Koulutuksesta uutta intoa ja näkemystä työhön

Jaa

Työn ohella suoritettava ruokamestarin erikoisammattitutkinto on hyvä keino syventää osaamista tai ottaa askel eteenpäin uralla.

Työn ohella suoritettava ruokamestarin erikoisammattitutkinto on K-ruokakaupoissa työskenteleville hyvä keino syventää osaamista tai ottaa askel eteenpäin uralla. Sen on havainnut myös koulutukseen osallistunut, K-Market Taavetissa työskentelevä Amanda Havanka.

K-Academyn yhteistyössä Amiedun kanssa järjestämä oppisopimuskoulutus vie tärkeiden taitojen pariin. Se vastaa nykyajan vaatimukseen, jossa ruokakauppa tarjoaa asiakkailleen uudenlaisia elämyksiä: ideoita ja inspiraatiota. Ruokamestarilta odotetaan vinkkejä ruoanvalmistukseen ja antoisia asiakaskohtaamisia. Hänellä on varma näkemys siihen, kuinka esillepanojen kautta nostetaan esille niin sesonkia kuin uutuustuotteitakin.

Ruokamestarin opinnot antavat kimmokkeen jatkuvaan itsensä ja kauppansa asiakastyytyväisyyden ja kannattavan toiminnan kehittämiseen. Ruokamyynti- ja markkinointiosaaminen syventyy, samoin asiakastarpeiden ymmärtäminen.

”Ruokamestari on oman työyhteisönsä ruoka-asioiden asiantuntija. Hän seuraa aktiivisesti alan medioita, haistelee uutuudet ja trendit. Monipuolisen tekijän puoleen muut voivat kääntyä esimerkiksi ruoanvalmistukseen liittyvissä asioissa”, kouluttaja Emmi Niemelä kertoo.

Omat uratavoitteet täsmentyivät

Amanda Havanka vastaa K-Market Taavetissa yhdessä kollegansa kanssa hevi- ja leipäosastosta ja tekee välillä tuurausvuoroja muissa K-kaupoissa. Havankalle ruokamestariopintojen aloittaminen oli myyjän ammattitutkinnon jälkeen luonteva jatke uralle. Viime syksynä alkaneet opinnot tulevat päätökseensä kuluvan vuoden maaliskuussa.

”Olen oppinut hyödyntämään uusia ruoka-aineita, järjestämään ruokatapahtumia sekä arvioimaan ja kehittämään oman osaston toimintaa. Koulutus on antanut tukea itsenäiseen toimintaan vaativissakin työtehtävissä. Antoisinta ovat olleet lähijaksot koululla, jolloin pääsee vaihtamaan ajatuksia muiden kanssa”, Havanka kertoo.

Opiskelujen kautta hänelle ovat kirkastuneet myös tulevaisuuden tavoitteet. Esimiestehtävät kiinnostavat. ”Haluan omassa työssäni parantaa suunnitelmallista myyntiä ja osaston kehittämistä tuoton ja myynnin suhteen. Koen nyt, että hyvällä alulla ollaan”, hän pohtii.

Oppia käytännön kautta

Jokainen koulutukseen osallistuva kulkee henkilökohtaista oppimispolkua. Käytännönläheinen koulutus kasvattaa oman työn ja tekemisen arvostusta, ja tutustuminen eri puolilta Suomea tuleviin kollegoihin on iso voimavara opiskelujen jälkeenkin.

”Omakohtaisten kokeilujen kautta ruokamestari on entistä varmempi suosittelemaan asiakkaille kokonaisuuksia, testaamaan uutuuksia ja myymään yksittäisten tuotteiden sijaan kokonaisuuksia. Opiskelijat järjestävät myös erilaisia myynnillisiä tempauksia, jolloin kynnys kokeilla uutta madaltuu ja epäonnistumisen sietäminen lisääntyy. Opiskelu kehittää lisäksi suunnitelmallisuutta sekä organisointitaitoja työyhteisössä”, Emmi Niemelä toteaa.

Seuraava Ruokamestariryhmä aloittaa 17.4.2018. Mukaan mahtuu vielä. Tarkemmat ilmoittautumisohjeet löytyvät K-Academyn sivustolta: www.k-academy.fi

Teksti: Maria Rautio

Kuva: Marja Seppälä

 

Lue lisää aiheesta Kehittyvästä Kaupasta nro 2/2018.