”Kaikkea muuta kuin sooloilua.”

Jaa

Ruokakauppiaskoulutukseen hakeneiden määrä kolminkertaistui pari vuotta sitten. Toni Pokela muistuttaa, että menestyksellisestä K-kauppiasurasta haaveilevan on tunnettava ja hallittava kaupan jokainen yksityiskohta.

K-kauppiasliiton puheenjohtajan, K-kauppias Toni Pokelan mieltä lämmittää, että K-kauppiasyrittäjän ammatti kiinnostaa nyt monia.

Täytyy olla älyttömän kiinnostunut omasta liiketoiminnastaan, henkilökunnastaan ja siitä, mitä asiakkaat haluavat. Puolivaloilla tästä hommasta ei tule mitään. Näin pohtii menestyvän K-kauppiasyrittäjyyden reseptiä kaikkien Suomen K-kauppiaiden nokkamies, K-Citymarket ja K-Market Ison Omenan kauppias Toni Pokela. Hän puhuu vankan omakohtaisen kokemuksen pohjalta, sillä miehellä on kauppiasuraa takana jo yli 20 vuotta.

– Joka päivä on oltava täynnä happea ja supermotivoitunut, koska tämä näkyy sekä henkilökunnalle että asiakkaille.

OMALLE YRITTÄJÄN URALLE Toni Pokela sai ensikosketuksen 15-vuotiaana, kun hän aloitti työt paikallisessa kaupassa kotikaupungissaan Loviisassa. Myöhemmin lukioikäisenä hän työskenteli enonsa K-kaupassa Helsingissä.

– Siellä pääsin seuraamaan läheltä sekä kauppiaan työtä että kaupan arkea. Siinä vaiheessa viimeistään selvisi, että tämä on se polku, jota haluan kulkea, hän muistelee.

Iso merkitys uran alkuvaiheessa oli myös K-ryhmän silloisen koulutusyksikön K-instituutin koulutuksilla.

– Kävin kaikki mahdolliset kurssit maan ja taivaan välillä. Yhteinen opiskelu ja hauskat illanvietot olivat mainio tapa tutustua toisiin K-ryhmäläisiin.

Alusta asti Pokelaa motivoi yhdessä tekeminen.

– Koko K-ryhmän rakennehan on suunniteltu niin, että tehdään yhdessä, on johtokunnat, suunnitteluryhmät ja toimialayhdistykset. Omaa kauppaa koskevat päätökset jokainen kauppias joutuu tietysti tekemään yksin, mutta isot linjaukset ja päätökset tehdään yhdessä. Tämä on todellakin kaikkea muuta kuin sooloilua.

K-KAUPPIASYRITTÄJYYS KIINNOSTAA. K-ryhmässä on huomattu, että K-kauppiasura kiinnostaa nyt monia. Ruokakauppiaskoulutukseen hakijoiden määrä kolminkertaistui vuonna 2016, kun Kesko osti Suomen Lähikaupan. Kiinnostus on jatkunut vahvana viimeiset kaksi vuotta. Hakijoissa on nyt myös aiempaa enemmän jo työelämässä ansioituneita, kokeneita esimiehiä ja johtajia.

Pokelaa tämä ei yllätä. – Suurin osa K-kauppiaista menestyy taloudellisesti kohtalaisen hyvin, ja yleensäkin K-ryhmässä on nyt tekemisen meininki. Kauppiaiden ja Keskon hyvä yhteistyö näkyy ulospäin, ja kyllä tämäkin varmasti osaltaan houkuttelee hakeutumaan K-ryhmään töihin.

MITKÄ OVAT kokeneen kauppiaan neuvot sellaiselle kaupan alan ammattilaiselle, joka haaveilee K-kauppiaan työstä?

– Kaupan perusasiat lattiatasolla on opeteltava ihan viimeistä yksityiskohtaa myöten. Jokainen sesonki pitää kokea pariin kertaan eri osastoilla ja nähdä, miten asiat käytännössä toimivat. Uskon, että tässäkin bisneksessä pätee vanha viisaus ”Mitä koulu kovempi, sitä oppi selvempi”, Pokela naurahtaa.

Entä sitten nuorelle, joka miettii tulevaa ammattiaan? – Jos kaupan ala kiinnostaa, kannattaa tehdä kaupassa töitä koulun ohella iltaisin ja viikonloppuisin. Sitä kautta selviää, tuntuuko homma omalta. Pokela myös muistuttaa, että kaupan alan työkokemuksesta on varmasti hyötyä elämässä myöhemmin, vaikka ei kauppiaaksi ryhtyisikään.

Omaan uravalintaansa hän on enemmän kuin tyytyväinen.

– Koen, että minulla on sellainen työ, jonka osaan, mutta silti joka päivä eteen tulee uusia haasteita. Aina löytyy parannettavaa, ja juuri se on yksi tämän työn hienoimmista puolista.

Teksti: Leena Salo / Kuva: Mikko Käkelä