetaan englanniksi. Jotkut työntekijät puhuvat suomea, mutta suurin osa hallitsee vain koulussa opitut perusteet jos sitäkään, sillä suomen kielen opettelu on kouluissa valinnaista. ”Olen kuullut, että joskus asiakas on ärsyyntynyt kun ei ole saanut heti palvelua suomeksi”, Josephine mainitsee. Suomea taitaviakin toki tarvitaan.
Kausiapulaisena lukioaikanaan kaupassa aloittanut Josephine viihtyy etenkin palvelutiskillä ja tuntee niin juustot kuin kalatkin – opin merenelävistä hän ammensi jo lapsuudenkodista. Hän huolehtii myös salaattibaarista ja tilaa sinne kesällä piknikille sopivia aineksia.
Kesällä Josephinen rakastama Ahvenanmaa herää eloon, kun kesäasukkaat ja matkailijat täyttävät saaren. Kauppakin oikein pursuaa asiakkaita, etenkin juhannuksen ja heinäkuussa järjestettävän Rock Off -festivaalin aikoihin. ”Kesäsesongin rooli koko vuoden myynnissä on todella merkittävä. Etenkin grillituotteet, mansikat ja einekset katoavat hyllyistä nopeasti. Ahvenanmaalaiset mansikat ovat älyttömän hyviä!”
Lue lisää Josephinen ajatuksista ja tulevaisuudensuunnitelmista Kehittyvästä Kaupasta nro 6/2016.
Teksti: Maria Kilgast
Kuva: Daniel Eriksson