”Kiinnostuin kaupan alasta jo lapsena. Yläkoulussa tulin K-Supermarket Hansaan tet-harjoitteluun, ja hyvinhän se taisi mennä, kun minua pyydettiin jatkamaan kaupalla ’pullopoikana’. Reilun 15 vuoden aikana olen kiertänyt kassan kautta jokaisen kaupan osaston ja suorittanut ylioppilastutkinnon, suurtalouskokin tutkinnon ja kaupan esihenkilön erikoisammattitutkinnon.
Muistan vieläkin, kun yhtenä ensimmäisistä kesistä hymyilin kai asiakkaalle niin reilusti, että hän totesi minun pelastaneen hänen päivänsä. Näistä tulee hyvä mieli itsellekin. Meillä on vahva kanta-asiakaskunta ja monet kasvot ovat tuttuja pitkältä ajalta. Vahvuuksiamme ovat laaja valikoima, asiakaspalvelu sekä oman bistron ateriapuoli. Ateriamyynnin asiointiasteessa olemme ketjun paras ja bistro on tuonut meille kivasti uusiakin asiakkaita. Asiakaspalvelua teen omana itsenäni ja asiakkaat avoimin mielin kohdaten.
Hoidan nykyisin kaupan sosiaalisen median kanavia ja olen muutenkin mukana markkinoinnin suunnittelussa ja toteutuksessa eri kanavissa. Vastuullani on myös omavalvonta ja osastoista juustot ja maitotuotteet. Maito-osastolla lähestyvä joulu näkyy vasta lähempänä h-hetkeä, mutta juustojen osalta tilaukset on tehty. Kotimaisten pienjuustoloiden juustot ovat olleet viime aikoina kysyttyjä ja ennustan niille hyviä myyntejä myös joulusesonkiin.
Kaupan alalla uuden oppiminen on tärkeää, koska maailma muuttuu aina vain nopeammin. Kun kouluttautuu pikkuhiljaa omaan tahtiin eikä ota siitä ylimääräistä stressiä, pysyy muutoksessa mukana. Olen pitänyt erityisesti erilaisista kokemustenvaihtopäivistä, joissa pääsee sparraamaan muiden K-ryhmäläisten kanssa ja uusia näkökulmia löytyy aina. Myös kaupalla porukkamme on hioutunut hyvin yhteen. Kollegoihin pystyy luottamaan, ja tiedän, että asiat maito-osastolla hoituvat, jos itse keskityn välillä vaikkapa markkinointiin.
Markkinointihommissa minua kiinnostaa luova tekeminen. Täksi jouluksi meillä on ensimmäistä kertaa tekeillä Instagramiin kaupan oma joulukalenteri arvontoineen ja tarjouksineen. Vaikka kaupan arjessa se ei aina ole mahdollista, tavoitteena on somepuolella suunnitella sisältöjä mahdollisimman pitkälle valmiiksi, niin myös jouluksi. Joulukuun loppupuolella nähdään, miten kalenteri toimi.
Marraskuun lopussa järjestämme asiakkaillemme myös perinteisen joulunavaustapahtuman, joka on peruja jo aiemman kauppiaan ajoilta. Katamme pitkän pöydän ääreen joulun makulautasen, jossa hyödynnämme paljon oman bistromme tuotteistusta. Asiakkaat osaavat jo kysellä tunnelmallisen tapahtuman perään, ja moni tulee paikalle tapaamaan vanhoja tuttujaan. Oma joulupöytäni on kalapainotteinen. Joulusesongin kiireisen juoksemisen jälkeen on kiva päästä rauhoittumaan omien läheisten kanssa.”
Eetu Koskinen (31) / kaupan alan monitaituri, työskennellyt 16 vuoden ajan Ulvilan K-Supermarket Hansassa, jonka kauppiaana Akseli Fonsén / Opiskelee Satakunnan ammattikorkeakoulussa liiketaloutta / Harrastuksina ulkoilu ja pidemmät vaellukset Lapissa
Lue koko juttu 22.11.2024 ilmestyneestä Kehittyvästä kaupasta.