Kaikesta kaupan teknisestä kehityksestä, kansainvälistymisestä, digimurroksesta ja sosiaalisen median noususta huolimatta ratkaisevassa asemassa ovat edelleen K-henki ja -asenne. Jos ne ovat kohdallaan, K-ryhmän menestymisen edellytykset ovat erinomaiset.Keskustelin asiasta Keskon pääjohtajan, vuorineuvos Matti Halmesmäen kanssa sopivasti juuri K-Team Päivien alla.
Halmesmäki kehottaa katsomaan mitä tahansa urheilujoukkuetta. Myös niiden menestystä rakennettaessa tärkeässä asemassa ovat henki, motivaatio ja innostuneisuus sekä sovittujen pelisääntöjen mukainen yhteistoiminta. ”Vaikka näinä aikoina säästetään ja lehdet ovat täynnä negatiivisuutta, olen silti varma, että K-ryhmä kykenee säilyttämään elinvoimansa ja innostuneisuutensa. K-Team Päivät ovat tässäkin mielessä iso voimanosoitus”, Halmesmäki sanoo.
Asiakas ratkaisee
Heti pääjohtajakautensa alussa Halmesmäki painotti K-kauppiasyrittäjyyden sekä osaavan ja motivoituneen henkilöstön merkitystä. Hänen mukaansa kaiken toiminnan on lähdettävä paremmasta asiakaskokemuksesta ja asiakastyytyväisyydestä. K-kauppiaan ja Keskon tulos syntyy vain olemalla yhdessä kilpailukykyinen vaihtoehto kuluttajille.
”K-ryhmässä on vääntöjä kauppaehdoista, vuokrista ja markkinoinnin linjoista. Tämä kuuluu liiketoimintamalliimme. Yhteistoiminnan ydin on kuitenkin siinä, että luomme yhdessä parempia toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä K-kauppiaille.”
”Tarvitsemme kauppiaiden hyviä yksilösuorituksia, mutta samalla myös hyvää kauppiaiden yhteistyötä keskenään ja Keskon kanssa. Tiukkoina aikoina pitäisi toimia yhä tiiviimmin yhdessä. Meidän on osattava nähdä yhteistoiminnan edut ketjujen yhteisissä asiakaslupauksissa ja ostovoiman yhdistämisessä”, Halmesmäki korostaa.
Monessa mukana
Halmesmäki siirtyi 1980 Keskoon juristiksi Osuuspankkien Keskusliitosta. Ennen Keskon pääjohtajaksi siirtymistään vuonna 2005 hän veti toimitusjohtajana kahta eri toimialayhtiötä, Rautakeskoa ja Maatalouskeskoa. Samalla hän oli Keskon konsernijohtoryhmän jäsen.
Ennen liiketoimintavastuuta Halmesmäki toimi yli kymmenen vuotta Keskon hallituksessa ja talouden johtotehtävissä.
Vaativa ja palkitseva
Mitä tulee K-ryhmään kauppiasyhteisönä, niin Halmesmäen mukaan jotkut sanovat, että kauppiasyhteisön johtaminen on vaikeaa.
”Minulla on kauppiasyhteisöstä kuitenkin vain hyvää sanottavaa. K-ryhmää parempaa työpaikkaa en olisi voinut kuvitella. Työ on ollut vaativaa, mutta myös palkitsevaa. Olen tosi ylpeä ja tyytyväinen, että olen voinut työskennellä Keskossa ja K-ryhmässä kaikki nämä vuodet”, Halmesmäki kiittää.
Kysyn pääjohtajalta, onko hän saanut läpi kaikki haluamansa asiat? Halmesmäen mukaan johtaja ei voi olla koskaan tyytyväinen, koska tavoitteet ovat aina saavutettuja korkeammalla.
”Sen voin kyllä tuoda esiin, että Kesko ja K-kauppiaat ovat tehneet tulosta eniten kaupan alalla Suomessa. Niin ikään Kesko on vakavarainen yhtiö. Tämä on myös jatkoa ajatellen parempi tilanne kuin että Kesko ei tekisi tulosta ja olisi velkainen yhtiö.”
”Asiat voisivat olla paljon huonommin, vaikka tämä kaupan murros ja heikko taloudellinen tilanne vaativat Keskolta ja myös koko K-ryhmältä muutoksia”, hän muistuttaa.
Pitää hyväksyä
Halusin Halmesmäen listaavan hieman myös henkilökohtaisia tuntemuksiaan eli mieluisimpia muistoja, kohokohtia, onnistumisia, yllätyksiä ja pettymyksiä K-uran varrelta. Hän viittaa piirrokseen Harald Hirmuisesta. Siinä Haraldia on lyöty kirveellä päähän ja hän toteaa: Se on parasta kun on taistelua.
”Onko kyse paineensietokyvystä vai mistä, mutta tässä työssä joutuu elämään hyvin erilaisten odotusten kanssa.”
”Arvostelun kohteena oleminen kuuluu työhöni. Totta kai itseä koskevat myönteiset asiat on helpompi hyväksyä kuin kielteiset. Voi olla, että jatkossa varovaisuus ja teknokraattinen ote lisääntyvät johtajien keskuudessa samalla kun karismaattisuus vähenee. Näin siksi, että johtajia koskeva polemiikki tuntuu vain lisääntyvän mm. sosiaalisessa mediassa”, Halmesmäki huomauttaa.
Hänen mukaansa suuressa kuvassa Keskoa, keskolaisia ja K-kauppiaita on kuitenkin kohdeltu julkisuudessa hyvin.
Hyvät esimiehet ja läheisten tuki
Halmesmäellä itsellään on ollut hyvä herraonni, sillä hänen omat esimiehensä ovat olleet kannustavia ja sallivia. Hän sanoo itse arvostavansa eniten sellaisia johtajia, jotka ovat olleet myös eri mieltä asioista.
”Pääjohtajalla on Keskossa kieltämättä valtaa, koska työyhteisöt ovat edelleen liiankin hierarkkisia. Pääjohtajan pitää varmistaa se, että käydään ja ruokitaan aitoa debattia.”
Tiedustelen Halmesmäeltä, onko hän saanut tai pyytänyt työkavereiltaan tukea vaikeissa tilanteissa.
Hän toteaa, ettei tiedä, mitä muuta tuki voisi olla kuin aitoa vuorovaikutusta kauppiaiden, keskolaisten ja erityisesti Keskon hallituksen ja konsernijohtoryhmän kanssa.
”Jaksamisen ja hyvinvoinnin kannalta perheen ja läheisten tuki on ollut välttämätön ja korvaamaton. Lisäksi tarvitaan kurinalaisuutta elämäntavoissa ja kunnon ylläpitämisessä”, Halmesmäki toteaa.
Kilpailu kovaa
Moniin esiin nostamiini päivänpolttaviin asioihin Halmesmäki ei lähde ottamaan kantaa. Niihin kannoittuu Mikko Helander, joka aloittaa työt Keskon pääjohtajana vuoden 2015 alussa.
Halmesmäki toteaa, että kilpailu ei ole koskaan kiristynyt yhtä paljon ja nopeasti kuin nyt. Hänen mukaansa asiakkaat ovat sysänneet kaupan rakenteet liikkeelle muuttamalla käyttäytymistään ja hyödyntämällä uutta teknologiaa ja siihen liittyvää vuorovaikutteisuutta. Vaikea taloudellinen tilanne vielä korostaa tätä kaupan murrosta.
Teksti Arto Jaakkola » Kuvat Kesko, Mikko Käkelä, Mauri Ratilainen
Kuvatekstit:
”Tarvitsisimme yli kahdeksan prosentin vuotuisen talouskasvun useaksi vuodeksi, mikäli velkaantuminen hoidettaisiin sen avulla”, silloinen pääministeri Jyrki Katainen totesi Keskon Kaupan päivässä vuonna 2012. Hänen mukaansa jatkossa olisivat välttämättömiä niin menojen leikkaukset, verojen korotukset kuin rakenteelliset uudistukset.
Matti Halmesmäen työsuhde Keskoon päättyy kesäkuun alussa ensi vuonna. ”Totta kai tulevaisuus mietityttää, koska työ Keskossa on ollut niin keskeisellä sijalla elämässäni”, hän toteaa.
Matti Halmesmäki siirtyi vuonna 1993 silloisen pääjohtajan Eero Kinnusen pyynnöstä vetämään Keskon rauta- ja maatalousryhmää. Kuvassa on myös K-rautakauppias Heikki Takamäki, joka toimi kauppiasvuosinaan monissa K-ryhmän luottamustehtävissä, mm. K-kauppiasliiton puheenjohtajana.
Kesko ja K-kauppiaat lahjoittivat Helsingin kaupungille kuvanveistäjä Pekka Jylhän pronssisen Odotus-veistoksen äitienpäivänä vuonna 2010. Patsaan äärellä ovat kuvattuna pääjohtaja Matti Halmesmäki sekä silloinen Keskon hallitus: Esa Kiiskinen, Heikki Takamäki (puheenjohtaja), Ilpo Kokkila, Maarit Näkyvä, Rauno Törrönen, Seppo Paatelainen ja Mikko Kosonen.
K-hengen kannalta K-Team Päivien kaltaiset tapahtumat ovat tärkeitä. Tämänvuotisessa tilaisuudessa olivat mukana pääjohtaja Matti Halmesmäki, Keskon hallituksen puheenjohtaja Esa Kiiskinen, K-kauppiasliiton puheenjohtaja ja Keskon hallituksen jäsen Tomi Korpisaari sekä Keskon tuleva pääjohtaja Mikko Helander.