Uusi kauppias toi Hämeenkyrön K-marketiin leivän paistopisteen ja entistä runsaamman tavaravalikoiman. Kaupan sydän on kunnollinen palvelutiski.
Hahka haluaa tarjota asiakkailleen tuoretta leipää ja pullaa ja paistelee itse aamun ensimmäisille asiakkaille tuoksuvat tuotteet. Iltapäivällä paistetaan toinen satsi. Kauppias uudisti leipähyllyn muutenkin ja laajensi valikoimia, sillä hyvä leipä on asiakkaalle tärkeä. Paikalliset tuotteet ovat tämän päivän kuluttajan makuun, ja Hämeenkyrön K-marketkin myy naapurikunnassa Ikaalisissa paistuvia leipiä.
Palvelutiski houkuttelee
Hämeenkyrön K-marketin sydän ja tärkein myyntivaltti on palvelutiski. Kauppa on myynyt aina asiakkailleen kaupassa jauhettua lihaa. Atria toimittaa kauppaan sian ja naudan lihat, jotka lihamyyjä Mari Packalen jauhaa sika-nauta-jauhelihaksi. Tuore jauheliha saa asiakkailta kiitosta.
Hämeenkyrössä asiakkaat kokkailevat ruokansa paljolti alusta asti itse ja kotona valmistetaan perinteisiä suomalaisia ruokia. Maalla myös leivotaan paljon, mikä näkyy esimerkiksi jauhojen myynnissä. Sahtipitäjässä kun ollaan, tarjolla on kesän edellä sahtimaltaitakin 20 kilon säkeissä.
Talvella myynnissä on lähijärven Kyrösjärven kuhaa, mikä on aina asiakkaille tärkeä juttu. Ympäri vuoden myynnissä on silakkaa, muikkua ja Norjan lohta. Palvelutiskistä löytyy monenlaista paikallista lihaa sekä makkaraa. Muutamaa valmisruokaa ja salaattiakin on myynnissä.
Packalen on ollut Hämeenkyrössä kaupassa töissä 35 vuotta ja viihtyy. Tuttuja asiakkaita on paljon ja viime aikoina uusiakin on tullut. Uudet tuulet ilahduttavat – on mukavaa, kun kauppa kehittyy:
”Saan usein kiitosta hyvästä palvelusta. Asiakkaat tykkäävät siitä, että saavat ostaa lihansa ja kalansa palvelutiskistä ja voivat samalla jutella”, lihamyyjä kertoo.
Luomu kuuluu kauppaan
Kauniin pikkukunnan asukasluku lisääntyy reilusti kesällä, kun kesämökkiläiset saapuvat kulttuuripitäjään. Se näkyy sekä myyntiluvuissa että ostettujen tuotteiden repertuaarissa. Mökille ostetaan paljon grillissä paistuvia herkkuja, kuten lihaa ja makkaraa.
Kauppias Hahka toi K-marketiin luomuhyllyn. Hän sanoo luomun olevan tämän päivän juttu, ja siksi luomutuotteita pitää olla tarjolla. Ikaalisten Luomun kanssa on yhteistyötä, mm. konsulenttipäiviä, joissa asiakkaille on kerrottu luomusta ja maistatettu luomuvihanneksia.”
Paikallisia ja lähituotteita pidetään myynnissä mahdollisimman paljon, muun muassa lähialueen tuottajan omena- ja vadelmalimonadeja.
Varsinainen K-marketin hittijuttu ovat irtokananmunat. Paikallinen tuottaja toimittaa kerran viikossa 60 kilon erän kananmunia kauppaan, ja ne menevät kuin kuumille kiville.
Kauppias on töissä viikon jokaisena päivänä jollakin tavalla. ”Kauppiaan kuuluu tulla asiakkaalle tutuksi ja kaupan pitää henkilöityä kauppiaaseen. Tykkään tästä työstä. On hienoa, kun saa olla oma pomonsa. Aloitin kauppiaana 24-vuotiaana ja tuskin muuhun työhön voisin enää mennä”, Hahka toteaa.
Teksti Terhi Friman » Kuvat Kalle Parkkinen
Kuvatekstit:
Paikallisen tuottajan irtomunat ovat yksi K-marketin hittituotteista.
Mari Packalen kertoo, että asiakkaat arvostavat kaupassa jauhettua jauhelihaa.