Siirry sisältöön

Kauppiaan kannustus auttoi uravalinnassa

20.04.2021

K-Raudassa Ylöjärvellä työskentelevä Julius Luomala opiskelee merkonomiksi oppisopimuksella ja miettii jo tuleviakin kaupan alan opintoja.

Kevään TET-harjoittelussa ysiluokalla myin ensimmäisenä työpäivänäni maalia ostavalle asiakkaalle siveltimetkin mukaan. Kauhajoen K-Raudan kauppias Juha Happonen oli seurannut toimintaani ja kuulemma tuumannut, että taidan olla luonnonlahjakkuus myyntityössä. Oli tarkoitus hakea kesätöihinkin, mutten kerennyt, kun kauppias jo soitti ja tarjosi paikkaa.

Perusperehdytys oli oikein hyvä, ja asiakkaan kohtaamiseen perehdytettiin syvällisemminkin. Ketjun Rautaliiga-myyntimalli otti tuolloin kaupassa ensiaskeleita, ja tehtäväkseni tuli toimia ”kärkikarvaajana”. Tuloksiakin kuulemma syntyi ihan mukavasti. Jatkoin kesän jälkeen ilta- ja viikonlopputöissä.

Olen oppinut työt tekemällä, miten muutenkaan! Työkaverit ovat tukeneet ja opettaneet, kukin vastuualueensa mukaan. Kauhajoen kokoisessa kaupassa oli mahdollista saavuttaa nopeasti melko laaja tuoteosaaminen.

Asiakaspalvelussa ohjenuoranani on lähestyä asiakasta aina iloisesti ja avoimin mielin. Jokainen kohtaaminen on tärkeä! Talosta löytyy aina ammattilainen, mikäli omat taidot eivät riitä. Yhdessä saamme palvelun pelaamaan.

Opiskelin alun perin turvallisuusalaa ja tein töitä sen ohessa. Pari vuotta sitten kauppias alkoi kuitenkin toistuvasti jutella, olenko miettinyt kaupan opintoja, koska hänen mielestään minulla oli juuri sopiva ote alalle. Kun hän vielä esitteli erilaisia opiskelumahdollisuuksia, niin rupesin itsekin miettimään, että Juha taitaa olla oikeassa ja kauppa voisi olla se oma juttu. Tässä sitä nyt ollaan, enkä päivääkään ole katunut. Laitoimme oppisopimuspaperit kuntoon ja opinnot ovat sujuneet todella hyvin töiden ohella.

Viime syksynä kauppiaat kertoivat, että he vaihtavat kauppapaikkaa vuoden lopussa. Ajattelin tietysti jatkaa uuden kauppiaan palveluksessa, mutta kun Juha ja Saija eräänä päivänä ihan yllättäen kysyivät, voisinko nähdä itseni K-Rauta Ylöjärven tiimissä, päätös syntyi parissa sekunnissa. Olen saanut uusia haasteita, ja toimin nyt vuorostaan lvi-tiskissä.

Edessä on kiireinen kevät, ja heinäkuussa alkaa määräaikainen suhde valtion kanssa asepalveluksessa. Sen jälkeen palaan sovitusti töihin ja suoritan merkonomikoulutuksen loppuun. Sitten kartoitetaan uusia kouluttautumismahdollisuuksia esimerkiksi K-Academyn kautta. Uskon, että tavoitteisiin pääsee, kun tekee töitä niiden eteen. Aion tukea myös kaikkia kesätyöntekijöitä heidän matkansa alussa. Rohkaisen ottamaan vastuuta ja kyselemään meiltä kokeneemmilta. Tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassa.

Lue koko juttu 22.4. ilmestyvästä Kehittyvästä kaupasta.

TEKSTI Kirsi Suurnäkki-Vuorinen / KUVA Kalle Parkkinen


Hei K-kauppias! Jäseninfoa Kauppiassivuilla.