Ruokakesko ja K-ruokakauppiaat syventävät yhteistyötään lähiruokaa tuottavien yritysten kanssa. Ensi alkuun tavoitteena on yhteistyön käynnistäminen 500 pienen paikallisen lähiruokaa tuottavan yrityksen kanssa.
Ruokakeskon tavarakaupasta vastaava johtaja Ari Akseli sanoo, että paikallisten yritysten tuottama lähiruoka on maailmalla kasvava ilmiö ja asiakkaat haluavat sitä lisää myös Suomessa. Hyviä kansainvälisiä esimerkkejä lähiruokaa myyvistä kansainvälisistä kauppaketjuista ovat mm. Whole Foods-, Sainsbury´s- ja Waitrose-ketjut Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa.
Akselin mukaan suomalaisuus on K-ruokakauppojen teemana kuluvana vuonna. K-ruokakaupan ketjujen ohella myös Anttila- ja Kodin1 –ketjut ovat mukana Sinivalkoinen jalanjälki –kampanjassa, jossa yhteistyötä tehdään 50 suuren kotimaisen elintarvikkeita tai käyttötavaroita valmistavan yrityksen kanssa.
Kampanjan digitaalisesta jalanjäljestä on tullut ilmiö, sillä Sinivalkoinen jalanjälki -kampanja lanseerattiin vasta 5.12.2013 ja toukokuussa Googlen haulla aiheesta löytyi jo 33 100 osumaa.
”Ruokakeskon käynnistämät Lähiruokatreffit ovat olennainen osa Sinivalkoinen jalanjälki –kampanjaa. Tapahtumat ovat paikallisia, mikä tarjoaa kyseisen alueen yrityksille hyvän mahdollisuuden syventää yhteistyötään K-ruokakauppojen ja Ruokakeskon kanssa.”
”Järjestimme esimerkiksi kesäkuussa kuusi alueellista Lähiruokatreffiä Oulusta Naantaliin. Tilaisuuksissa K-ruokakauppiaat ja lähiruokaa tuottavat yrittäjät tapasivat toisiaan ja tutustuivat tarjolla oleviin tuotteisiin”, Akseli kertoo.
Asiakkaille lisäarvoa
”Sinänsä tässä ei ole kyse mistään uudesta asiasta Suomessakaan, koska K-kauppiaat ovat ottaneet valikoimiinsa paikallisten tuottajien tuotteita erittäin paljon jo aiemminkin”, Akseli sanoo ja kertoo, että viime vuonna K-kauppiaiden ostot paikallisilta tuottajilta olivat 557 miljoonaa euroa.
”Pidän sitä kohtuullisen suurena summana”, hän toteaa ja tähdentää, että Ruokakesko ja K-ruokakauppiaat haluavat edistää jatkossakin kotimaisten ja paikallisten yritysten menestystä. Ostamalla paikallisia tuotteita K-ruokakauppa tukee myös muiden elinkeinojen menestystä, työllisyyttä ja vaalii samalla kotimaista ja paikallista ruokakulttuuria.
”Ennen kaikkea kyse on lähiruoan hyvästä mausta ja siitä, että asiakkaat kokevat saavansa lisäarvoa kaikista niistä paikallisista tuotteista, joita K-ruokakaupoissa myydään. Kotimaisten sesonkituotteiden näyttävä esiin nosto, tuottajaesittelyt, tuotteisiin liittyvien tarinoiden kertominen, maistatukset, lähiruokatorit ja lähiruokatapahtumat lisäävät paikallisten tuotteiden kiinnostavuutta ja näkyvyyttä asiakkaiden silmissä”, Akseli toteaa.
Erilaistaa kilpailijoista
Akselin mukaan lähiruokateeman ympärillä on toiminut aktiivisia K-kauppiaita jo ennen Lähiruokatreffejäkin. Esimerkiksi K-citymarket Kupittaan kauppias Hannu Aaltonen on nostanut esiin paikallista lähiruokaa mm. Rymättylästä myös tuotteisiin liittyvien tarinoiden muodossa.
Akseli sanoo, että lähiruoalla voi olla merkittävä rooli yleisemminkin K-ruokakauppojen erilaistuessa kilpailijoistaan.
”Luen suomalaisuuden ja paikallisuuden K-ruokakaupan vahvuuksiksi”, hän toteaa ja muistuttaa, että K-ruokakauppiaat pystyvät venymään ja tekemään sellaisia paikallisia juttuja, joihin yksiomisteiset ketjut eivät taivu.
”Kauppias pystyy ottamaan valikoimiinsa esimerkiksi pienen paikallisen valmistajan vuohenjuuston tai hunajatuotteen”, Akseli tähdentää. Pienimmillään yhteistyö K-ruokakaupan kanssa voi olla osallistumista kauppakohtaisiin tapahtumiin. Vaihtoehtoisina tapoina ovat tavarantoimittajayhteistyö yksittäisen tai muutaman K-ruokakaupan kanssa sekä vielä tätäkin laajempi yhteistyö Ruokakeskon kanssa.
Teksti Arto Jaakkola» Kuvat Mikko Käkelä
Kuvateksti:
Ruokakeskon tavarakaupasta vastaava johtaja Ari Akseli uskoo lähiruokamyynnin vauhdittuvan entisestään. Kotimaisuutta edistetään niin pienten kuin suurtenkin yritysten kanssa. Esimerkiksi Sinivalkoinen jalanjälki –kampanjan ilmoittelu nosti Ruokakeskon kotimaisten tuotteiden myyntiä prosenttiyksiköllä ennen vappua. ”Jos jokainen suomalainen ostaa kuukausittain 10 eurolla lisää kotimaisia tuotteita, syntyy 10 000 työpaikkaa. Jos he ostavat 10 eurolla lisää ruokaa, syntyy 15 000 työpaikkaa ja jos ostetaankin lähiruokaa, tulee lähes 20 000 työpaikkaa”, Akseli sanoo.