Kurjuuden kierre levisi jo erikoiskaupasta ruokakauppaan. Eikä vieläkään ole laihoille vuosille loppua luvassa.
Kauppa on saanut ottaa vastaan iskuja kansantalouden kurjan kehityksen tähden. Pitkä kuiva kausi alkaa vaatia veronsa, eivätkä epätoivon ajatukset ole nyt kaukaa haettuja. Silti 29 000 toimipaikkaa tarjoilee parastaan ja kerää 38 miljardia euroa kasaan tarjoten tuhansille ihmisille työtä, jolla on tarkoitus.
Olen joka kevät 25 vuoden ajan katsellut kaupan lukuja eikä näin synkkää saldoa ole vastaan vielä sattunut. Mielenkiintoisia tai melkein masentavia luvut nyt ovat ja edessä on huomattavan haasteellisia aikoja, koska kaikkia olemassa olevia kauppoja ei aleneva ostovoima millään elätä.
Takana viisi vaikeaa vuotta
Tilastokeskus arvioi kaupan myynnin laskeneen viime vuonna yhden prosentin. Se ei ehkä kuulosta pahalta, mutta kun takana on jo viisi vaikeata vuotta, niin hymyt alkavat hyytyä hyvästä syystä. Tyhjiä huoneistoja on ilmaantunut kaupunkien keskustoihin muistoksi ajasta, jota joskus kulutusjuhlaksikin sanottiin.
Kulutetaan toki vieläkin ja juhlitaan ostamalla jotakin tarpeellista tai muuten vain mukavaa, mutta yhä useammin ilo haetaan kauppakeskuksissa tai kotona ruudun ääressä. Ja tuhansista asiakkaista on tullut oman tavaran kauppias kirpputoreilla ja netin kauppapaikoilla. Moni kokee, että ostamisen ilon ohella nautintoa voi saada ja omaatuntoa lievittää löytämällä itselle tarpeettomaksi jääneelle tavaralle uuden käyttäjän.
Tilastokeskuksen mukaan kaupan aloista plussalla olivat myynnissä apteekit (+3,4 %), optinen ala (+4,7 %), urheilu (+1,1 %) ja veneet (+3,0 %). Kylmää kyytiä saivat huoltoasemat (-5,2 %), vaatteet ja kengät (-4,1 %), rauta (-3, %) ja tavaratalot (-2,1 %), mutta kirjojen -21,7 prosentissa on jo syöksykierteen piirteitä.
Näin huonoa vuotta kuin 2014 oli, saa hakea 90-luvun lama-ajalta, mutta niihin aikoihin kukaan ei halua palata. Kun kauppa ei käy eikä tulosta tule, tehdään yritysjärjestelyjä. Niin nytkin. Osa muutoksista paljastuu 30 suurimman ketjun listalta, mutta paljon muutakin merkittävää ja merkillistä kaupan alalla tapahtuu.
K ja S tasavahva kaksikko
K ja S ovat tasavahva kaksikko kaupan kirkkaimmassa kärjessä. K-kauppoja on Suomessa 1512 ja niiden liikevaihto oli 9381 miljoonaa euroa. Kesko toimii kahdeksassa maassa ja myynnistä 18 prosenttia tapahtuu maan rajojen ulkopuolella. Eniten euroja Keskon laskelmiin tulee Norjasta Byggmakker-ketjusta.
Päivittäistavarakaupassa K on edelleen kova sana, vaikka on joutunut luopumaan ykköspaikasta. Anttilan myymisestä maaliskuussa voi päätellä uuden pääjohtajan haluaman strategisen suunnan, keskittymisen kolmeen kivijalkaan.
S-ryhmä on vakiinnuttanut asemansa ruokakaupan ykkösenä 20 vuotta kestäneellä kirillä, joka nosti sen hallinnoimien neljän ketjun markkinaosuuden 45,7 prosenttiin. Kasvun pysäytti Lidlin tekemä toiminnan uusi linjaus sekä mainonnassa että myymälässä, mutta kymmenen vuotta piti oikeaa ajolinjaa etsiä ennen kuin sellainen löytyi.
Myllerryksen pyörteisiin päätyi myös Stockmann, jonka monumentaalinen lippulaiva ja muista erottuva kauppatapa ovat olleet rohkeita osoituksia suomalaisesta kaupan osaamisesta. Nyt myynti laski reilusti ja tappiota tuli rutkasti. Uusi toimitusjohtaja luopui ensitöikseen Seppälästä ja Hobby Hallillekin haetaan ostajaa. Alle puolet yhtiön myynnistä tulee enää Suomesta.
Varsinainen kisa käydään yhä selvemmin ketjujen eikä yritysten välillä. Perinteisellä 30 Suomen suurimman ketjun listalla on tapahtunut poikkeuksellisen isoja muutoksia. Kahlaamme listan läpi suurimmasta pienempään tutustuen samalla ketjujen antamiin asiakaslupauksiin. Kärjessä olevien ketjujen myynti perustuu siihen, mitä joka päivä tarvitaan: ruokaan.
Teksti Heikki Peltola » Kuvat Heikki Tuuli ja Kesko
Lisää asiasta ja kauppavuodesta 2014 voit lukea Kehittyvän Kaupan toukokuussa ilmestyneestä Kaupan Tekijät -erikoisnumerosta.
Kuvatekstit:
”Olen joka kevät 25 vuoden ajan katsellut kaupan lukuja eikä näin synkkää saldoa ole vastaan vielä sattunut”, toteaa konsultti Heikki Peltola kaupan viimevuotisesta kehityksestä.
K-citymarketit myyvät myös käyttötavaraa, joskin ruuan osuus ketjun myynnistä on 72 prosenttia.