Paikallisuus näkyy ja tuoksuu

Jaa

Monipuolinen ja laadukas valikoima pääsi päärooliin, kun K-Supermarketin uusi leipäkonsepti jalkautui K-Supermarket Ukko-Pekkaan.

LEIPÄKAUPASSA ON muutaman haasteellisen vuoden jälkeen taas tekemisen meininkiä. K-Supermarket Ukko-Pekassa Naantalissa myynnin rakenne on kääntynyt päälaelleen. Massatuotteet ovat jääneet sivurooliin, ja niitä on karsittu valikoimista. Asiakkaita kiinnostavat nyt varsinkin maukkaat rapeakuoriset leivät paperipussissa. Myös gluteenittomat tuotteet ovat nosteessa, ja niitä ostavat myös muut kuin keliaakikot.

Kauppias Sami Toivonen laskee, että leipäosastolla on nykyään 25 eri toimittajaa. Vastikään löytyi taas uusi gluteenittomia tuotteita valmistava leipomo.

Laajan valikoiman ylläpitäminen ja hävikin hallinta on työlästä, mutta se on harkittu ratkaisu. – Toteutamme kauppamme omaa liikeideaa, joka nojaa palveluun ja laatuun, eli käytännössä henkilökuntaan ja valikoimaan, Toivonen kertoo.

 

LEIVÄN OSUUS koko kaupan myynnistä on kuutisen prosenttia. Osaston vaikutus mielikuviin ja asiakastyytyväisyyteen on kauppiaan mielestä selvästi tätä osuutta merkittävämpi. Monipuolinen ja uudistuva valikoima ilahduttaa ja yllättää asiakkaita, tuoksuvat ja lämpöä huokuvat tuotteet saavat veden kielelle ja herättävät myönteisiä tunteita.

Asiakkaiden ostokäyttäytyminen ja siinä tapahtuneet muutokset olivat tarkassa syynissä, kun uudistuksia ryhdyttiin suunnittelemaan. – Kaikki peilattiin tutkittuun tietoon, ja toki meidän omat kokemuksemmekin olivat tärkeässä roolissa, kauppias kertoo.

 

ASIAKKAIDEN KIINNOSTUS ruoan alkuperään, terveellisyyteen ja erikoisruokavalioihin näkyy valikoimissa kautta linjan. – Asiakkaille näyttää sopivan oikein hyvin tulla ostoksille entistä myöhemmin ja myös sunnuntaisin. Silloin pitää olla tarjolla niitä tuotteita, joita asiakas haluaa ostaa, kuten tuoretta leipää, Toivonen sanoo.

– Haluamme olla tavallista parempi ruokakauppa, ja olemme valinneet tapamme toimia sen mukaan. Leipäosastolla se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että viimeisiä leipiä ei todellakaan voi paistaa puolelta päivin ja leipää paistetaan myös sunnuntaisin.

 

KESÄLLÄ NAANTALISSA on täysi tohina, kun kaupan myynti pomppaa 20–30 prosenttia. Kesätyöntekijät helpottavat arjen pyöritystä. Heitä kauppias on palkannut kauppaansa vastuullisuuden nimissä toistakymmentä, nuoria tutustu ja tienaa -harjoittelijoitakin seitsemän.

Maallikko kuvittelisi leipäosaston kesähitiksi mansikkaleivosta tai kätevää kesäreissujen välipalaa karjalanpiirakkaa. Mielikuviin ei ole luottaminen. Airi Kuisma tietää kesän kuumimmiksi tuotteiksi patongit ja pullapitkot. Niitä suomalaiset hakevat runsain määrin mökeille mennessään.

 

TEKSTI Kirsi Suurnäkki-Vuorinen / KUVA Suvi Elo

 

Lue koko juttu 19.6. ilmestyvästä Kehittyvästä kaupasta.