Opiskelu kannattaa aina

Jaa

Puolessatoista vuodessa merkonomitutkinnon suorittanut Oona Puustinen uskoo löytäneensä oman alansa kaupan maailmasta. Opiskelu työn ohessa on vaatinut aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta on myös opettanut paljon. Uurastusta helpotti se, että kauppiaat ja työkaverit tsemppasivat ja kannustivat Oonaa koko ajan.

Oona oli työskennellyt pari vuotta Savonlinnassa Kirkkokadun Siwassa, kun Kesko vuonna 2016 osti Suomen Lähikaupan ja kauppa jatkoi K-Market Kirkkokatuna. Kauppiaina aloittivat Mari ja Mikko Molarius lokakuussa 2017. Silloin Oona oli jo ehtinyt aloittaa Lähikaupan merkonomikoulutuksen. ”Halusin kehittyä työssäni”, hän kertoo.

Opetuksen rakenne säilyi pääosin samana. ”Kävin noin kerran kuussa Helsingissä, jossa lähiopetusta oli kahtena peräkkäisenä päivänä. Lisäksi meillä oli kotitehtäviä ja tietenkin työskentelyjakso, jonka suoritin omassa kaupassa Kirkkokadulla.”

Oona valmistui merkonomiksi tämän vuoden helmikuun lopussa ja jatkaa K-Market Kirkkokadun vakituisena työntekijänä.

Kaikkea saa tehdä

Pienessä K-Marketissa jokainen neljästä työntekijästä hallitsee kaikki kaupan työt. Oonankin työtehtävät ulottuvat kuormien purusta ja paistopisteen hoitamisesta kassatyöskentelyyn. Myymälässä toimiva Matkahuollon piste on kulloinkin kassalla työskentelevän työntekijän vastuulla.

Oona kertoo viihtyvänsä Savonlinnan keskustassa sijaitsevassa kaupassa hyvin. Työtoverit suhtautuivat Oonan opiskeluun myönteisesti, ja neuvoa on saanut kysyä aina tarvittaessa. Opiskelun ja työn yhdistämiseen Oona kannustaa muitakin.

”Aina opiskelusta saa jotakin uutta ja vinkkejä asioiden eri tavalla tekemiseen. Meillä myös kauppiaat ovat aina kannustaneet uuden oppimiseen. Tykkään kaupan työstä ja uskon viihtyväni täällä pitkään.”

Myös kauppias oppii

Mari ja Mikko Molariuksella on ollut työharjoittelijoita kauppiasuran alusta lähtien. Yhteistyötä on tehty Ammattiopisto SAMIedun kanssa jo vuosia. Työharjoittelijoiden lisäksi Molariuksilla on ollut muutamia oppisopimusopiskelijoita.

Mari Molarius toteaa harjoittelijoiden vaativan kauppiaalta aikaa ja vaivannäköä, mutta se myös palkitsee. ”Kauppiaan on selvitettävä, millaisia odotuksia oppilaitoksella on työharjoitteluajalle ja mitä eri osa-alueita harjoittelijan tulisi oppia. Olemme myös mukana näyttötyön arvioinnissa.”

”Toisaalta tästä saa myös paljon uusia näkökulmia omaan työhön, ja tämä on mahdollisuuden päästä päivittämään ajankohtaisia asioita. Enemmän tämä antaa kuin ottaa.”

Tärkeää antaa nuorille mahdollisuus

Mari Molarius kertoo yllättyneensäkin siitä, miten monelle harjoittelijalle on opetettava työelämän pelisäännöt ihan alkeista lähtien. ”Läheskään kaikille ei ole selvää se, että työhöntuloajoista on pidettävä kiinni tai että asiakasta tervehditään tämän tullessa kauppaan. Työyhteisössä toimiminen on monille täysin uutta.”

”Osa oppii nopeasti, mutta jotkut eivät sopeudu ja silloin harjoittelu on jouduttu keskeyttämään. Onneksi keskeyttäneiden joukko on vähemmistö”, kauppias toteaa. Hän kertoo saaneensa SAMIedusta tukea aina tarvittaessa ja eteen tulleet ongelmat on ratkottu yhdessä, Yksin ei ole tarvinnut jäädä.

”Mutta aktiivinen on oltava ja tartuttava mahdollisiin ongelmatilanteisiin nopeasti”, hän korostaa.

Mari Molarius muistuttaa harjoittelupaikan tarjoamisen olevan osa yhteiskuntavastuun kantamista.

”On tärkeää antaa nuorille mahdollisuus työntekoon, vaikka se vaatisikin itseltä vähän ylimääräistä vaivannäköä. Nuoret ovat tulevaisuutemme tekijöitä.”

”Olemme itse saaneet aikanamme mahdollisuuden kouluttautua ja päästä kiinni työelämään. Nyt on meidän vuoromme jakaa sitä mahdollisuutta eteenpäin.”

 

Teksti: Tiina Toivakka

Kuva: Jyrki Suvimaa

 

Lue lisää myös ammatillisen koulutuksen uudistumisesta Kehittyvästä Kaupasta nro 3/18.