K-maatalous- ja rautakauppiasyhdistyksen uusi puheenjohtaja Jari Peltonen pitää uuden K-rauta-ketjun luomista ja Onnisen kaupan toteutumista hyvinä asioina niin asiakkaiden kuin K-ryhmän rautakaupan kilpailukyvyn vahvistamisenkin kannalta.
Kaikessa tekemisessämme on nyt positiivinen draivi. Henki omassa tekemisessä ja myös muilla on se, ettemme ole saneeraamassa, vaan rakentamassa hyvistä elementeistä vielä parempaa. Jotakin uutta ja isoa”, Peltonen hehkuttaa kysymykseeni siitä, mitä mieltä hän on päätöksestä rakentaa Rautian ja K-raudan pohjalta uusi K-rauta-ketju.
Hän nostaa esiin sloganin Yhdessä enemmän, lähellä asiakasta.
”Se kertoo hyvin sen, että haluamme olla lähellä asiakasta ja yhdessä tekemällä pystymme tuottamaan kilpailuetua niin valikoimilla, hinnoilla kuin palveluillakin.”
”Merkittävä asia liittyy myös fiiliksiin. Siihen, miltä meistä tuntuu. Nyt on käynnissä niin paljon hyviä ja uusia asioita, että tästä hetkestä voisi nauttiakin. K-raudan ketju-uudistusta ei tehdä sen takia, että meillä olisi kaksi huonoa ketjua, vaan kahdesta Suomen johtavasta rautakauppa-alan ketjusta tehdään vielä parempi uusi K-rauta-ketju”, Peltonen korostaa.
Brändiä kirkastetaan ja yhtenäistetään
Hän pitää uudistusta hyvänä asiana, sillä asiakkaalle pystytään tarjoamaan aidosti yhtä brändiä ja samoilla asiakaslupauksilla voidaan palvella asiakkaita niin koti- kuin mökkipaikkakunnillakin.
”Osalle asiakkaista nykyinen tilanne on ollut hieman sekava sen suhteen, mitä eroa Rautialla ja K-raudalla on. On paljon ihmisiä, jotka eivät tunnista Rautiaa lainkaan K-kaupaksi. Aika on kaikin puolin kypsä yhteiselle K-rautakauppabrändille”, Peltonen toteaa ja kertoo kauppiaskunnan ottaneen asian hyvin vastaan ja suhtautuvan siihen positiivisesti.
”Tosin asian suhteen vasta käynnistetään suunnittelua. Siksi meillä kaikilla on vielä odottava fiilis. Lähtökohdat uudistukselle ovat kuitenkin hyvät, eikä sen lähtökohtana ole saneeraustarve.”
Oman asiakaskunnan näköinen
Peltonen muistuttaa, että aikanaan kun Kesko osti Tukon vuonna 1996, kaupan mukana tuli myös Rautia-ketju. Sittemmin siihen siirtyi 50-60 pienempää K-rautaa, ja ajateltiin, että K-rauta-ketju koostuu isoista yksiköistä ja Rautia-ketju pienemmistä.
Pienuus ei ole kuitenkaan este mukaantulolle uuteen K-rauta-ketjuun. Tosin Peltonenkin pitää luonnollisena, että pienemmissä Rautioissa saatetaan miettiä, pystykö pienempi kauppa täyttämään mm. valikoimiin liittyvän K-raudan asiakaslupauksen.
Sikäli huoli on turha, että K-ryhmän strategiassa lähdetään siitä, että jokainen kauppa on oman asiakaskuntansa näköinen.
”Vaikka ketjutekeminen onkin taustalla, niin jokaisen kaupan valikoima ja palvelu rakennetaan omaa asiakaskuntaa varten. Jos paikkakunta on pieni, ei siellä voi olla isoa K-rautaakaan.”
”Ovi on auki kaikille Rautioille, eikä missään nimessä uudistuksen tarkoituksena ole karsia pienemmän pään kauppoja pois uudesta K-rauta-ketjusta. Toki sellaisiakin kauppoja on, joissa on mietitty jatkamista jo muutenkin ja uudistus voi toimia katalysaattorina ketjutoiminnasta vetäytymiselle.”
Verkkokauppa ja –palvelut iso asia
Peltosen mukaan uusi K-rauta-ketju muodostaa maamme laajimman rautakaupan noutopisteverkoston. Tämä tietää hyvää myös verkkokaupan kannalta, sillä rautakaupan verkko-ostamisessa on tyypillistä tilata verkosta ja noutaa kaupasta. Valikoimaltaan pienimmänkin rautakaupan asiakkaalla on tällöin käytössään ison K-raudan valikoima laajaa toimitusmyyntivalikoimaa hyödyntäen.
”Yhdistämällä nämä kaksi elementtiä, oman asiakaskunnan näköinen kauppa ja verkkokauppa, pystymme antamaan hyvän asiakaslupauksen kaupan koosta riippumatta.”
Peltonen sanoo, että tällä hetkellä pienimpien kauppojen myynti liikkuu 2-3 miljoonassa eurossa ja suurimpien noin 40 miljoonassa.
Hänen mukaansa myös rautakauppaan liittyvän digistrategian brändinä on K-rauta. Asiasta ei ole ristivetoa kauppiaiden ja Keskon välillä ja siitä on löydetty hyvä yhteinen näkemys.
”Mitä tulee sähköiseen markkinointiin, niin se antaa meille paljon mahdollisuuksia Big Datan käytön lisääntyessä rautakaupassa päivittäistavarakaupan tapaan. Sen avulla markkinoinnin kohdennettavuus paranee ja voidaan tehdä kauppakohtaista markkinointia”, Peltonen toteaa.
Lisää eforttia on hänen mukaansa laitettava ammattiasiakkaisiin ja projektiasiakkaisiin. Esimerkiksi pientalorakentajat odottavat saavansa erilaisia palveluita suunnittelun helpottamisesta lähtien. On tärkeää miettiä, miten K-ryhmän rautakaupat voivat tuoda lisäarvoa asiakkaan isoon projektiin.
Onnisen mukaantulo osaksi K-ryhmää tuo lisävahvistusta ammattiasiakaskauppaan. Peltosen mukaan Onninen on siinä iso tekijä ja sillä on laaja LVI-tuotteiden valikoima ja talotekniikan osaamista. Synergioita kyllä löytyy ja kauppiailla on isot odotukset uusien avautuvien mahdollisuuksien suhteen.
Teksti Arto Jaakkola » Kuvat Mauri Ratilainen