”Jokainen ihminen pitää kohdata yksilönä”

Jaa

Petri Törmänen, 37, työskentelee kolmatta vuotta K-Rauta Haapajärvellä myymäläpäällikkönä. Pienessä kaupassa saa tehdä ihan kaikkea.

– Vaikka Haapajärvi on pienoinen taantuva kaupunki maaseudulla, alueella on paljon teollisuutta ja voimakasta maataloutta, ja teenkin paljon yrityskauppaa. Samalla mietimme, miten kauppaa voisi parhaiten kehittää eteenpäin.

Esimerkiksi sisustuspuolella kilpailu on 7 000 hengen paikkakunnalla armotonta.

– Etunamme on olla ainoa liike, josta saa kaiken alkurakentamisesta loppusisustamiseen.

PALJASJALKAISELLE HAAPAJÄRVISELLE on selvää, mikä hänen työssään on parasta. – Se, kun pystyy auttamaan ihmisiä, olivatpa he sitten asiakkaita tai työkavereita, hän sanoo. 

– Olemme pieni mutta innostunut ja kehityshaluinen työporukka. Keskustelemme jatkuvasti uusista kehityskohteista, ja kaikki ovat valmiita tekemään isonkin työn vain pienen kokeilun takia.

TÖRMÄNEN TUNTEE rautakaupan työn tämän päivän haasteet. Monet rautakaupan asiakkaat ovat tehneet taustatyön jo hyvin valmiiksi. He tietävät toivotun lopputuloksen tarkkaan, jolloin myyjien tehtäväksi jää auttaa heitä löytämään oikeat keinot päästä projektissa maaliin.

– Tässä työssä pitää pystyä itse ottamaan selvää asioista ja säilyttää kiinnostus alaa kohtaan.

Törmänen on toiminut pitkään vapaapalokunnassa. – Aivan kuten pelastustoiminnassa, myös kaupan alalla kohdataan päivittäin erilaisia ihmisiä. Meillä kaikilla on ennakko-oletuksia, mutta jokainen ihminen pitää pystyä kohtaamaan tasavertaisesti, hän miettii.

– Ihmisiä ei tule arvottaa sen mukaan, miltä he näyttävät tai kuulostavat, vaan jokainen ihminen pitää kohdata yksilönä.

TEKSTI Jaakko Mäntyranta / KUVA Arto Leipälä

Lue koko juttu 22.10. ilmestyvästä Kehittyvästä kaupasta