Mehevää yhteistyötä lähipossulla

Jaa

Paikallinen lähiliha maistuu Urjalassa. K-Supermarket Mari on yksi Paijan tilateurastamon pitkäaikaisimmista yhteistyökumppaneista. 

Kauppiaille lähiruualla on monenlaisia arvoja, ja lisänä tulee hauska yhteistyö tilallisten kanssa. Kauppiaspariskunta Mari ja Leevi Korpikaivolle yhteistyöllä Paijan teurastamon kanssa on iso merkitys. Lihatiskin takaseinän peittävässä kuvasuurennoksessa Mari Korpikaivo ja Juha Paija poseeraavat idyllisellä tilalla porsaslauman keskellä.

Lähilihan myyminen nostaa kaupassa esiin hyvän palvelun ja maukkaan, tuoreen, kotimaisen ruuan, jota asiakkaat ovat alkaneet yhä enemmän arvostaa. Parinkymmenen kilometrin päästä tuleva liha menee vauhdilla kaupaksi.

”Paijalta saadaan lihaa tosi hyvin, tuskin asiakkaat paljon muuta ostavatkaan”, myyjät Teija Ryyppö ja Cia Pitkänen kehuvat tuorelihatiskin takana. ”Erityisesti mökkiläiset haluavat ehdottomasti paikallista lihaa, ja kesällä monet ostavat pakatun kaslerin sijasta Paijan irtolihaa.”

Myös lähivihannekset ovat suosittuja kyytipoikia omalla kulmakunnalla kasvatetulle lihalle. Paikallisen maatalousyrittäjän Heikki Viljasen perunat, sipulit ja porkkanat viedään kuulemma käsistä. Lihamyyjä Teija Ryyppö on huomannut, että kaupan hyvä lähiruokatarjonta kannustaa myös uutta sukupolvea laaturuuan kuluttajaksi.

”Nuoret perheet korostavat eettisyyttä ja jopa ihan pienten lasten vanhemmat ovat alkaneet ostaa meiltä yhä enemmän Paijan lihaa”, hän sanoo.

Laadukasta ja eettistä

Henna ja Juha Paijan kuningasajatus on laadukas ja eettinen lihantuotanto. Sen vuoksi tilan 500 – 600 sikaa syövät 90-prosenttisesti omilla pelloilla tuotettua ruokaa.

”Emme käytä sioillemme myöskään tuontisoijaa ja kaikki valkuainen on kotimaista. Sikala sijaitsee 50 metrin päässä teurastamolta, joten niitä ei tarvitse retuuttaa pitkä matkoja autoissa.”

Porsaat ostetaan Satu ja Tuomas Levomäen tilalta, joka on Loimaan ammatti- ja aikuisopiston yksityinen maatilayritys. Levomäellä toteutetaan vapaata porsitusta, mikä on tärkeää Paijojen yritysfilosofialle.

Paijan tilateurastamo perustettiin vuonna 1995 maatalouden yhteyteen. Juha ja Henna Paijalle tila siirtyi kahdeksan vuotta sitten tehdyssä sukupolvenvaihdoksessa. Tilan edellinen isäntä Tapio Paija työskentelee apuna teurastamolla, lisäksi siellä ahertaa neljä ulkopuolista työntekijää. Oman sianlihatuotannon lisäksi Paijat tekevät terveiden ja rekisteröityjen nautojen, hevosten, sikojen, villisikojen ja lampaiden rahtiteurastusta.

Teksti: Sirpa Palokari

 

Myös K-Citymarket Forssassa tehdään hyvää yhteistyötä niin Paijojen kuin muidenkin lähituottajien kanssa. Siitä sekä Paijojen yritystoiminnasta voit lukea enemmän Kehittyvästä Kaupasta nro 8/2017.