Toimialasta riippumatta yrityksissä tehdään nyt töitä, jotta niiden tuotantoprosessit ja tuotteet kuormittaisivat entistä vähemmän ympäristöä ja ilmastoa. Kysyimme eri alojen toimijoilta, miten vastuullisuusasiat heidän toiminnassaan näkyvät.
Monenlaisia uudistuksia ja linjauksia on jo tehty ja ollaan tekemässä. Kestävää kehitystä edistetään kaikin tavoin, ohessa siitä muutamia poimintoja.
Orthex tekee kestäviä tuotteita kierrätysmateriaalista, ja sen uudet keittiövälineet ja lounasrasiat esimerkiksi ovat täysin uusiutuvista materiaaleista valmistettuja biopohjaisia muovituotteita. Kokemusta on myös kumppaneiden kanssa yhteisestä kiertotalouskokeilusta.
Fazerilla ruoka nähdään ratkaisuna moniin ympäristöön liittyviin haasteisiin. Se vastaa haasteisiin mittavalla kiertotalousinvestoinnilla rakentamalla Lahteen kauran kuoresta ksylitolia valmistavan tuotantolaitoksen.
Pauligilla tarkastellaan toimintaa koko arvoketjun osalta uudessa valossa, aina raaka-aineiden hankinnasta tuotteiden valmistukseen ja pakkauksiin asti. Vastuullisuushankkeissa panostetaan myös kumppanuuksiin.
Froneri on on Turengin jäätelötehtaallaan onnistunut vähentämään tehtaan energiankulutusta yli neljänneksellä ja pudottamaan jätteen määrän ja vedenkulutuksen alle puoleen. Kaikki jäte menee joko kierrätykseen tai hyödynnetään enerigiaksi.
Airamin vastuulisuustyö on entistä systemaattisempaa, ja pakkausmateriaaleja on poistettu, vähennetty tai korvattu ympäristöystävällisemmillä vaihtoehdoilla.
Atrian tärkein tavoite on hiilineutraali ruokaketju. Konserni on mukana ja suunnittelemassa myös biokaasulaitosta.
Kalatukku E. Eriksson on mukana EU-alueen toimijoiden BEST-hankkeessa, jonka tavoitteena on tehostaa teollisuusjätevesien puhdistusta kunnallisilla jätevedenpuhdistamoilla Itämeren alueella. Jätevetensä puhtauden suhteen esimerkillisen suomalaisyrityksen parhaat käytännöt on jo ikuistettu videomuotoon.
Valion tavoite on nollata maidon hiilijalanjälki vuoteen 2035 mennessä. Se on yhdessä ympäristösäätiön kanssa järjestänyt hiiliviljelijäkoulutuksia omistajilleen eli suomalaisille maitotiloille, vähitellen kaikki tilat koulutetaan hiilitiloiksi.
Isona kansainvälisenä panimona AB InBev haluaa säästää ja suojella tärkeitä luonnonvaroja, ja sen tavoitteena on tuottaa käyttämänsä energia uusiutuvista lähteistä. InBev pyrkii toimimaan paikallisesti ja rakentaa Euroopassa vastuullisia paikallisia viljelyketjuja.
TEKSTI Riitta Kilgast / KUVAT iStock
Lue koko juttu 23.1. ilmestyvästä Kehittyvästä kaupasta