Kolmen K-Marketin palapeli

Jaa

Tarja Kaartisella on Salossa kolme kauppaa. Töitä riittää yllin kyllin, mutta keskenään erilaiset K-Marketit tuovat mukanaan myös paljon etuja.

”Yhden kaupan kanssa oli helppoa, kaksi oli ok, mutta kolmas taisi kyllä räjäyttää pommin. Minun on koko ajan mietittävä, missä meikäläistä tarvitaan eniten ja mentävä tilanteen mukaan”, kauppias naurahtaa.

Kova hinku kauppiaaksi

Tarja Kaartinen ehti toimia kaupan alalla 26 vuotta, niistä viimeiset kymmenen osastopäällikkönä K-Citymarketissa. Työn hänen kanssaan jakavalla puolisolla Sauli Kaartisella on jopa hieman pitempi alan kokemus kilpailijan liikennemyymälöistä. Tarjalla oli kuitenkin kova hinku kauppiaaksi.

”Kun tilaisuus tarjoutui, nappasin siihen kiinni. Päätöstä helpotti se, että lapset ovat jo aika isoja, eivätkä enää vaadi kovin paljon vanhempien läsnäoloa.”

Runsas vuosi sitten Tarja ryhtyi vetämään K-Market Pahkavuorta, marraskuussa 2017 K-Market Ollikkalaa, ja maaliskuussa 2018 K-Market Alhaisia. Pahkavuoressa on myyntineliöitä 600, Ollikkalassa 245 ja Alhaisissa vain 99. Kyläkauppamainen Alhaisin myymälä sijaitsee neljän kilometrin päässä Ollikkalasta ja viiden kilometrin päässä Pahkavuoresta.

Henkilökunta mukana kehittämässä

Kauppiaan sukkulointi eri myymälöiden välillä tuo osaltaan lisää päätäntävaltaa henkilökunnalle.

”En voi enkä haluakaan olla koko ajan kurkkimassa työntekijöiden selän takana. Kehitämme kauppoja nimenomaan yhdessä henkilöstön kanssa. Tärkeää on itseohjautuvuus ja hyvä pelisilmä, esimerkiksi eri työtehtävien oikea priorisointi tilanteen mukaan. Olennaista on, että asiakas on tyytyväinen.”

Kolme kauppaa tarkoittaa liikkuvuutta myös henkilökunnalle.

”Jotkut ovat pääasiassa yhdessä, toiset kahdessa, mutta on heitäkin, jotka työskentelevät kolmessa eri kaupassa. Kierrätystä on hyvä olla, että ammattitaito säilyy. Kaikki kauppamme ovat kuitenkin luonteeltaan aivan erilaisia.”

Työvuorojen tekeminen on kauppiaan mukaan haasteellista. Toisaalta lisää pelivaraa antaa se, että sairaslomatapauksissa hyviä tuuraajia löytyy omista kaupoista. Se, että kaikki munat eivät ole yhdessä korissa, auttaa myös taloudellisen tuloksen tekemisessä. 

”Jos jossakin kaupassa menisi vaikka vähän huonommin, niin taloutta tasapainottaa silloin toinen kauppa, jossa menee vähän paremmin”, Kaartiset sanovat.

”Loppuviikolla lehti-ilmoitusten tekeminen on joskus vähän hankalaa, kun saman tarjoustuotteen pitää varmasti löytyä kaikista kolmesta kaupasta”, Tarja Kaartinen toteaa.

Ollikkala pian uuteen uskoon

Ollikkalan myymälään Kaartinen on suunnitellut remonttia. Muun muassa kylmälaitteet laitetaan uusiksi, hyllyjä madalletaan ja myymälään tulee paistopiste.

”Tosi hyvä, voi sanoa, että on jo korkea aika”, Ollikkalan kaupassa samassa rakennuksessa jo 30 vuotta töissä ollut ja aina hyvin viihtynyt kassamyyjä Irma Laitinen kommentoi. Vanhat laitteet ovat palvelleet jo vuosikymmeniä, eikä ilmastointilaitteita ole koskaan ollutkaan.

Kauppias haluaa muokata muutoksilla myös kaupan profiilia ja monipuolistaa tarjontaa. ”Uskon, että myymälällä olisi potentiaalia löytää myös ihan uusia asiakkaita.”

Keskinäinen työnjako toimii

K-Market Pahkavuoressa on myymälän koonkin puolesta mahdollisuus tehdä kokeiluja, leikkiä valikoimalla ja tuoda esiin sesonkeja.

Hevi-osaston yhteyteen on omaan pisteeseen koottu kukkia, mietoa viiniä, kynttilöitä ja juustoa – Tarja Kaartisen mukaan kaikkea, mitä hyvään iltaan tarvitaan. Vähän matkan päässä näkyy syksyyn taiten valittu makupari: omenat ovat saaneet vierelleen vaniljakastikkeen.

”Siihen, että olemme nyt onnistuneet mukavasti kauppiaina vaikuttaa varmasti osaltaan se, että salolaiset tunsivat meidät jo entuudestaan, meillä on verkostoja. Asiakkaat esimerkiksi pyysivät minua Alhaisiin kauppiaaksi, se oli aika mukava lähtökohta”, kauppias miettii.

Sekin auttaa, että kauppiasparin yhteistyö ja työnjako toimii hyvin, ja tekemistähän kaupoissa riittää. ”Koko ajan on hyvä kehittää jotain – täällä tai muualla. Vanhoihin toimintatapoihin ja rutiineihin ei kannata jäädä kiinni”, he korostavat.

Lue koko juttu syyskuun Kehittyvästä Kaupasta.

Teksti Matti Välimäki Kuvat Katri Lehtola