Matka kohti uutta kotia alkaa K-Raudasta

Jaa

Varsinais-Suomessa matka kohti uutta kotia voi alkaa vaikkapa Raision Kuninkojalta. K-Raudasta talopakettipalvelut sekä kaikki rakentamiseen ja sisustamiseen tarvittava löytyy saman katon alta.

Talomyyjä Jukka Lamminpään mukaan viime aikojen ilmiöitä on ollut se, että hirsitalot ovat levittäytyneet myös taajamiin. Kaavavaatimusten takia ne ovat usein naamioituneet tyylikkäästi.

– Kun talossa on esimerkiksi perinteisen ristinurkan sijaan kaupunkilainen lyhytnurkka, niin sitä ei välttämättä heti edes hoksaa hirsitaloksi.

Hirsitalojen myyntivaltteja ovat esimerkiksi ekologisuus ja hyvä sisäilma.

– Viime vuosina hirsien työstötekniikka on kehittynyt entisestään, samalla hirsirakenteiden lämmöneristävyys ja ilmatiiviys on parantunut. Myös hirsitaloja saa nykyään täysin muuttovalmiina,

NUORIPARI on tullut Raision K-Rauta Kuninkojaan keskustelemaan elämänsä suurimpiin kuuluvasta kaupasta. Ilmassa on jännitystä, suuria toiveita ja unelmia. 30 vuotta taloja myyneelle Lamminpäälle tilanne on tuttu. Jokainen tapaus on kuitenkin erilainen ja ainutlaatuinen.

– Liikkeelle lähdetään tutustumisesta. Pikku hiljaa alkaa sitten hahmottua tarkemmin, minkälaista kotia asiakkaat oikeastaan haluavat, hän kertoo.

Lamminpää auttaa haaveiden toteuttamisessa. Talomyyjän toimenkuvaan kuuluu kuitenkin varmistaa, että unelmoidessakin jalat pysyvät tiukasti maan kamaralla.

– Jo ensitapaamisessa pitää puhua rahoituksesta. Haaveille saattaa asettaa reunaehtoja myös tarjolla oleva tontti. Sitä lähdetään sitten vaikka yhdessä katsomaan.

TALOJA OSTAVAT kaikenikäiset. – Nykyään on aika paljon yli viisikymppisiä asiakkaita, jotka haluavat ostaa kodin, jossa voivat asua loppuikänsä, Lamminpää toteaa.

K-Rauta Kuninkojan kauppias Sami Aalto kertoo, että yksityisasiakkaiden lisäksi talopaketteja menee enenevässä määrin myös rakennusyrityksille. – Talopaketti on niin helppo, nopea ja turvallinen tapa rakentaa, että se kiinnostaa myös yrityksiä.

MYYNTIPÄÄLLIKKÖ Ari Koski vastaa ketjutasolla K-Raudan talomyynnistä. Hänen mukaansa K-Raudan keskeinen kilpailuvaltti on, että se pystyy toimimaan yhden luukun periaatteella.

– Pystymme tarjoamaan oman kodin rakentajalle kaiken tarvittavan yhdestä paikasta, niin kodin suunnittelun, perustuksen, talon, sisustuksen, pihakasvit kuin pihakalusteetkin.

– K-Rauta on vähän kuin rakentajan karkkikauppa. Kaikki pyritään myös tekemään asiakkaalle – sloganimme mukaisesti – Yllättävän helpoksi.

Kauppias Aalto on samaa mieltä: – Talokauppa tukee hyvin K-Raudan muuta myyntiä. Taloasiakas saakin reilut edut ja henkilökohtaisen projektimyyjän avukseen koko rakentamisen ajaksi.

MUUTTOVALMIIDEN talopakettien suosio on kasvanut, ja hartiapankkirakentaminen paikan päällä vähentynyt. Kokonaismyynnistä muuttovalmiiden talojen osuus on jo yli puolet. Ihmisillä ei välttämättä enää ole rakentamiseen liittyvää ammattitaitoa. Toisaalta rakentaminen on myös muuttunut teknisemmäksi ja sitä ohjaavat monet viranomaissäännöt. Kun aikakin on usein kortilla, muuttovalmis talopaketti on houkutteleva vaihtoehto.

Kaikkinensa talokauppa on vähentynyt takavuosista, mutta Kosken mukaan alueelliset erot ovat suuria, ja kasvukeskuksissa ja niiden lähellä kauppa käy paremmin. Kauppias Aallon mukaan Raisiossa odotetaan kuluvalta vuodelta pientä kasvua.

– Turun seudulla työllisyysnäkymät ovat muun muassa telakan menestyksen takia hyvät, ja tonttejakin on tarjolla. Ihmiset ovat valmiita investoimaan tulevaisuuteen.

Pitääkö paikkansa, että uuden talon tekee tänä päivänä halvemmalla kuin ostaa käytetyn?

– Varsin usein kyllä. Muuttovalmiissa, noin sadan neliön talopaketissa neliöhinta voi laskea vaikkapa noin 1700 euroon. Ja kun perustukset on tehty, niin homma valmistuu sen jälkeen noin 24 viikossa, Lamminpää laskeskelee.  

K-RAUDAN myymiä Ainoakoteja voi muokata pohjaratkaisuista sisustuksen yksityiskohtiin. Aalto kertoo, että muuttovalmis koti tulee avaimet käteen -periaatteella; samaan pakettiin pystyy valitsemaan nykyään jopa maanrakennuspalvelut. Sisustusvalmiiseen kotiin voi hankkia itse pintamateriaalit ja kodinkoneet. Omatoimirakentajan talopaketti sopii tee-se-itse-henkilölle tai asiakkaalle, joka haluaa hyödyntää alihankkijaverkostoja.

– Nykyään palvelu on hyvin kokonaisvaltaista, suunnittelemme ihmisten koteja ja autamme esimerkiksi lupa-asioissa. Meidän kauttamme löytyy myös vaikkapa rakennusvalvonnan edellyttämä pääsuunnittelija ja vastaava mestari, Lamminpää valottaa.

TALOMYYJÄN TYÖSSÄ tarvitaan Lamminpään mukaan rakentamiseen liittyvää ammattitaitoa, ihmissuhdetaitoja sekä psykologista silmää. Hyvin tehty työ palkitsee. 

– Joskus asiakas on tullut kaupungilla nykäisemään hihasta ja kertomaan, että talossa on ollut kiva asua. Joku toinen on esitellyt isoksi varttuneen lapsen, joka oli vauva silloin kun kaupat tehtiin. Ne ovat mukavia hetkiä, Lamminpää kertoo.

TEKSTI Matti Välimäki / KUVA Suvi Elo

 

Lue lisää 21.2. ilmestyvästä Kehittyvästä kaupasta