Nyt eletään hetkessä ja koronavalmiudessa

Jaa

Pellon K-Marketeissa on opittu elämään mullistusten keskellä. Epätietoisuus tulevasta on nykyään kokoaikainen seuralainen.

Pellon kahdessa K-kaupassa – K-Market Kunnantiellä ja K-Market Ylirannassa – ryhdyttiin keväällä koronan iskettyä nopeasti konkreettisiin toimiin turvallisuuden varmistamiseksi. Käsidesit ja kertakäyttökäsineet otettiin käyttöön, kassoille asennettiin pleksilasit, kosketuspintoja ja ostoskärryjä desinfioidaan, turvaväleistä pidetään huolta.

KAHDEN KAUPAN KAUPPIAANA toimiva Marjo-Riitta Konttaniemi kertoo, että korona on saanut ajattelemaan hygieniaa ja terveyttä sekä turvallisuutta aiempaakin enemmän. Molemmissa kaupoissa uusittiin kaikki ostoskorit, alettiin myydä paistopisteen tuotteet pussitettuina ja poistettiin irtokarkit väliaikaisesti valikoimista. Irtokarkkeja asiakkaat saavat taas, mutta toistaiseksi paistotuotteet pussitetaan. – Varovaisuutta pidetään vielä yllä, kauppias tähdentää.

Monia asiakkaita ilahdutti keväällä myös tilauspalvelun käyttöönotto. Se on toiminut niin hyvin, että kysyntää riittää edelleen. Kaikki asiakkaat eivät vieläkään halua käydä kaupassa.

Rajaseudulla on koronatilanteen sekä rajojen avaamis- ja sulkemiskeskustelujen myötä opittu elämään hetkessä, noudattamaan sen hetkisiä ohjeita ja seuraamaan uutisia. Tilannehan elää edelleen.

SUOMEN JA RUOTSIN VÄLISELLE rajanylityspaikalle on Kunnantieltä noin kolmen ja Ylirannan pihasta puolen kilometrin matka. Monille rajaseudulla asuville ruotsalaisille Yliranta on tuttu ja turvallinen lähikauppa, josta useita tuotteita saa edullisemmin kuin kotimaasta ja josta saa sellaisiakin tuotteita, joita ei kotipuolesta löydy. Rajaliikennettä koskevia päätöksiä onkin näillä seuduilla seurattu sydän sykkyrällä.

– Ruotsissa oli jo pitkään odotettu rajan avautumista ja pääsyä Suomen puolelle kauppaan. Monet pitkäaikaiset asiakkaat hakevat meiltä tiettyjä tuotteita, joita ei Ruotsista saa. Me olemme iloisia rajan avautumisesta ja kiitollisia kaikille, jotka asioivat meillä, kauppias toteaa.

Ruotsin puolella rajan pinnassa on kuitenkin suuri ICA-market, jossa ruotsalaiset pääasiassa asioivat. – Siinä mielessä meidän kaupankäyntiämme ei voi verrata esimerkiksi pohjoisempiin K-kauppoihin, joissa suurin osa asiakkaista tulee Ruotsista tai Norjasta.

Koska Pellon K-kauppojen asiakaskunta painottuu suomalaiseen ostovoimaan, ei ruotsalaisten poissaolo ole vaikuttanut kaupankäyntiin merkittävästi.

– Asiakasmäärät pienenivät, kun ruotsalaiset jäivät pois ja ihmiset olivat varovaisempia, mutta yksittäiset ostokset olivat suurempia. Myynnin osalta tämä vuosi on ollut meille todella hyvä, Konttaniemi kertoo.

TULEVAISUUTEEN Pellon K-kaupoilla katsotaan luottavaisin mielin. – Toimintaa on vaikeaa suunnitella pitkällä tähtäimellä, mutta me elämme hetken kerrallaan tilannetta koko ajan silmällä pitäen, kaupassa työskentelevä Päivi Juvani sanoo.

– Vallitsevasta tilanteesta huolimatta pyrimme ylläpitämään sosiaalisen, kohteliaan ja positiivisen asenteen asiakaspalvelussa, hänen työkaverinsa Milla Romakkaniemi kiteyttää.

Teksti on tiivistetty 24.9. ilmestyneen Kehittyvän kaupan jutusta. Lue koko Maria Paldaniuksen kirjoittama ja kuvaama artikkeli lehdestä,