Mikko ja Eve Länsiluoto siirtyivät Vantaan Martinlaakson K-Supermarket Martsarista Helsingin ydinkeskustaan K-Supermarket Postitaloon reilu vuosi sitten. Take away -tiimin esimies Leevi Björn oli yksi mukana siirtyneistä avainhenkilöistä. Hänen kaupan uransa alkoi 16-vuotiaana tet-harjoittelussa, joka johti kesätöihin ja lopulta vakituiseen työsuhteeseen tavoitteellisen jääkiekkoharrastuksen päätyttyä.
Vantaalla tutuksi ehtivät tulla kaikki osastot, nyt Björnin vastuulla on kaupan oman valmistuksen take away. Osa-alue, joka on Helsingin Rautatieaseman ja Elielin aukion bussiterminaalin kupeessa tarjonnan ytimessä. Ohikulkeva liikenne tuottaa nälkäisiä asiakkaita aamun varhaisista tunneista iltamyöhään joka päivä. Kiireisintä on arjen lounasaikana.
Paikan päällä tehdyt onigirit, poke bowlit, kesäkääryleet, sushit ja patongit voi napata pikapikaa mukaansa sisääntuloaulan myyntipisteestä. Sen kupeessa paistuvat myös Pizzanpaistajien kanssa kehitetyt Snäkkipizzat, joista vegeversio on noussut somessa oikeaksi hittituotteeksi. Herkkuja myydään myös lämpöpöydällä, joka vetää katseita heti sisääntuloporttien jälkeen sulassa sovussa ikisuosikin asemaa pitävän salaattibaarin kanssa.
Leevi Björn nyökkäilee vieressä onigirejä muotoillessaan. – Tarjonta on muuttunut todella paljon. Emme esimerkiksi enää myy lämmintä ruokaa, vaan kaikki tuotteet pizzoja lukuun ottamatta ovat kylmätiskissä.
Kauppias Länsiluoto huomauttaa, että kannattavuuden johtaminen on tiivistahtisessa ja monenlaisia osa-alueita käsittävässä kauppapaikassa äärettömän tärkeää. – Kaiken pitää perustua tarkkaan laskentaan, ja siinä erilaiset työkalut ovat hyvänä apuna. Ihmiset ovat tärkeintä, mutta tykkään numeroistakin, ilman niitä johtamisesta ei tulisi mitään, Länsiluoto toteaa.
Snäkkipizzoista hittituote
Mikko Länsiluoto innostui viime kesänä kehittelemään uuden pizzakonseptin, jonka perään jo muutama kauppiaskollegakin on kysellyt. Se syntyi Pizzanpaistajien Pirkka Parhaat -tuotteista. Pizzarehtori Mikko Peltonen laati simppelin selkeät reseptit ja opetti postitalolaiset pyöräyttämään pienleipomon valmistamista taikinapalloista oikeaoppiset pizzapohjat
– Halusin tehdä soikeita pikkupizzoja. Moni epäili, mutta malli voitti ylivoimaisesti, kun järjestin kadulla testin. Annoskokona 180 grammaa on sopiva, halutessa voi ostaa kaksi edulliseen hintaan, hintapiste on tietysti tärkeä. Ennätyspäivinä olemme myyneet 170 pizzaa, perusarkenakin menee liki sata, Länsiluoto kertoo ja myhäilee myyntilukujen kasvavan nyt muutenkin olosuhteisiin nähden lupaavasti asiakkaiden palattua kaupungin keskustaan.
Uudet työkalut säästävät aikaa ja vaivaa
Myös Porin K-Citymarket Puuvillassa valmistetaan jo paljon kaupan omia tuotteita. Take away -hyllystä löytyy patonkeja, wrappeja, annossalaatteja ja jälkiruokia kuten rahkoja ja tuorepuuroja. Jatkossa repertuaariin on tarkoitus lisätä ainakin pastoja, Puuvilla kitchenin vastuumyyjä Kaisa-Maija Blomster kertoo.
Uusien tuotteiden kehittelyssä ja katteiden seurannassa K-ryhmän työkaluilla on iso merkitys, sillä raaka-aineiden hinnat heilahtelevat.
– Haluamme kehittää voimakkaasti tätä puolta. Myös itse tehty kotiruoka ja uudet jälkiruoat ovat mietinnässä, ja uudet työkalut ja valmiit reseptit nopeuttavat hommia. Jos joku on tehnyt ne meidän puolestamme, voimme vain ottaa ne käyttöön. Siinä säästyy paljon aikaa ja vaivaa.
Lue koko juttu 24.3.2023 ilmestyvästä Kehittyvästä kaupasta.