K-MARKET-KAUPPIAINA Hyrynsalmella viime syyskuussa aloittaneet kauppiaat Aki Korhonen, 38, ja Annukka Österlund, 36, ovat ottaneet rohkeita askelia. Parikymmentä vuotta Varsinais-Suomen K-ruokakaupoissa työskennelleet ammattilaiset muuttivat Korhosen kotiseuduille Kainuuseen ja ryhtyivät pitämään ensimmäistä omaa kauppaansa pienen, runsaan parintuhannen asukkaan kunnan keskustassa.
– Jos ei ole uskallusta, ei kannata alkaa. Aina on hyviä ja huonoja hetkiä. Eteenpäin pitää katsoa, eikä kaikkea kannata stressata, Aki Korhonen sanoo.
Molemmat ovat suorittaneet kymmenisen vuotta sitten kalatalousalan iktyonomi-AMK-tutkinnon. Se johdatti hoitamaan kalaosastoja ja palvelutiskejä erikokoisiin liikkeisiin K-Marketista ja K-Supermarketista K-Citymarketiin. Samalla kertyi oppia omalle kauppiasuralle.
MÖKKILÄISET vilkastavat kesän kaupan sesonkiajaksi, mutta läheinen Ukkohallan rinnekeskus tuo asiakkaita talvellakin. Aiemmin kaupassa oli kahtena päivänä viikossa avoinna oleva palvelutiski. Uusien kauppiaiden piti tehdä vaikea ratkaisu.
– Taustaltamme olemme perinteisen palvelutiskin väkeä ja tottuneet ojentamaan tuotteen asiakkaalle. Se ei kuitenkaan ollut kulurakenteeltaan kestävää ja niinpä päätimme, että tiskin takana ei ole myyjää. Kalaa ei käsitellä kaupassa, vaan kaikki tulee valmiiksi pakattuna. Tiski on edestä avoin, jotta asiakkaat voivat ottaa siitä itse tuotteet. Näin voimme tarjota tuoretta kalaa koko viikon, Korhonen kertoo.
Asiakkaat tottuivat muutokseen pian. Ratkaisu osoittautui hyväksi, kiitosta alkoi tulla, itse tehdyt salaatit ja muut tuotteet ilahduttivat, ja onnistuminen näkyi myynnissä.
TISKIÄ hyödynnetään monipuolisesti. Joulun aikaan oli jäillä esillä sesongin kalaherkkujen runsaus mätiä, viettelyksiä, savu- ja loimulohia myöden. Se oli Hyrynsalmella uutta. Joulun kalamyynti kasvoikin 330 prosenttia. Ja sen tuoreempana ei paikallinen asiakas voinut kalaansa mistään kaupasta saada, kuin jouluna K-Market Hyrynsalmen tiskistä.
– Kainuun Lohen kalanviljelylaitos sijaitsee tästä kolmen minuutin päässä. Siellä nostettiin kirjolohia jään alta ja perattiin saman tien ja tunnin päästä kalat olivat meillä myynnissä, Korhonen muistelee ylpeänä.
– Meille on tärkeää, että tuotteet myydään järkevällä hinnalla. Kunnioitamme näin tuottajaa, Österlund lisää.
VASTUULLISUUS ja valikoiva kalastus on tärkeää myös kauppiaille.
– Suomussalmelainen kalastaja toimittaa meille kuhaa ja muikkuja, kunhan rysäpyynnin voi aloittaa. Toissakesänä olin paikallisen muikkutroolarin matkassa, ensi kesänä osallistun K-Kalapolut-hankkeen innoittamana koskikunnostustalkoisiin täällä Hyrynsalmella. On tärkeää olla mukana yhteisöllisessä toiminnassa, Korhonen kertoo.
– Vastuullisuudella on meille iso merkitys. On itsestään selvyys, että nostamme sen esiin, Österlund sanoo.
Lue koko juttu 10.2.2022 ilmestyvästä Kehittyvästä kaupasta.