K-rauta Ruoholahden kassalla asiakkaita palvelee iloisen oloinen nuori nainen. Nora Varvemaa sai työpaikan rautakaupasta nuorisotakuun avulla.
Nora Varvemaa valmistui viime keväänä merkonomiksi. Työkokemusta oli ehtinyt kertyä muun muassa jäätelökioskilta ja kuntosalin asiakaspalvelusta. Vakituista työpaikkaa ei sinnikkäästä etsimisestä huolimatta koulun jälkeen löytynyt, ja Nora ehti olla kuukauden työttömänä. ”Se oli ikävää aikaa ja tunsin oloni syrjäytyneeksi”, hän muistelee.
Apu löytyi TE-toimistosta. Siellä 19-vuotiaalle Noralle annettiin Sanssi-kortti. MOL:n sivuilta Nora huomasi K-raudan ilmoituksen, jossa helsinkiläiskauppaan haettiin kassatyöntekijää. Nora täytti nuorisotakuun ehdot, sai paikan ja työt alkoivat lokakuussa. Työsopimus on voimassa toistaiseksi, ja Nora on kokopäiväinen työntekijä.
Paljon uutta opeteltavaa
”Rautakauppa oli ihan uusi ympäristö ja uutta opeteltavaa oli paljon, vaikka olin aikaisemmissa työpaikoissa ollut kassajärjestelmien ja rahastamisen kanssa tekemisissä. Alkuun pääsy oli kuitenkin helppoa, sillä kokeneemmat työntekijät neuvoivat ja porukka otti nopeasti joukkoonsa”, Nora kehuu.
Työtä tehdään kolmessa vuorossa: aamuvuoro alkaa puoli kahdeksalta, päivävuoro yhdeltä ja iltavuoro neljältä. Mieluisin on aamuvuoro.
”Silloin on eniten tekemistä. Kassatyön lisäksi hoidamme myymälän puhelinvaihteen ja vastaamme tuotepalautuksista ja -vaihdoista. Lisäksi vastaamme etumyymälän siisteydestä ja autamme tarvittaessa hyllytyksessä.”
Aamuisin töihin kuuluu kassojen tilitys, kassajärjestelmän avaaminen ja järjestelmään kirjautuminen, puhelinvaihteen ja myymälätelevision avaaminen sekä lehden haku. Kahdeksalta avautuu kauppa, ja aamupäivän ensimmäiset asiakkaat ovat yleensä rakennusmiehiä.
”Raksamiehet ovat useimmiten tiliasiakkaita, joten heidän kanssaan kuluu vähän pidempi aika, kun tehdään lähetteet ja laskut”, Nora kertoo.
Koko aika ei aamuisinkaan mene kassalla, vaan yleensä jää aikaa muuhunkin, kuten hyllyjen järjestelyyn ja etumyymälän siistinä pitämiseen. ”Työ on tosi vaihtelevaa, aika ei tule pitkäksi.”
Parasta ovat ihmiset
Iso osa Noran työstä on asiakaspalvelua, ja asiakkaiden kysymyksiin on oltava valmis vastaamaan. ”Aika paljon meiltä kysytään sekä tuotteiden sijainnista että niiden ominaisuuksista”, Nora kertoo.
Tietoa hän on etsinyt sekä oma-aloitteisesti netistä että Mestarimyyjäkoulutuksesta, johon hän tänä vuonna osallistuu. Mestarimyyjästä onkin löytynytkin paljon ajankohtaista ja hyödyllistä tietoa.
Uusien asioiden opettelu on Noran mielestä mukavaa, ja joskus hän kaivaa vapaa-ajallakin tietoa tuotteista ja niiden ominaisuuksista. Se tuo työhön lisää varmuutta.
Parhaimmiksi asioiksi työssään Nora mainitsee ihmiset – sekä työkaverit että asiakkaat.
”Meillä on todella hyvä ilmapiiri, alusta asti olen tuntenut kuuluvani joukkoon. Aina on voinut ja uskaltanut kysyä, jos ei tiedä jotakin asiaa tai on epävarma.”
Nora viihtyy hyvin myös asiakkaiden kanssa, vaikka he tuovat työhön myös haasteita. Hankalienkin asiakkaiden kanssa on osattava pitää pokka ja olla kärsivällinen.
Tulevaisuuden suunnitelmista kysyttäessä Nora muuttuu miettiväiseksi. Tarkkoja suunnitelmia ei ole ja nuori nainen viihtyy nykyisessä työssään.
”Nyt on kaikki hyvin, olen tosi tyytyväinen eikä ole tarvetta aktiivisesti miettiä muuta.”
Joskus myöhemmin Nora kuitenkin haluaa vielä opiskella vähän lisää ja päästä uralla eteenpäin. Kaupan ala on yksi vaihtoehto.
”En ole kuitenkaan mikään opiskelijasielu enkä erityisemmin nauti koneen ääressä istumisesta. Tykkään enemmän tehdä töitä.”
Joustava systeemi
Helsinkiläisen K-rauta Ruoholahden kauppias Hannu Toivonen pitää nuorisotakuun systeemiä toimivana. Hänen kaupassaan on jo aiemmin työskennellyt parikin nuorisotakuun kautta töihin tullutta, ja keväällä on tulossa ainakin yksi uusi työntekijä.
”Meillä on ollut nuorista ja koko systeemistä hyviä kokemuksia. Homma toimii joustavasti, ja TE-toimiston kanssa asiat ovat sujuneet joutuisasti. Kun papereiden täyttämisen on kerran opetellut, niin sen jälkeen nekin menevät rutiinilla”, kauppias kehuu.
K-ryhmän nuorisotakuukoordinaattori Johanna Kinnunen muistuttaa, että nuorisotakuuta kannattaa hyödyntää myös kesätyöntekijöitä palkattaessa. Hän neuvoo kääntymään alueellisissa TE-toimistoissa K-ryhmän yhteistyövirkailijoiden puoleen. Heiltä saa apua sopivan nuoren etsimisessä.
Nuorisotakuu ja K-ryhmä
Viime vuoden alussa voimaan tullut nuorisotakuu tarjoaa alle 25-vuotiaille sekä alle 30-vuotiaille vastavalmistuneille koulutus-, työkokeilu-, työpaja- tai työpaikan kolmen kuukauden sisällä työttömäksi ilmoittautumisesta. Nuorisotakuuseen kuuluu myös koulutustakuu, joka takaa jokaiselle juuri peruskoulunsa päättäneelle koulutuspaikan.
Kesko ja K-kaupat käynnistivät viime vuonna ohjelman, jonka tavoitteena on työllistää vähintään 1 000 nuorisotakuun kohderyhmään kuuluvaa nuorta tämän vuoden loppuun mennessä. Helmikuun loppuun mennessä K-kaupoista ja Keskosta oli saanut työpaikan yli 700 nuorta eri puolilla Suomea.
Sanssi-kortti
Sanssi-kortin voi saada alle 30-vuotias, työttömäksi työnhakijaksi rekisteröitynyt työnhakija. Kortilla työnantaja saa tukea palkkakustannuksiin ja työntekijä työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Lisätietoja: www.sanssi.fi
Teksti: Tiina Toivakka Kuvat: Mikko Käkelä