Haave omasta kaupasta toteutui Sonkajärvellä

Jaa

Vietnamissa syntynyt, viiden vuoden ikäisenä Suomeen pakolaisena tullut Hue Vo sulatti savolaisten sydämet, kun hän aloitti kauppiaana K-Market Marjapaikassa.

Pakkanen paukkuu K-Market Marjapaikan pihamaalla –20 asteen voimalla. Sisällä kaupassa on lämmin tunnelma. Savolaisten rehevä nauru raikaa ja kädet viittilöivät ilmaa, kun asiakkaat neuvovat suuntaa, jossa K-Marketin tuore kauppias on viimeksi nähty.

Lihatiskin kupeelta löytyy kauppias Hue Vo perehtymässä yhdessä lihamestari Jari Huttusen kanssa lattiapesukoneen sielunelämään. Kun pesuriin liittyvät akuutit ongelmat on ratkaistu, on aika istahtaa hetkeksi. Toimiston seinällä olevat tervetulo- ja joulukortit kertovat siitä, että uusi kauppias on otettu Sonkajärvellä hyvin vastaan.

– Tiesin Eukonkantokisat ja paikkakunnan, mutta en ollut käynyt täällä. Savolaiset ovat pohjoiskarjalaisiakin puheliaampia, ja pienemmällä paikkakunnalla ihmiset ovat vielä läheisempiä, ja uteliaitakin. Minulta kysellään paljon, mistä olen Suomeen tullut ja miten olen täällä viihtynyt, Hue Vo nauraa.

K-MARKET MARJAPAIKKA on Hue Von ensimmäinen oma kauppapaikka. Takana on ammattikorkeakoulun BBA-tutkinto, kauppatieteen maisterin paperit Itä-Suomen yliopistosta ja K-kauppiasvalmennus Joensuussa K-Market Suvantokadulla.

– Halusin kauppiaaksi ja nimenomaan K-kauppiaaksi. Jos on motivaatio, halu ja tavoite, niin kaikki on mahdollista. Yrittäjyys vaatii pitkäjänteisyyttä ja uskoa omaan onnistumiseen. Monet asiat olivat minulle uusia, mutta valmennus antoi hyvät valmiudet kaupassa työskentelyyn.

KUN KAUPPIASVAIHDOS lokakuun alussa tapahtui, valmennus oli hieman kesken. Hue Vo valmistui marraskuussa 2018 K-ruokakauppiasvalmennuksen parhaana.

Aika on kulunut vauhdilla, ja kokeneet, asiakkaille tutut työntekijät ovat olleet korvaamaton apu kauppiasuran alussa. – Meillä on loistava ja erittäin osaava henkilökunta, kauppias kehuu.

KAUPAN TAKAHUONEESSA juodaan kahvia ja lämmitetään ruokia mikrossa. Puolen päivän jälkeinen hiljaisempi hetki on syytä käyttää hyväksi.

– Me tehdään paljonkin asioita eri lailla kuin aiemmin. Hävikkiin on esimerkiksi ryhdytty kiinnittämään entistä enemmän huomioita, Jari Huttunen kertoo.

– Saamme olla kaikkiaan aika luovia ja meillä on vapaus kokeilla ja touhuta, taukolaiset tuumaavat tyytyväisenä.

KAUPASSA ON PANOSTETTU entistä enemmän tuotteiden esillepanoon, tavaroiden järjestystä on muutettu ja valikoimaa on muokattu.– Haluan tuoda tänne ne tuotteet ja palvelut, joita sonkajärveläiset tarvitsevat. Ihmiset antavat täällä helposti palautetta. Palautteiden avulla osaamme kehittää toimintaamme paremmaksi. Asiakkaiden tuotetoiveisiin reagoidaan välittömästi, Hue Vo linjaa.

K-Market Marjapaikka on asiakkailleen paljon muutakin kuin kauppa. Siellä kohdataan ihmisiä, naapureita ja väliin ihan ventovieraitakin.

– Eräs asiakas sanoi, että he ovat kuin kotonaan täällä. Tämä kauppa on myös sellainen kohtaamispaikka monelle ja sellaisena me haluamme sitä kehittää, kauppias sanoo.

TEKSTI Pekka Moliis / KUVAT Miska Puumala

 

Lue enemmän Hue Vosta 21.2. ilmestyvästä Kehittyvästä kaupasta