Oman kylän joulun tekijät

Jaa

Kauppias Eveliina Perälä uskoo, että Kiukaisten kylän K-Marketilla on iso merkitys jouluna, ja myös joulun jälkeen. – Täällä on huomattu, että kauppa pysyy. Me kehitämme aktiivisesti toimintaa ja ideoimme kylään tapahtumia. Haluan luoda uskoa siihen, että kaupan palvelut pysyvät ja meillä on edessä pitkä tie virkeänä kylänä.

YHTEISÖLLISYYDESTÄ puhutaan paljon, mutta pienellä paikkakunnalla Satakunnassa se on käsin kosketeltavaa. Kun Kiukaisten kylässä Eurassa vihittiin käyttöön uusi VPK:n paloasema, oli se 9 000 talkootyötunnin tulos. Yhteisön voimaa symboloi myös virkeää kylähenkeä rakentava kauppa.

K-Marketin liikeideana on tarjota kaikki tarvittava kylän asukkaille. Asiakastoiveiden rooli on iso, ja päivittäin asioivista 300–500 asiakkaasta lähes kaikki ovat tuttuja. Kohokohtia ovat lauantait, jolloin läheisten palvelutalojen asukkaat saapuvat karkkiostoksille. – Heidän kanssaan on ilo rupatella. He arvostavat mahdollisuutta asioida omassa kyläkaupassa, myyjä Kirsti Mäkinen sanoo.

Kyläkaupan rooli palvelukeskuksena on vuosi vuodelta kasvanut. Esimerkiksi käteistä rahaa nostetaan paljon, kun kylältä on lyhyessä ajassa lähtenyt pankki ja nostoautomaatti.

K-MARKET on vahvasti mukana kylän tapahtumissa. Tärkeimmäksi on muodostunut K-Marketin vetämä joulunavaustapahtuma, joka on jo kahden joulun alla kerännyt kylän ihmiset, yritykset ja yhdistykset yhteen. Idea lähti kauppiaalta, ja kaupan henkilökunta on ollut tiiviisti mukana toteutuksessa yhdessä kyläläisten kanssa. Isoksi kasvaneessa tapahtumassa oli viime vuonna mukana jo yli 20 yhdistystä ja yritystä.

Tänä vuonna ensimmäiseen suunnittelupalaveriin kokoonnuttiin jo elokuussa, mutta koronatilanteen vuoksi tapahtuman kohtalosta ei vielä tämän lehden painoon mennessäkään ole varmuutta.

– Jo puheet perumisesta ovat aiheuttaneet pahaa mieltä asiakkaiden keskuudessa, mutta tietysti menemme turvallisuus edellä. Jos kävisi niin surkeasti, että joutuisimme perumaan tapahtuman, ensi vuonna mennään sitten kahta kovemmin, kauppias lupaa.

Kiukaisten K-Marketin lisäksi Eveliina Perälä johtaa Huittisten puolella Härkäpakarin ja Huhkolan K-Marketeja. Kolmen kaupan henkilökunta muodostaa kiinteän tiimin.

JOULUKAUPPAAN on varauduttu kauppakohtaisesti. Ohikulkukauppa Härkäpakarissa on odotettavissa asiakasmäärien lasku.

– Se ei ole yrittäjän näkökulmasta toivottavaa, mutta yhteiskunnallisesti on hyvä että matkustelua nyt vältellään. Huhkolassa ja etenkin Kiukaisissa olemme nostaneet tilausmääriä. Uskon, että tänä jouluna moni haluaa käyttää omaa lähikauppaa, ehkä jopa pääasiallisena ostospaikkana, kauppias povaa.

Myös keväällä avatun verkkokaupan nouto- ja kotiinkuljetusikkunoita on lisätty jouluksi. Kauppias ei usko, että joulupöytiin nousee tänä vuonna merkittäviä uutuuksia, vaan joulua vietetään perinteisin menoin.

Joulunavaustapahtuman kohtalosta riippumatta kaupasta pyritään äyskäröimään asiakkaille roppakaupalla joulumieltä. – Tärkeää on, että pyrimme itse olemaan mahdollisimman positiivisin mielin ja tuomme sitä kautta joulumieltä asiakkaille, Emmi Ketola sanoo.

Kirsti Mäkinen haluaa päättää jokaisen asiakaskohtaamiseen positiiviseen loppukaneettiin. – Yritämme aina tsempata ja muistuttaa, että kyllä tämä tästä vielä. Olen itse niin jouluihminen, että joulutunnelman puolesta yritän kaikkeni!

KORONAVUOSI on nostanut Kiukaisissa esiin myös paljon hyvää. Kauppias Eveliina Perälän mielestä hyvän henkilökunnan merkitys on korostunut.

– Heidän ansiostaan olemme selvinneet, kauppias kertoo ja kehuu kaikkien kehittyneen tänä vuonna itsenäisemmiksi ja varmemmiksi. Itse hän on saanut harjoitella etäjohtamista, sillä pienen flunssan iskettyä ei kauppiaskaan voi marssia työpaikalle.

Kirsti Mäkinen kertoo, että turvatoimiin on jo totuttu. – Kokeilin ensin maskia, mutta se tuntui ahdistavalta. Kun kassalla on vielä pleksi, jouduimme asiakkaiden kanssa korottamaan ääntämme huomattavasti. Nyt olen käyttänyt visiiriä, eikä sitä enää edes huomaa.

Yhdessäoloa ja läheisyyttä on kuitenkin jo ikävä. – Muutama asiakas heittää usein, ettei vieläkään voida halata. Se on osuva kuvaus siitä, miten tietoiseksi olemme yhtäkkiä tulleet omasta tilastamme, kauppias toteaa.

 

Teksti Jaakko Mäntyranta / Kuvat Pauliina Puputti

Lue koko juttu marraskuun Kehittyvästä kaupasta