Kaupan aukioloaikojen vapauduttua Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto pitää seuraavaksi tärkeimpänä lainsäädäntöhankkeena alkoholilain kokonaisuudistusta.
Luoto sanoo, ettei hän ota kantaa työmarkkina-asioihin, eikä näin ollen myöskään niihin työmarkkinapoliittisiin lainsäädäntöhankkeisiin, joita hallituksen kaavailemaan kilpailukykypakettiin sisältyy. Ne ovat myös hänen mielestään tärkeitä, mutta työmarkkinapoliittinen edunvalvonta kuuluu Kaupan liitolle.
”Päivittäistavarakaupan kannalta ajankohtainen alkoholilain kokonaisuudistushan jäi edelliseltä hallitukselta pöydälle ja nyt ministeri Juha Rehula on todennut, että uudistusta tullaan viemään eteenpäin”, Luoto kertoo.
Hän toivoo, että myös tässä asiassa edettäisiin ripeästi ja esitys alkoholilain kokonaisuudistukseksi saataisiin lausuntokierrokselle esimerkiksi jo helmikuussa. Toisaalta ennen kuin asiassa ollaan edetty näin pitkälle, hallituspuolueiden on linjattava uudistus keskenään.
Joustoa myyntiaikoihin ja valikoimiin
Luoto arvioi, ettei alkoholilain kokonaisuudistuksen myötä päivittäistavarakaupalle olisi tulossa mitään merkittäviä rajoituksia. PTY:n mukaan nyt olisi päinvastoin hyvä aika karsia alkoholilakiin sisältyviä vanhentuneita rajoituksia sallimalla mietojen viinien sekä vahvojen oluiden ja lonkeroiden myynti päivittäistavarakaupoissa.
PTY:n mukaan esimerkiksi Taloustutkimuksen Suomi Syö 2015 –tutkimuksessa 50 prosenttia vastaajista katsoi, että mietoja viinejä pitäisi voida ostaa myös ruokakaupoista. A-oluiden ja muiden erikoisoluiden myyntiä ruokakaupoista kannatti puolestaan 45 prosenttia vastaajista. Vielä pari vuotta sitten näin ajatteli mietojen viinien osalta 42 prosenttia vastaajista ja vahvojen oluiden osalta vain 33 prosenttia.
Luodon mukaan mietojen viinien myynnin salliminen päivittäistavarakaupoissa ei tule olemaan poliittisesti mikään helppo rasti. Hän itse uskoo, että vahvojen oluiden ja lonkeroiden osalta myynnin salliminen voisi olla helpompaa.
”Kaupan aukioloaikojen vapauduttua päivittäistavarakaupan kannalta on tärkeää, että alkoholipitoisten juomien myyntiaikoihin saadaan joustoa. Kaupan toiveena on, että se voisi myydä täyttä valikoimaa koko aukioloajan”, Luoto tähdentää.
Toimiin tartuttu
Pääministeri Juha Sipilän johtama hallitus on saanut pitkin syksyä kovaa arvostelua monilta eri suunnilta. Siksi on kiinnostavaa kuulla, miten Luoto arvioi hallituksen tähänastista työtä päivittäistavarakaupan näkökulmasta.
”Meidän kannalta hallitus on käynyt ripeästi toimiin. On ollut tekemisen meininki.”
”Esimerkiksi liikeaikalain muutos vietiin nopeasti läpi. Alkoholilain kokonaisuudistus on lähtenyt liikkeelle. Niin ikään maankäyttö- ja rakennuslain uudistamisesta on vahvoja kirjauksia hallitusohjelmassa.”
”Mahdollista on, että esimerkiksi kaupan suuryksikön määritelmää nostettaisiin nykyisestä 2 000 kerrosneliömetristä ylöspäin ja valituskäytäntöihin liittyvissä ajatuksissa edettäisiin nykyistä fiksumpaan suuntaan”, Luoto sanoo.
PTY on esittänyt mm. kaupan suuryksikön määritelmän muuttamista 3 500 – 5 000 kerrosneliömetriin ja kauppaa koskevan kaavoitusmenettelyn nopeuttamista.
Poukkoilevaa
Julkisuudessa esillä olleeseen ajatukseen siitä, että arvonlisäverokantoja nostettaisiin, Luoto ei lämpene. Hänen mukaansa arvonlisäverokantojen yleinen nosto supistaisi edelleen kuluttajien ostovoimaa ja olisi tässä taloustilanteessa haitallinen.
PTY:n mukaan Suomessa yli 40 prosenttia ruoan hinnasta on jo nytkin erilaisia veroja. Mitä tulee elintarvikkeiden arvonlisäveron kehitykseen, niin se ollut poukkoilevaa. Se laski 17 prosentista 12 prosenttiin lokakuussa 2009, nousi 13 prosenttiin heinäkuussa 2010 ja edelleen 14 prosenttiin tammikuussa 2013.
Nykyinen ruoan arvonlisäveroprosenttimme (14 %) on lähes kolminkertainen EU15-maiden keskiarvoon (5 %) verrattuna. Ns. yleinen arvonlisäverokanta on Suomessa 24 prosenttia ja alennettu 10 prosentin verokanta on mm. lääkkeillä, kirjoilla, liikuntapalveluilla ja vähintään kuukaudeksi tilatuilla sanoma- ja aikauslehdillä.
Jää miinukselle
Arvonlisäverokantojen korottamista ei kaivata, koska kuluttajat ovat elää kitkutelleet jo muutenkin laskevan ostovoiman kanssa, eikä työllisyys ole parantunut.
Luoto arvioi, että päivittäistavarakaupan myynti jää viime vuodelta miinukselle noin prosentin verran. Vaikka myynnin kappalemääräistä kasvua kertyikin, esimerkiksi elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hintataso laski parisen prosenttia kovan hintakilpailun myötä.
Teksti Arto Jaakkola » Kuva Mauri Ratilainen