Kauppiaan työhuoneen ikkunasta aukeaa näkymä Jumalniemen vilkkaaseen kauppakeskittymään. – Kuten näkyy, kilpailutilanne on haastava. Tiesin sen jo tänne tullessani, mutta ei tässä sitä ihmettelemään ole jääty, Tuomas Kotisalo sanoo.
Korona-aikana ihmiset panostivat kotiin ja myös yritysmyynnissä oli vilkasta, mutta uusia asuntoja ei alueella silloinkaan juuri rakennettu.
– UPM suunnitteli biojalostamoa, mutta se meni ohi. Senaattikiinteistöt suunnitteli useampaa isoa kerrostaloa, mutta sekin jäi piippuun. Kesällä saatiin lukea uutisia Sunilan tehtaan lopettamisesta ja Suomen suurimman vientisataman hiljentymisestä, Kotisalo listaa.
Aiemmin Venäjän läheisyys mahdollisti sekä asiakasvirtoja että teollisuudelle raaka-ainevirtoja. – Nyt molemmat ovat pysähtyneet. Taantuma ja sodan vaikutukset koskettavat kovasti tätä aluetta, siihen on sopeuduttava. Samalla on muistettava, että monilla on edelleen työpaikka ja mahdollisuus tehdä hankintoja. Asiakkaita pitää palvella aina vaan paremmin ja asioita pitää viedä eteenpäin koko ajan tehokkaammin.
Uusia mahdollisuuksia on ladattu esimerkiksi akkuteollisuuteen. – Kotka on sen kokoluokan kaupunki ja talousalue, että jatkuvuutta löytyy varmasti. Meillä kaksi kolmasosaa myynnistä tulee kuluttaja-asiakkailta, ja tällä hetkellä remonttiasiakas on ehdoton ykkösasiakkaamme. Omat haasteensa on toki esimerkiksi remonttilainojen saannin suhteen. Remonttimestarin palvelut rahoituksineen ovatkin nyt erityisen tärkeitä. Ne vauhdittavat myös työkalukauppaa ja kaikkea muuta kysyntää.
Alueella ikänsä asunut Petri Heino nyökkäilee vieressä. – Suhdanteet vaihtelevat, mutta nyt ollaan ihan uudenlaisessa tilanteessa. Asiakkaiden hintatietoisuus korostuu, vaikka ainahan he ovat hintoja seuranneet.
Henkilökunnan kesken maailmantilanteesta ei Heinon mukaan juuri puhuta. – Uutisia seurataan, mutta keskitymme tekemään työtämme ja sillä siisti. Olen optimistinen ja uskon myös kauppamme menestykseen.
– Kaikkihan täällä Kotkassa tietävät K-Raudan, ja tosi usein kuulee puhuttavan, että teiltä kun saa niin hyvää palvelua. Se takaa meille tulevaisuuden.

Kasvot tutuksi ja tunnettuus hyödyksi
Kymenlaakson Yrittäjät valitsi tänä vuonna Tuomas Kotisalon Kymenlaakson vuoden nuoreksi yrittäjäksi. Pari vuotta sitten Kotkan Yrittäjät huomioi paikkakunnan uuden kauppiasyrittäjän samalla tunnustuksella.
– Tunnustukset lämmittävät toki mieltä ja ne on otettu kiitollisuudella vastaan. Saavutukset on tehty perheen ja henkilökunnan tuella ja heidän kanssaan, Kotisalo painottaa ja lupaa toimia jatkossakin aktiivisesti paikallisessa yrittäjäkentässä. Tänä vuonna hän on mukana esimerkiksi Kotkan Yrittäjien hallituksessa.
Heino on kokenut kauppiaan näkyvän roolin hyödyttävän kauppaa monella tapaa. – Osana tällaista joukkuetta on hyvä olla. Yhdessä on hyvä ponnistaa eteenpäin. Asiakkaille on tärkeää, että kaupalla on kasvot.
Syvällisempi pohdinta yrittäjyyden olemuksesta johtaa havaintoon, että yrittäjänä toimimista helpottaa suuresti, jos on perusluonteeltaan auttamishaluinen. – Minulle se on luontaista ja niin taitaa olla Petrillekin, Kotisalo toteaa.
Muutos vie eteenpäin
Tulevaisuuden näkymiä nuotittaa ostovoiman kehitys.
– Ensi vuodelle en odota kasvua, mutta sitä seuraavalle kylläkin. Kaikki riippuu pitkälti siitä, miten työllisyys kehittyy ja onko työpaikkoja. Myös etätyön yleistyminen luo mahdollisuuksia: tänne ajaa pääkaupunkiseudulta tunnissa ja asuminen on paljon edullisempaa, kauppias Kotisalo mainitsee.
Kuluttajakaupan suuri osuus poikkeaa alan valtavirrasta. Kotisalon mielestä tällä ei ole pitkällä aikavälillä merkitystä, sillä molempia asiakasryhmiä tarvitaan. Kuluttajapuolella korostuu nyt verkkokaupan merkitys.
– Odotukset kasvavat koko ajan, siihen huutoon meidän pitää ketjun kanssa vastata. Kaupalla olemme lisänneet kiertävää inventointia, jotta saldotiedot pysyvät ajan tasalla. Tarkkana on oltava myös hintapistetuotteiden kanssa, sillä niiden perusteella asiakas päättää, tuleeko meille vai kilpailijalle. Asiakasnoutoja on selkeytetty verkkosivuille tulleilla ohjeilla ja noutopisteellä opasteineen.
Kaupan lattialla verkkokauppa näkyy asiakkaiden selkeissä toiveissa. – Omaksi rooliksi jää auttaa löytämään kyseinen tuote ja varmistaa, että se on tarpeeseen sopiva ja että asiakas osaa sitä käyttää. Myyjän työhön kuuluu nykyään paljon opastamista, harvemmin pelkkää myymistä, Petri Heino mainitsee.
Heino toimii tällä hetkellä pääsääntöisesti valaisinten, pienraudan ja työvälineiden myynnissä, mutta on aina valmis siirtymään muillekin osastoille. Se on helppoa, kun pohjalla on sähköalan ja merkonomin tutkinnot sekä kokemusta rakennustarvike-, sisustus- ja LVI- sekä piha- ja puutarhaosastoilta.
– Nyt oikein odotan kassatyöhön perehtymistä. Olen aina tykännyt uuden opettelusta, sehän on ihan parasta ja sitä tulen tekemään niin kauan kun olen järjen ja sielun voimissa.
Kauppiaan työssä uuden oppimista riittää markkinatilanteeseen sopeutumisessa. – Asiakasta ja henkilökuntaa kuunnelleen pitää löytää aina ne tuotteet ja tuoteryhmät, joita kulloinkin tarvitaan. Tässä ammatissa pitää olla avoimin mielin. Kukaan ei tiedä, mitä rautakauppa myy 30 vuoden kuluttua. Itse alan siinä vaiheessa jo olla viestikapulan antaja seuraaville vastuuta kantaville kauppiaille, Tuomas Kotisalo tuumaa.
K-Rauta Kotka
- Kauppiaana Tuomas Kotisalo syksystä 2020 alkaen
- Henkilökuntaa 17 + kauppias + noin 7 kausityöntekijää
- Myyntialaa n. 3 500 m2
- Sijaitsee Jumalniemen kauppakeskittymässä alueen parhaiden asiakasvirtojen äärellä
- Vaikutusalue Loviisasta itärajalle ja pohjoisessa Inkeroisiin
- Asiakkaista 2/3 kuluttajia, 1/3 yrittäjäasiakkaita
- Tunnetaan paikkakunnalla hyvästä palvelusta
Lue koko juttu 27.10.2023 ilmestyneestä Kehittyvästä kaupasta.