Outokummun kupariliiketoiminnasta vuonna 2005 Keskon kyytiin siirtyneellä Mikko Pasasella on riittänyt mielenkiintoisia hankkeita koko tähänastisen Kesko-uran. Nyt Pasanen toimii Keskon rakentamisen ja talotekniikan toimialan yritysasiakasliiketoiminnasta vastaavana johtaja ja Onnisen toimitusjohtajana. Millainen mies Pasanen sitten on johtajana? Millaisia asoita hän painottaa työssään?
”Tykkään kuunnella, keskustella ja ymmärtää. Minulle tärkein sana on miksi. Miksi tiettyyn suuntaan olisi hyvä mennä tai miksi asiat on tehty ennen jollakin toisella tavalla”, Pasanen toteaa. Hänen mukaansa asian pystyy toimeenpanemaan vasta sitten kun sen ymmärtää.
”Pidän asioiden toimeenpanossa tärkeänä, että pystymme antamaan miksi-kysymykseen vastauksen niin omalle organisaatiolle kuin yhteistyökumppaneillekin. Näin syntyy yhteisymmärrys siitä, miksi olemme tiettyjen asioiden äärellä.”
Pasanen itse on yrittänyt ymmärtää Onnista jo kesästä 2015 alkaen. Eli vuotta aiemmin ennen kuin hänestä tuli sen toimitusjohtaja.
”Ennen viime kesänä toteutunutta yrityskauppaa ehdin tutkia Onnista päätoimisesti lähes vuoden verran. Olin mukana pienessä ryhmässä, joka alkoi miettiä tätä ostomahdollisuutta. Ehkä siksikään minulle ei ole tullut puskista isompia yllätyksiä Onnisen suhteen. Sen sijaan positiivista on ollut se, kuinka syvällä täällä Onnisen organisaatiossa on asiakaslähtöisyys – asioiden ajattelu asiakkaiden kannalta”, Pasanen toteaa.
Odotuksiin vastattava
Onnisen oston myötä K-ryhmän rakentamisen ja talotekniikan kauppa ottaa jälleen uutta asentoa. Pasasen mukaan K-ryhmällä on käsissään ainutlaatuinen kokonaisuus.
”Meillä on kaikki tuoteryhmät, koko rakentamisen, sisustamisen, talotekniikan, sähkön ja LVI:n tuoterepertuaarit. Samalla meillä on hyvä kosketuspinta kuluttaja-asiakkaisiin ja ammattiasiakkaisiin. Pystymme tuomaan omalla toiminnallamme toisella tavalla lisäarvoa arvoketjuun kuin sirpalemaisesti toimivat kilpailijat.”
Pasasen mukaan kysymys on nyt siitä, saako K-ryhmä rakennettua yhdessä kokonaisuuden, joka vastaa asiakkaiden odotuksiin. Hän sanoo, että ensin on luotava aiempaa mehevämpi kakku ja monipuolisempi tarjonta. Sen jälkeen on mietittävä, mikä on kunkin toimijan rooli ja miten se olisi tehokkainta toteuttaa suhteessa kuhunkin asiakasryhmään. Pasasen mukaan parasta hyötyä ei saada kuitenkaan vain tehostamalla nykyistä tekemistä.
”Meidän kaikkien ammattiasiakaskauppaan osallistuvien pitää istua yhdessä alas. Niin kauppiaiden, keskolaisten kuin onnislaistenkin ja miettiä, miten voisimme tehdä asioita kokonaan uudella tavalla. Nyt meillä on siihen kaikki mahdollisuudet”, Pasanen tähdentää.
Jatkossa Onnisesta ja K-raudan ammattiasiakasmyynnistä muodostetaan yksi kokonaisuus ja sitä tullaan johtamaan ja kehittämään yhtenä kokonaisuutena. Onnisen pääkonttori Vantaalla on koko yritysmyynnin johdon keskus ja kaikki Keskon ammattiasiakaskaupan johtajat ovat jo siirtyneet sinne. Pasasen mukaan Onnisen rooli on sikäli selvä, että se pysyy Onnisena ja ammattiasiakkaiden ostopaikkana. Asiakkaat arvostavat sitä sellaisena kuin se on. Toisaalta Onnisen mukaantulo K-ryhmään avaa uusia mahdollisuuksia kuluttajakauppaankin sitä kautta, että sen myötä on laajemmat mahdollisuudet miettiä K-rautojen LVI-, sähkö-, kylmä- ja talotekniikan ratkaisuja.
Kauppiaistaminen ei ajankohtaista
Mitä tulee Onninen Express -myymälöiden mahdolliseen kauppiaistamiseen, niin Pasasen mukaan asian pohdinta ei ole tällä hetkellä ajankohtaista.
”Juuri nyt keskitymme siihen, että otamme Onnisen osaksi K-ryhmää sellaisena kuin se on ja varmistamme Onnisen liiketoiminnan jatkuvuuden. Aikanaan näemme, mihin suuntaan asiakastarve kehittyy. Se määrittää sitten sen, miten tulemme toimintamme organisoimaan”, hän toteaa ja mainitsee kauppiasliiketoimintamallin eduiksi mm. paikallisuuden ja hyvän asiakastuntemuksen.
Pasasen haastattelu on luettavissa kokonaisuudessaan lokakuun Kehittyvästä Kaupasta.
Teksti Arto Jaakkola » Kuvat Mauri Ratilainen
10_Laatikko_teksti