Leipomomestari tuo myyntiin pinnakärryllisen juuri valmistuneita cashew-karpaloleipiä. Herkullinen tuoksu leviää kauas.
Diplomikauppias Juha Jylli kertoo, että myymäläleipomo ja tuotteiden näyttävä erillinen myynti- ja asiakaspalvelupiste tukevat kaupan liikeideaa ja auttavat erottautumaan.
– Haluamme, että meillä kaikki on parasta – ja vielä vähän parempaa. Tavoitteena on, että joka osastolta löytyy jotain, mitä kaverilla ei ole. Olemme panostaneet omaan tekemiseen, meillä on esimerkiksi Food Factory -konsepti, joka sisältää muun muassa ravintolamaailman ja pienen panimon. Kaupassa toimiva artesaanileipomo sopii yhtälöön mainiosti.
Jylli haluaa myös, että tekeminen ja itse valmistaminen näkyy konkreettisesti:
– Itse leipomotila on erillisessä tilassa lasin takana, mutta myyntipisteessä leipurit pakkaavat ja järjestelevät tuotteita. Samalla heillä on hyvä tilaisuus keskustella asiakkaiden kanssa.
Fazerin myymäläleipomo aloitti toimintansa Länsikeskuksessa, kavereiden kesken Länkkärissä, syksyllä 2021. Konseptia on muokattu yhteistyössä matkan varrella, ja sitä hiotaan edelleen pidemmälle.
– Fazer on pystynyt joustamaan hyvin ja ottamaan huomioon toiveeni. Ideana on nimenomaan, että myymäläleipomo pystyy reagoimaan muuttuviin tilanteisiin ja tarpeisiin.
Länkkärin leipä tunnetaan
Fazerin leipomomestari Janita Lehto kertoo, että artesaanileipomon valikoimiin kuuluu noin 80 tuotetta. Kaikki leivät leivotaan itse. Mukana on myös Länkkärin spesiaaleja.
– Tämän on Turun alueen ainoa kauppa, josta saa tällä hetkellä porkkana-punajuuri-kauraleipiä. Olen kuullut, että niitä on tultu hakemaan jopa sadan kilometrin päästä.
Lehto mainitsee, että kauraleipien suosio ylipäätään on noussut, kenties osana yleistä kaurabuumia.
– Paljon menee myös esimerkiksi perunarieskoja. Niistä on tullut monen perheen suosikkituote.
Sesongit näkyvät erityisesti pullissa ja wienereissä.
Keväällä suosiossa ovat mansikka- vanilja- sekä raparperiwienerit, syksyllä mustikkarahkapullat. Joulun tunnelmiin aletaan siirtyä jo lokakuun alussa vaniljaluumupitkoilla ja -wienereillä, joulutortut ilmestyvät valikoimiin loka-marraskuun vaihteessa.
Tuoretta leipää vuoden jokaisena päivänä
Leipomossa työskentelee 6–8 henkilöä. Aamuvuoro alkaa viideltä ja iltavuoro kestää kuuteen. Kauppa ja sen leipomo ovat auki vuoden jokaisena päivänä.
– Meille on selkeä kilpailuvaltti, että myös tuoretta leipää saa joka päivä, kauppias Jylli korostaa.
Hän muistuttaa, että on tärkeää, että myymäläleipomossa tehdään tuotteet myös kaupan kahvilaan, patongit kaupan valmistamiin täytettyihin patonkeihin sekä pohjat ravintolamaailman pizzoihin.
– Täytettyjä patonkeja meillä menee viikossa hulppeat 2 500–3 000 kappaletta.
Koska tuotteet tehdään paikan päällä käsityönä, se näkyy luonnollisesti niiden hintatasossa.
– Talouden matalasuhdanteen takia monet joutuvat miettimään entistä tarkemmin ruokaostoksiaan. Mutta, toisaalta, ehkäpä artesaanituotteilla on nyt sikälikin kysyntää, että ne tarjoavat pientä luksusta tai hemmottelua arjen keskellä, Jylli miettii.
Lue koko juttu 27.10.2023 ilmestyneestä Kehittyvästä kaupasta.