Suomalaisella työllä on vankka jo 102 vuoden ikään ehtinyt puolustaja. Kyse on Suomalaisen Työn Liitosta, jonka toimitusjohtaja Tero Lausala korostaa työn merkitystä hyvinvointimme perustana. Hänen mukaansa on tärkeää, että me kaikki edistämme suomalaisen työn menestystä kuluttajina omilla valinnoillamme ja rakennamme elinvoimaisia työyhteisöjä Suomeen.
”Meillä ei ole metsää lukuun ottamatta muita merkittäviä luonnonvaroja niin kuin monilla muilla mailla. Meillä ei ole esimerkiksi öljyä tai mittavia kalavarantoja käytössämme”, hän muistuttaa ja korostaa, että Suomi on noussut nykyiseen hyvinvointiin tehdyn työn kautta.
”Jotta meillä olisi jatkossakin työtä, meidän on tehtävä oikeita valintoja. Suosimalla suomalaisia tuotteita ja palveluita, luomme ympärillemme työpaikkoja ja hyvinvointia”, Lausala korostaa. Hänen mukaansa tämä on tärkeää siksikin, että maamme työllisyysaste pitää saada ylös ja kaikki mukaan työntekoon.
Oltava kilpailukykyä
Lausalan mukaan suomalaisen työn tulevaisuuden kannalta on ratkaisevaa se, kuinka kilpailukykyisiä tarjoamamme tuotteet ja palvelut ovat.
”Suomalaisia tuotteita ostetaan, jos ne ovat laadultaan ja hinnaltaan kilpailukykyisiä. Valtiovallan käsissä on mm. se, millaisia veropäätöksiä tehdään. Tuotantokustannusten pitää olla järkevällä tasolla, jotta kilpailukykymme säilyy.”
”Toinen asiakokonaisuus, joka on ollut vahvasti esillä, liittyy siihen, missä sijaitsevat yritysten pääkonttorit ja ketkä ovat yritysten omistajia. On tärkeää miettiä, miten voimme parhaiten tukea suomalaista omistajuutta ja sitä, että Suomi on myös jatkossa pääkonttoritalous”, Lausala tähdentää.
Hänen mukaansa näihin asiakokonaisuuksiin liittyy keskeisiä yhteiskunnallisia päätöksiä, joilla on suuri vaikutus siihen, mitä Suomessa tuotetaan ja miten yritykset pystyvät työllistämään.
”Suomalainen työ tarvitsee hyvinvoivia yrityksiä, joilla on pääkonttorit Suomessa. Pääkonttoreissahan päätetään mm. se, missä suhteessa ja mihin maahan yritys maksaa veronsa ja mihin maihin investoidaan.”
Kotimaisuus vetoaa
Suomalaisen Työn Liitto teettää runsaasti tutkimuksia, jotka peilaavat asenteitamme kotimaisiin tuotteisiin. Niistä käy ilmi mm. se, että 62 prosenttia suomalaisista ostaa aina kotimaisen elintarvikkeen, jos sellainen on tarjolla valintatilanteessa ulkomaisen tuotteen kanssa. Käyttötavarakaupassa vastaava prosentti on 39.
Lausalan mukaan suomalaisia tuotteita suositaan varsinkin Itä-Suomessa ja kotimaassa valmistettuja käyttötavaroita erityisesti Pohjanmaalla. Mitä vanhempi henkilö, sitä hanakammin hän ostaa kotimaisen tuotteen, ja mitä koulutetumpi ihminen, sitä enemmän hän arvostaa suomalaisuuden ohella eettisyyttä, vastuullisuutta ja ekologisuutta.
Entä mitkä ovat suomalaisimmat elintarvikkeet? Suomalaisen Työn Liiton mukaan kolme kärkituotetta ovat ruisleipä (25 %), Fazerin sininen suklaa (11 %) ja karjanpiirakka (10 %). Nuorilla tosin ykkösenä on Fazerin sininen suklaa (35 %).
Valinta helpoksi
Mitä tulee meneillään olevaan Sinivalkoinen jalanjälki –kampanjaan, niin Lausalan mukaan sen keskeinen ajatus liittyy siihen, että kuluttajille tehdään mahdollisimman helpoksi valita suomalainen tuote. Kampanjassa on mukana runsaasti erilaisia tuotteita aina pyyhkeistä makkaroihin ja juomiin asti.
”Kuluttajat suosivat asennetasolla kotimaisia tuotteita. Haluamme muuttaa nämä myönteiset asenteet myös ostopäätöksiksi. Siksi on tärkeää, että kampanja näkyy hyvin K-kaupoissa ja asiakkaat löytävät helposti kampanjaan liittyvät tuotteet.”
”Toivon, että asennetason myönteinen suhtautuminen muuttuu käytännöksi yleisemminkin. Tehdään aidosti asioita ja ostetaan nykyistä vahvemmin suomalaisia tuotteita ja palveluita sekä yksityisellä että julkisella puolella”, Lausala kannustaa.
Entä miksi suomalaista tuotetta ei osteta? Suomalaisen Työn Liitto on tutkinut tätäkin ja esiin nousivat hinta, saatavuus ja laatu. Joskus suomalainen tuote on ulkomaista vaihtoehtoa kalliimpi ja esimerkiksi käyttötavaroissa suomalaista tuotetta ei ole saatavilla lainkaan. Niin ikään laadun pitää vastata hintaa. Kotimaista tuotetta ostettaessa laadun oletetaan olevan vähintäänkin samalla tasolla, ellei parempikin kuin ulkomaisen vaihtoehdon.
Lausalan mukaan kotimaisen kulutuksen osuus maamme bruttokansantuotteesta on noin 60 prosenttia.
Teksti Arto Jaakkola » Kuvat Suomalaisen Työn Liitto
Kuvateksti:
Suomalaisen Työn Liiton jäsenmäärä kasvoi viime vuonna ennätysmäisesti. Liiton toimitusjohtaja Tero Lausala sanoo, että uusia yrityksiä tuli mukaan lähes 600. Suomalaisen Työn Liitto on jäsentensä rahoittama yksityinen organisaatio ja arvoyhteisö, joka hallinnoi mm. Avainlippu-, Design from Finland- ja Yhteiskunnallinen yritys –merkkejä ja verkkopalveluita sekä edistää suomalaisen työn arvostusta ja menestystä.