Paikallisuus syntyy yhdessä tekemisestä

Jaa

Padasjoen K-Market Ruokapadan kauppiaat Marko Samiola ja Minna Salokoski ovat selättäneet sesonkivaihtelut solahtamalla omina persooninaan paikallisyhteisöön. Tänäkin kesänä he ovat yhdessä henkilökuntansa kanssa monessa mukana.

Päijänteen rannalla sijaitsevalla Padasjoella on noin 3 000 vakiasukasta ja melkein yhtä paljon kesämökkejä. Perusarjessa korostuvat ikääntyvien asiakkaiden tarpeet. Kesän tullen kauppa pääsee loistamaan, kun tuotevalikoimat moninkertaistuvat ja lihatiski rakennetaan palvelemaan vaativimmankin kesäkokin tarpeita.

Yksi tämän kesän isoista satsauksista oli Kyläkauppapäivä kesäkuun toisena viikonloppuna. Kaupan pihalle oli järjestetty monenmoista tekemistä. Paikalliset tuottajat ja VPK esittäytyivät, peräkonttikirppiksellä tehtiin kierrätyslöytöjä, sirkuspelle viihdytti ja lapset keikkuivat pomppulinnassa ja temppuradalla. Tarjolla oli tietysti kahvia sekä hattara- sekä popcornkoneen herkkuja.

Heinäkuussa kauppias on mukana järjestämässä jo viidettä kertaa Ravibussia, jolla kuka vaan pääsee Jämsän perinteisiin totoraveihin. Iltatoriperinnettä yritetään elvyttää yhdessä paikkakunnan yrittäjien kanssa yhteislaululla ja haitarimusiikilla säestettynä, K-Market organisoi torikahvilan.

Yhteistyö on käynnistynyt seurakunnankin kanssa. Kauppias henkilökuntineen auttaa kesäsunnuntaiden jumalanpalveluksissa lukemalla evankeliumia ja hoitamalla kolehdin keruun.

”Ei voi jäädä ihmettelemään, miksi ihmiset eivät enää tapaa toisiaan tai kaupalla on niin hiljaista”, tapahtumanikkarina viihtyvä Marko Samiola sanoo. Hänellä on sormensa pelissä myös monessa paikkakunnan yrittäjien yhteisessä hankkeessa, sillä kaikkia tapahtumia ei tarvitse eikä kannata järjestää itse.

”Monesti riittää, että osallistuu järjestelyihin, tai menee edes mukaan tapaamaan ihmisiä. Yhdessä tekemisen meininki on myös taloudellisesti ajatellen järkevää. Kun suunnitellaan porukalla, ei tule järjestettyä suosiosta kilpailevia tapahtumia samaan aikaan.”

Padasjoen Yrittäjien yhteisistä ponnistuksista merkittävin on heinäkuun 7. päivän Sahtimarkkinat. Siellä K-Market Ruokapadan päätehtävänä on talkoolaisten ruokahuolto.

Luottamustehtäviä ja vapaaehtoistyötä

Kesällä kauppiaan päivä alkaa kaupalla jo aamuvarhain ja jatkuu useimmiten ovien sulkemisen jälkeenkin. Sesongin ulkopuolella voi vastavuoroisesti tehdä lyhempiä työpäiviä, jolloin kauppiasparilla on aikaa verkostoitua ja toimia erilaisissa luottamus- ja vapaaehtoistoimissa.

”Luottamustehtävät vievät paljon aikaa, mutta ne myös antavat paljon. Palkkiona on hyvä mieli ja tunne siitä, että on tehnyt parhaansa yhteisön hyväksi. Ilman loistavaa henkilökuntaa tämä ei tietenkään olisi mahdollista.”

Ruokapadan Venlat viestissä

Urheilutapahtumissa saa uusia tuttuja ja tutustuu vakioasiakkaisiinkin paremmin. Se nähtiin hyvin silloinkin, kun kaupan joukkue osallistui Padasjoen Off Road -suunnistuskilpailuun ja saavutti 20 tuntia kestäneessä kisassa safariluokan hopeaa. Minna on kuullut sen jälkeen kassalla vaikka kuinka paljon mönkijäjuttuja, ja monista aiemmin hiljaisina asioineista miesasiakkaista on kuoriutunut oikeita tarinankertojia.

Tänä kesänä työporukka on harjoitellut iltarasteilla Venlojen viestiin, joka juostaan Lahti-Hollolan maastoissa 16. – 17. kesäkuuta. Marko pääsee mukaan huoltajana.

Ruokakauppiaan taidoille on ollut käyttöä myös metsästysseurassa. ”Olen saanut hyödyntää lihatiskin takaa opittuja lihankäsittelytaitoja ja jakanut oppia muillekin”, Marko mainitsee.

Paikallisuus näkyy kaikessa

Kauppiaat pyrkivät ajattelemaan kaikessa tekemisessään paikallisuutta. ”Haluamme näyttää esimerkkiä siitä, miten paikallisia tuotteita ja palveluja voidaan hyödyntää”, Marko ja Minna sanovat.

Palvelutiskin valmisruoka tulee paikalliselta ravintolalta. Mahdollisuuksien mukaan järjestetään paikallisten tuotteiden suoramyyntiä, kuten lihapäiviä, jolloin tarjolla on paikkakunnan tuottajien nautaa, sikaa ja karitsaa. Päijänteen kalasta on tullut kaupalle oikea vetonaula. Asiakkaat arvostavat kalastajalta päiväntuoreena saatavaa herkkua.

”Lähialueen ruoka on ollut meille aina sydämen asia. Onneksemme valikoimien laajentaminen on varsinkin kesäsesonkina mahdollista. Kesäasukkaat haluavat vaihtelua ja valitsevat mielellään muuta kuin kotipuolestakin saatavia valtakunnallisia tuotteita.”

K-Marketin lisäpalveluihin kuuluu myös kodinkonemyynti, joka sekin kiihtyy kesällä. ”Tälläkin hetkellä pari konetta odottaa kotiinkuljetusta. Joskus olemme vieneet kylmälaitteita mökille niinkin, että asiakas on jättänyt sunnuntaina avaimet kassallemme, ja olemme sitten viikolla käyneet viemässä jääkaapin paikalleen ja laittaneet muutaman virvokkeen kylmään odottamaan perjantaina saapuvaa mökkiläistä.”

Kauppiaan oma loma on muulloin kuin kesällä. Sesonkiaikana halutaan tietysti näkyä kaupalla, josta on muodostunut kylän vireä kohtauspaikka. ”Asiakkaat tietävät odottaa, että kauppias hoitaa homman”, Marko ja Minna sanovat.

Vaikka työpäivät ovat kesällä pitkiä, valoa riittää pitkälle iltaan lähteä hevosen kanssa ajamaan metsäteille. Kauppiasperheen kesään tuovat vilskettä myös Viivi-tamma ja alkukesästä syntynyt Teuvo-varsa.

 

 

 

 

Teksti Kirsi Suurnäkki-Vuorinen » Kuvat Jaana Tanner

Lue koko juttu 15.6. ilmestyvästä Kehittyvästä Kaupasta