Perhe on kauppiaan voimavara

Jaa

Kupiaisten kauppiasperhe Pohjois-Karjalassa on jo kolmessa sukupolvessa löytänyt keinot vastata asiakkaidensa tarpeisiin.

Kupiaisen suku tekee kauppaa Kiteellä Pohjois-Karjalassa jo kolmannessa sukupolvessa, nyt diplomikauppias Petri Kupiaisen (51) johdolla. Kaupan arjessa ovat mukana Petrin vaimo Anu Kupiainen (43), isä Martti Kupiainen (81) – ja joskus myös poika Antti (4), jolla on jo ikioma työpöytä ukin toimistossa.

”Perheyrittäjyys on tärkein voimavara, jonka avulla olemme selvinneet niin hyvistä kuin huonoistakin ajoista”, sanoo Martti Kupiainen, joka vielä yli kahdeksankymppisenäkin tulee töihin viitenä päivänä viikossa.

Asiakkaiden ja kauppiaiden näköinen

Oman kauppakeskuksen laajennus vuosina 2007–08 on kauppiassuvun historiassa suurin investointi tähän asti. Sen ansiosta K-Supermarket sai käyttöönsä 3 400 neliön myymälän ja viitisentoista muuta erikoisliikettä ja palvelujen tarjoajaa katon päänsä päälle. Kiinteistön pohjakerrokseen valmistui Kiteen ensimmäinen parkkihalli.

”Kauppa ja sen yhteydessä olevat erikoisliikkeet ja palvelut tukevat toisiaan, oma kiinteistö antaa puolestaan vapautta tehdä myös omia valintoja. Olimme ensimmäisiä K-Supermarketeja Suomessa mutta emme ole olleet koskaan tyypillinen sellainen. Kauppa on asiakkaidemme ja itsemme näköinen”, Petri Kupiainen korostaa.

Monista muista K-Supermarketeista Kupiaisen kauppa eroaa muun muassa hyvin laajan käyttötavaravalikoiman vuoksi. Käyttötavarat ovat alusta lähtien olleet tärkeä osa Kupiaisten liiketoimintaa.

Aktiivisesti paikallinen

Vuosien saatossa ”Kuppiisten” kaupasta on tullut keskeinen osa paikallista yhteisöä. Kupiaiset ovat mukana paikkakunnan kehittämistyössä ja tukevat esimerkiksi kiteeläistä pesäpalloa.

Supistuvilla markkinoilla kauppiaan on oltava aktiivinen, notkea ja tarkkasilmäinen. ”Asiakkaita on houkuteltava. On järjestettävä omaa toimintaa. On ymmärrettävä, mistä asiakkaat ovat valmiita maksamaan.”

Kupiainen on yksi Suomen monipuolisimmista K-Supermarketeista. Tuotenimikkeitä on noin 18 000, ja valikoima on laajimmillaan kesällä.

Runsas ruokaosasto kertoo, että Kupiaiset tuntevat kotiseutunsa tuottajat ja arvostavat heidän työtään. Kaupassa pakattava ja asiakkaiden toiveiden mukaan leikattava liha tulee läheltä, samoin juurekset, kananmunat ja myös jotkut säilykkeet. Tarjolla on myös paikallisia marjoja, esimerkiksi mansikoita, pensasmustikoita, vadelmia, karhunvadelmia.

Petri ja Anu Kupiainen kehuvat vuolaasti henkilökuntaansa. Vakituisia työntekijöitä on 25, kesäkaudella jopa 30.

”He ovat nuorekkaita, innokkaita, joustavia ja ymmärtävät markkina-alueemme lainalaisuudet sekä kaupan rytmin. Pyrimme siihen, että kaikki osaavat kaikkea, ja että kaikki pystyvät tekemään erilaisia kausitöitä oikeisiin aikoihin”, Petri Kupiainen kertoo.

Teksti Tuula Koponen » Kuva Pentti Väistö

Lue koko juttu elokuun Kehittyvästä Kaupasta (ilm. 24.8.).

Lue K-Rauta-kauppiaista Sirpa ja Pekka Rytilahdesta kertova juttu ”Kauppiaan arjessa tarvitaan huumoria

Lue K-Market-kauppiaista Päivi ja Mika Kuuselasta kertova juttu ”Moderni kyläkauppias on ideanikkari ja monitaituri