Lähdön kynnyksellä miettii monenlaista

Jaa

Pääkirjoitus 22.9.2017

Tämä on viimeinen pääkirjoitukseni Kehittyvä Kauppa –lehden päätoimittajana ennen kuin pidän pois kertyneet vapaat ja siirryn eläkkeelle. Kaupan alaa olen seurannut päätoimisesti yli 36 vuoden ajan. K-ryhmän palvelukseen tulin vuonna 1994. Toimin ensin Kauppias- ja Kehittyvä Kauppa –lehtien toimituspäällikkönä ja sitten Kauppias-lehden päätoimittajana 1996-2007 ja Kehittyvän Kaupan päätoimittajana vuodesta 1998. Kiitos tästä ajasta!

Lehden kustantajana toimiva K-kauppiasliitto kehittää ja vahvistaa K-kauppiasyrittäjyyttä ja ajaa K-kauppiaiden yhteisiä etuja. Näiden vuosikymmenten aikana olen saanut nähdä monia onnistumisia ja huikeita kasvutarinoita. Nähnyt kauppiaita, jotka aloittivat hyvinkin pienissä kauppapaikoissa, ja näytettyään kyntensä ovat saaneet vastuulleen yhä suurempia yksiköitä. Menestyksen eteen on tehty lujasti töitä ja kirittäjinä ovat toimineet niin kotimaiset kuin kansainvälisetkin kilpailijat.

Mutta olen nähnyt näinä vuosikymmeninä myös epäonnistumisia. Kauppiaskohtaloita, joissa suuret unelmat ja odotukset ovat murskautuneet vääriin valintoihin ja vääränlaiseen turvallisuudentunteeseen siitä, että kyllä kaikki kääntyy paremmaksi, vaikka ennusmerkit osoittivatkin muuta.

Yllätyksiäkin sattuu. Muistan kuinka markka-aikaan eräs rahamarkkinoiden vapautumisen huumassa valuuttaluottoja ottanut kauppias sai ulkomaille puhelun pankistaan ja tiedon, että Suomi oli devalvoinut valuuttansa. ”Lainanhoitokulut nousivat nyt sitten kertalaakista toistakymmentä prosenttia”, vakavailmeinen kauppias totesi.

Mieleen on jäänyt myös kauppias, joka oli hädissään ja katkera. Hädän aiheutti se, että kauppa oli mennyt nurin ja vasaran alle olivat menossa niin oma omaisuus kuin omien ja vaimon vanhempien kodit. He kun olivat taanneet lainoja. Katkeruutta synnytti se, että mies koki saaneensa liian ruusuisen kuvan kauppapaikan menestysmahdollisuuksista ottaessaan sen vastaan.

Niin kuin silloin myös tänään kauppias kantaa taloudellisen vastuun yritystoiminnastaan ja kuluvanakin vuonna kauppoja on suljettu, koska kannattavalle toiminnalle ei ole ollut edellytyksiä.

Entä onko kauppiasammattia enää 20 vuoden kuluttua? Tätä kysyttiin melskeisissäkin merkeissä mm. K-ryhmän ketju-uudistuksen yhteydessä vuonna 2001. Silloinen kysymys on edelleenkin hyvä ja sitä pitää kysyä vastakin.

Itse uskon kauppiasammatin tulevaisuuteen. Katsokaapa vaikka sitä pitkää kehityskaarta, jonka alkupäässä ovat Maakauppiaat ja loppupäässä nykyiset K-kauppiaat osana yhtä ja yhtenäistä K:ta.

Arto Jaakkola, päätoimittaja