Moderni kyläkauppias on ideanikkari ja monitaituri

Jaa

Mika ja Päivi Kuusela jos ketkä tietävät, millaista selviytymistaistelua on kyläkauppiaan elämä. On oltava ideoita, osattava kaikkea, kyettävä vaikka kanttoriksi tai ravintolamuusikoksi. Kuuselat ovat toimineet kauppiaana Yläkemijoen keskuskylässä Vanttauskoskella vuodesta 1995.

Kuuselat ylläpitävät kyläkeskuksessa peruspalveluja, uudistunutta K-Market Jokitoria, ravintolaa sekä huoltoasemaa. 

Jokitori on todellinen perheyritys. Päivin ja Mikan lisäksi tytär Saija, pojat Simo ja Teemu sekä miniä Maria ovat töissä kaupassa. Palkattuja työntekijöitä on vain yksi huoltamolla. (Kuvassa  Päivi, Mika, Simo ja Maria.)

”Minä itse juoksen kaupan ja huoltoaseman väliä”, Mika Kuusela kertoo työnjaosta.

”Joskus roolit tahtovat mennä sekaisin, kun lapset ovat työntekijöitä. Aina ei oikein tiedä, onko sitä äiti, työkaveri vai työnantaja”, Päivi Kuusela jatkaa.

Sekä Mika että Päivi Kuusela ovat paikkakuntalaisia. Mika Kuuselalla on yrittäjän uraa takana tasan 30 vuotta, ensin maansiirtoalalla, myöhemmin ravintoloitsijana, taksiautoilijana ja sitten kauppiaana – ja parhaimmillaan näitä kaikkia yhtä aikaa. Haasteitakin on matkan varrella riittänyt.

Moderniksi kyläkaupaksi

Kauppa uusittiin takatiloja myöten vuonna 2016. Jokitorista tuli kertaheitolla moderni kyläkauppa. Jokitorilla on 320 neliötä myyntitilaa ja 450 neliön varasto. Kaupan yhteydessä toimivat muun muassa Saarenkylän apteekin lääkekaappi, Alkon luovutuspiste sekä kaupungin info.

Avaruutta ja tilavuutta kauppaan saatiin pääasiassa järjestelemällä valikoimat uudelleen, ei niinkään lisäämällä neliöitä.

”Halusimme säilyttää hyvät kauppapalvelut myös maaseudulla. Melkoista selviytymistaistelua tämä on, mutta Mika on ideanikkari ja monitaituri”, Päivi Kuusela kiittelee miestään.

Jokitorin pihalla on järjestetty monenlaisia tapahtumia. Mika Kuusela on musikaalinen, ja hän on vetänyt ravintolassaan karaokeiltoja, soittanut ja laulanut – esiintynyt niin häissä kuin hautajaisissa ja tarvittaessa tuurannut kanttoriakin.

Uusia suunnitelmia riittää

Kauppa elää maaseudulla mökkiläisten ja matkailijoiden varassa. Vanttauskoskikaan ei ole poikkeus. Noin 200 asukkaan Vanttausta mainostetaan Yläkemijoen kaupallisena keskuksena. Ympäröivä kylärypäs mukaan lukien alueella elää runsaat tuhat vakituista asukasta.

”Pahin kilpailija on asioinnin siirtyminen Saarenkylään Rovaniemelle, sinne on vain 40 kilometriä ja kahdet liikennevalot. Kun aikoinaan pankki lähti, myyntiin tuli 20 prosentin miinus yhdessä yössä”, Mika Kuusela vertaa.

Kuuselalla on taas uusi suunnitelma. Hän haluaa monipuolistaa ja modernisoida palveluja kysyntää vastaavaksi. Huoltoaseman yhteydessä olevasta ravintolasta hän luopuu, sillä marketin yhteyteen on tulossa kahvila. Tyhjilleen jääneestä kyläneuvolasta tehdään majatalo.

”Matkailu kasvaa koko ajan”, Kuusela vakuuttaa.

”Alueen luonto on kaunis, ja Kemijoessa on 14 eri kalalajia. Lähellä on Ranuan eläinpuisto, vähän yli sadan kilometrin päässä ovat myös Luosto, Ruka ja Pyhätunturi. Posiolla on yksi Suomen hienoimmista jääkiipeilypaikoista”, Mika Kuusela listaa tekijöitä, jotka saavat hänet uskomaan tulevaan.

Teksti Tuula Koponen » Kuva Pentti Väistö

Lue koko juttu elokuun Kehittyvästä Kaupasta (ilm. 24.8.).

Lue Kiteellä toimivasta Kupiaisen kauppiasperheestä kertova juttu”Perhe on kauppiaan voimavara

Lue K-Rauta-kauppiaista Sirpa ja Pekka Rytilahdesta kertova juttu ”Kauppiaan arjessa tarvitaan huumoria