Siirry sisältöön

Sydämen asiana tarjota mahdollisuuksia työhön

22.01.2020

Erilaisia ihmisiä ei saa työntää syrjään, sanoo K-Rauta Järvenpään kauppias Taina Källi. Autistinen Pekka Kinnunen on käynyt jo puolentoista vuoden ajan työtoiminnassa K-Raudassa ja ottanut siinä ajassa isoja harppauksia.

MAANANTAI on odotettu päivä Järvenpään K-Raudassa, kun autistinen Pekka Kinnunen ja hänen ohjaajansa Osku Kuusela saapuvat kaupalle työtoimintaan. Pultit ja mutterit saavat kyytiä, hyllyt järjestyvät, ja asiakkailta irtoaa tutulle kaksikolle hymy ja tervehdys.

Kinnusen aiemmassa työtoimintapaikassa huoltoasemalla ei sopivaa toimintaa tahtonut löytyä. Kun Järvenpäästä itse kotoisin oleva Kuusela keksi kysyä työtoimintapaikkaa K-Raudasta, kauppias Taina Källi innostui.

– Puhuimme aluksi hyllyttämisestä, mutta maanantai ei ollut meillä silloin kuormapäivä. Ideoimme sitten yhdessä, että hyllyjen järjesteleminen voisi olla Pekalle sopivaa tekemistä, Källi sanoo.

Hän on katsellut ilolla, miten Kinnusen toimintakunto on puolentoista vuoden aikana kohonnut. Nyt koko K-Raudan porukka tietää, että maanantai on Pekan päivä.

TYÖTOIMINTA ei ole oikeaa työtä, vaan toimintakunnon ylläpitämistä ja parantamista. Työtoimintaa myönnetään joko kehitysvammalain tai sosiaalihuoltolain perusteella. Sitä voidaan järjestää myös tavallisilla työpaikoilla avotoimintana.

Pekka Kinnunen on puolentoista vuoden aikana kehittynyt K-Rauta Järvenpäässä toiston kautta ja pienin suurin askelin. Kuulumisten vaihto miesten kanssa kuuluu joka maanantai myös kauppias Taina Källin ohjelmaan.

– Edistysaskeleet näyttävät ehkä meille muille pieniltä, mutta hänelle ne ovat suuria. Pekka pystyy jo hyvin keskittymään tehtäviin ja tarvitsee selvästi vähemmän ohjeita kuin alussa, kauppias sanoo. Tuloksia tukee se, että tuttu ohjaaja Kuusela on mukana viikosta toiseen.

– Me ollaan kuin paita ja peppu kun mennään tuolla. Aamulla lähdetään ryhmäkodista Pornaisista ja kolmen aikaan tullaan takaisin, Kuusela sanoo.

TYÖPAIKALLA Kinnunen koetaan tärkeäksi osaksi työyhteisöä. Kinnusella on työtoiminnassa kaupan omat työvaatteet yllä. Jos joskus joku asiakas ihmettelee miehen erilaista käytöstä, se tarjoaa Källin mukaan aina mahdollisuuden oppimiselle.

– Erilaisia ihmisiä ei saa työntää syrjään, vaan heidät täytyy ottaa mukaan, Källi sanoo. – Meidän työyhteisö on tässä saamapuolella, ja mulle on sydämen asia, että pystyy tällaista toimintaa tekemään.

– Kaikkien meidän työkunto ei ole sataprosenttinen, mutta kaikki tekijät tarvitaan yhteiskunnassa mukaan sellaisella panoksella mihin kukin pystyy.

TYÖN JÄLKEEN Kinnunen ja Kuusela istahtavat kahville ja jäätelölle.

– On mahtavaa, että pääsemme Pekan kanssa oikeisiin työpaikkoihin. Ei olla piilossa päivätoiminnassa, vaan päästään tällaiseen toimintaan mukaan, Osku Kuusela sanoo. – Se on varmaa, että kyllä autistinenkin henkilö tuntee ammattiylpeyttä.

Teksti Jaakko Mäntyranta / Kuva Minna Kaitajärvi

 

Lue koko juttu 23.1. ilmestyvästä Kehittyvästä kaupasta


Hei K-kauppias! Jäseninfoa Kauppiassivuilla.