Koronakurimus vaihtui jälleennäkemisen riemuun

Jaa

Norjalaiseen ostovoimaan nojaavien rajakauppojen pahin skenaario kävi toteen maaliskuussa, kun raja meni kiinni. Mitä pohjoisen K-kaupoille kuuluu nyt? Kauppakierroksella tavatut kauppiaat valottavat kokemuksiaan.

SAANATUNTURIN KUPEESSA K-Market Kilpishallin kauppias Mikko Rousu oli joskus miettinyt, että pahinta kaupalle olisi jos Suomen ja Norjan välinen raja menisi kiinni. Silloin asiakasmäärä romahtaisi saman tien 90–100 prosenttia. Kun pahin toteutui, oli reagoitava nopeasti.

– Aloimme heti perua kevään ennakkotilauksia ja järjestellä lomautuksia. Onneksi henkilökunta ja asiakkaat olivat ymmärtäväisiä, kauppias ynnää. Seuraavat kolme kuukautta Kilpishallissa työskenteli kolme henkilöä, viidesosa normaalista. Se riitti kyläläisten palvelemiseen.

Kun rajasulku vapautui, myynti kipusi jo samana päivänä normaalilukemiin – ja sen yli. Heinäkuun lopulla saldo oli ylittänyt heittämällä edellisvuoden vastaavat lukemat. Piikkiä selittää osin se, että Ruotsin raja on vielä kiinni.

– Monet norjalaiset käyvät normaalisti Ruotsin puolen kaupoissa. Nyt kun sinne ei pääse, he tulevat meille. Myös monet matkailijat kiertävät Norjaan ja Suomeen juuri Kilpisjärven kautta, Rousu selittää.

Monet ostivat kerralla viikon sapuskat, koska pelkäsivät rajan sulkeutuvan pian uudelleen. – Kuormia saatiin toivottuun tahtiin ja pääsimme myymään hyvällä rytmillä.

Rajojen avautumisen jälkeen kauppa teki kolmessa päivässä saman liikevaihdon kuin niiden kolmen kuukauden aikana, jolloin rajat olivat kiinni. Tulevaisuus on epävarma, mutta kauppiaan mieli valoisa. – Aina pitää olla positiivinen, eikä surkuttelemaan saa jäädä. Elämässä tapahtuu asioita, joihin ei itse voi vaikuttaa. Toki toivon, että tämä tapahtuisi vain kerran elämässä.

 

KARIGASNIEMELLÄ pyyhittiin kyyneleitä, kun raja kolmen kuukauden koronasulun jälkeen kesäkuun puolivälissä avautui,. Liikutus oli molemminpuolinen: norjalaiset asiakkaat olivat kaivanneet rajakaupan väkeä yhtä paljon kuin kaupanväki asiakkaitaan. Kaupan piha täyttyi tutusta hyörinästä ja kuulumisten vaihdosta.

 

– Täällä pohjoisessa ollaan yhtä suurta perhettä. Korona-aikana asiakkaat soittelivat kysyäkseen, miten täällä jaksellaan ja kertoakseen, että heillä on meitä jo ikävä,  K-Market Härkösen kauppias Seppo Härkönen kertoo.

Ikävä purkautui myös kauan kaivattuina, pitkien ostoslistojen ohjaamina ostosreissuina. Oluet, virvoitusjuomat, irtokarkit ja lihat liikkuivat kuin kuumille kiville. 

Ei se elämä tähän lopu, oli kauppiaan ensimmäinen ajatus, kun satojen tuhansien matkailijoiden välietappina toimiva rajanylityspaikka pantiin maaliskuussa kiinni. 

– 47 vuoden kauppiasurallani olen kohdannut kaksi vihollista. Ensin tuli suu- ja sorkkatauti, sitten korona. Molempien takia raja laitettiin kiinni, Elämä jatkui nytkin, kun vaan tarttui härkää sarvista.

Kauppias kartoitti työntekijöistä vapaaehtoiset lomalle lähtijät ja piti kiinni siitä, että perheelliset saivat pitää työnsä. Kaupan toiminta räätälöitiin nopeasti sellaiselle mallille, että muutaman sadan kyläläisen oli turvallista käydä asioilla myös poikkeusaikana. Lisäksi kauppa alkoi viedä ruokapaketteja vanhuksille ilman kuljetusmaksuja.

– Kaiken perustana on rakkaus ihmisiin. Sen ansiosta mekin olemme jaksaneet taistella, vaikka periksi olisi ollut helppo antaa, kauppias Härkönen sanoo.

 

NUORGAMIIN vievän tien ja Tenojoen varressa seisoo tyhjillään kaupparakennus ”Auralan säästö”. Liike ei näillä näkymin tule avautumaan uudelleen.

Toisen polven kauppias Arto Aurala keskittyy nyt kehittämään kivenheiton päässä sijaitsevan K-Market Nuorgamin toimintaa.

– Korona-aikana kehitimme esimerkiksi verkkokaupan, joka auttoi pitämään homman pystyssä. Nyt uudistamme kaupan yhteydessä toimivaa ravintolaa. Kevät oli kuitenkin vaikea, tappiot ovat suuret ja laskut kasaantuvat, Aurala myöntää.

Kun korona sulki rajan, kahden kaupan kauppias oli pakkoraossa. Auran Säästön myynti tippui saman tien 77 prosenttia.

– Kahta kauppaa ei kannattanut pyörittää.  Tämä kannatti säästää, koska samassa rakennuksessa on kauppa, posti, Alko, huoltoasema ja ravintola, EU:n pohjoisinta ruokakauppaa pyörittävä Aurala selvittää.

Asiakkaista noin 90 prosenttia tulee Norjasta. Kun Norja avasi rajansa Suomeen. kaupankäynti räjähti välittömästi. Kylään alkoi virrata myös matkailijoita. Kaupalla turisteja on käynyt jopa neljä kertaa tavallista enemmän. – Henkilökuntaa piti saada nopeasti, joten palkkasimme kylän nuorisoa töihin. Nyt meitä on 22 henkeä, eli kymmenen enemmän kuin normaalisti, eikä sekään meinaa riittää, kauppiaan puoliso Karoliina Toratti vertaa.

 

NÄÄTÄMÖSSÄ Norjan ja Suomen välisellä rajanylityspaikalla toimivan K-Market Näätämön asiakkaista valtaosa on norjalaisia ja vain muutama prosentti suomalaisia. – Keväällä kauppaa pidettiin oikeastaan auki vain paikallisia varten. Kylällä asuu parisataa ihmistä, kauppias Juha-Matti Lias havainnoi.

Asiakaskadon myötä myynti putosi murto-osaan normaalista. Viidettä kauppapaikkaansa pyörittävät yrittäjät pitivät kuitenkin kaupan ja päät pystyssä. Asiakkaat uskalsivat tulla ostoksille, kun koronasäädökset oli huomioitu.

– Ihan hyvillä fiiliksillä on oltu ja keväästä selvittiin. Heti kun raja avautui, kauppa palautui ennalleen. Ensin ryntäsivät norjalaiset. Mietimme, ovatko he olleet nälässä kolme kuukautta, Lias naurahtaa.

– Meillä oli kesä-heinäkuussa pakkaset koko ajan tyhjinä. Liha on Pohjois-Norjassa kallista ja saatavuus heikko, Lias tietää. Myös kasvomaskit, käsidesit, virvoitusjuomat ja oluet olivat kysyttyä tavaraa.

Kun suomalaiset hoksasivat rajan olevan auki ja suuntasivat lomalle Pohjois-Norjaan, iski Näätämön huoltoasemallekin ruuhka. – Tankkiauto on täytynyt tänä kesänä tilata kaksi kertaa viikossa. Yleensä kerta viikkoon riittää, Lias vertaa.

Tankin vierellä palloilee myös kauppiaille ja asiakkaille tutuksi tullut porouros. – Turistit kuvaavat sitä paljon. Siitä on tullut meidän maskotti, Katja Lias kertoo.

TEKSTI: Maria Paldanius / KUVAT: Maria Paldanius, Pentti Väistö

 

Lue koko juttu elokuun Kehittyvästä kaupasta